AZ legt basis voor titel dankzij doelman Romero.

De jeugdige onbezonnenheid bleek van korte duur. Sergio Romero wordt komende zondag pas 22 jaar, maar de Argentijnse jeugdinternational groeide onder de hoede van Louis van Gaal in Alkmaar uit tot een betrouwbare en stijlvolle goalie. Met zijn ploeg lijkt hij sterk op weg naar de titel, diverse clubrecords sneuvelden al en de kenners van het Nederlandse voetbal zijn vol lof over de Zuid-Amerikaan. Wie weet kan hij een illustere voorganger ( Heurelho Gomes, die van PSV naar Tottenham verhuisde) naar de kroon steken.

De mooiste saves maakt een keeper op momenten dat hij op het verkeerde been lijkt te staan, maar met een uiterste krachtinspanning toch nog een vinger of een vuist achter de bal krijgt. Romero beheerst die katachtige lenigheid als geen ander, beweert zijn doelmannentrainer Jan Nederburgh in VI. “Ondanks zijn lengte van 1,92 meter is Sergio heel explosief. Dat is een vrij unieke combinatie.” Die gedachtegang wordt gevolgd door Edwin Zoetebier, zijn vakgenoot bij FC Volendam. “Hij beantwoordt aan de definitie van een topkeeper. Je traint de hele week voor die drie of vier ballen die je in de wedstrijd krijgt, dus moet je continu op je hoede blijven. Romero stáát er gewoon.” Ook oud-international Piet Schrijvers raakte onder de indruk. “Hij schakelt snel om en laat zich hoogst zelden verrassen. In het begin vond ik hem nog te onbesuisd. Hij vloog er als een gek in. Dat heeft hij afgeleerd. Tegenwoordig weet Romero donders goed wat hij doet. Je pakt die moeilijke ballen alleen als je honderd procent geconcentreerd bent. Hij is ook niet meteen een paar minuten de weg kwijt nadat hij een fout maakte, zoals het gros van zijn collega’s. Dat siert hem.”

Schrijvers is er sterk van overtuigd dat Romero in de voetsporen van Gomes zal treden. “Als hij zich nog twee jaar zo blijft ontwikkelen, dan krijgt hij dezelfde stempel. Hij gaat echt punten pakken. Mede dankzij Romero kan AZ straks kampioen worden. Jammer dat hij geen Nederlander is.”

Spits Dieter Van Tornhout (23, ex-Club Brugge) maakte na acht maanden afwezigheid, door een scheur van zijn voorste kruisband en een beschadigde meniscus eind vorig seizoen in de Nederlandse bekerfinale, zijn terugkeer voor Roda JC.

Invaller Klaas-Jan Huntelaar maakte zijn naam van goalgetter waar. Maar een fout van Ajaxgoalie Maarten Stekelenburg, die worstelt met zijn vorm na zijn schouderblessure, kostte Oranje in Tunesië uiteindelijk de zege, want de oefengalop eindigde op 1-1. Edson Braafheid debuteerde als basisspeler degelijk bij deze voorbereidingswedstrijd op het WK-kwalificatieduel van 28 maart met Schotland, Gregory van der Wiel viel in.

NEC zette aanvaller Collins John (23), die wordt gehuurd van Fulham, terug naar de beloften. De tweevoudige Nederlandse international voldoet volgens technisch directeur Carlos Aalbers niet aan de norm die de club stelt. Door een conditionele achterstand debuteerde de spits pas eind november voor de seizoensrevelatie. Mario Been haalde de Poolse middenvelder Arek Radomski (31), die onlangs weigerde bij NEC op de invallersbank plaats te nemen, weer bij de A-kern.

Algemeen directeur Rik van den Boog verklaarde namens de clubleiding van Ajax dat trainer Marco van Basten niet ter discussie staat, ondanks de teleurstellende resultaten van de afgelopen weken. Techniektrainer Simon Tahamata (52) verruilt in juli de jeugdwerking voor die van de Saudische topclub Al-Ahli.

De lijdensweg van Edwin de Graaf houdt aan. De 28-jarige middenvelder van NAC onderging een enkeloperatie en komt waarschijnlijk dit seizoen niet meer in actie.

Middenvelder Wout Brama (22), een jeugdinternational die dit seizoen een vaste waarde werd bij Steve McClaren, zette bij FC Twente zijn handtekening onder een nieuw contract tot 2012.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier