Jean-Willy Ngoma zweert dat hij zijn opleiding kreeg bij Anderlecht ‘van mijn twaalfde tot mijn zeventiende of achttiende’ in de generatie van Omar El Kaddouri. Zijn fiche bij de KBVB vermeldt inderdaad een passage bij paars-wit, maar alleen voor het seizoen 2003/04, toen hij dertien was. Nadien zat hij bij Diegem Sport en enkele maanden bij Charleroi. Na Tubize en OHL kwam hij op zijn achttiende bij Boitsfort terecht, in tweede provinciale. Daar brak hij niet door, maar men herinnert er zich nog wel een ‘charmante’ jongen. Een jeugdige vleugelspeler die niet de fysieke capaciteiten had om door te breken, maar die nadien toch naar Ronse, Walhain en Sterrebeek in eerste provinciale ging. Van daaruit zou hij in 2012 voor ‘zeven maanden’ bij Brentford getekend hebben, in de Engelse derde afdeling. Websites als Transfermarkt en footballdatabase bevestigen dat.

Naar eigen zeggen belandde hij bij de Bees via de tussenpersoon Phil Babb, oud-verdediger van Liverpool, en alleen maar om met de jeugd mee te spelen. Maar hij heeft geen enkel overblijfsel meer van zijn passage daar. Er is niks terug te vinden in de archieven en ook drie spelers uit die tijd herinneren zich hem niet. ‘Die gast is hier nooit geweest’, zegt een van hen. ‘Ik herinner me alleen nog een klein ventje dat hier kwam testen en Frans sprak. Hij zat bij de jeugd en werd een keer bij ons gezet de ochtend van een wedstrijd waarop we een paar spelers nodig hadden om de groep volledig te maken. Misschien was hij dat en heeft hij dat verhaal wat aangedikt… Ik vraag me nu af of hij me niet eens gezegd heeft dat hij van Excel Mouscron kwam.’

Zijn KBVB-fiche schept duidelijkheid: een transfer naar het buitenland op 10 april 2012 en twee maanden later een contract bij Maldegem. In eerste provinciale.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier