De controlecommissie van de KBVB heeft Gunter Van Handenhoven een boete van 2500 euro opgelegd. Mario Espartero, Wagneau Eloi en Laurent Montoya moeten elk 1250 euro betalen. De vier ex-La Louvièrespelers worden niet geschorst. Daarmee komt de KBVB, 6250 euro rijker geworden, als laatste overwinnaar uit het vervalste competitieduel Lierse-La Louvière. Dat eindigde op de slotspeeldag twee seizoenen geleden (21 mei 2005) op 7-0. Over de vervalsing bestaat weinig discussie : toenmalig aanvoerder Van Handenhoven, en nadien ook Eloi, bekenden publiekelijk dat zij niet voluit waren gegaan, zogezegd uit protest tegen voorzitter FilippoGaone omdat die de lonen niet correct betaalde. Ploegmaats die weigerden mee te spelen in het complot, wezen vooral Espartero (zie S/VM 8 maart 2006) en Montoya aan als overige initiatiefnemers.

Voor bondsprocureur René Verstringhe is de uitspraak een nieuwe slag in het gezicht. Hij had de minimumstraf van één jaar effectieve schorsing geëist. De controle- commissie halveerde de schorsingen echter en maakte ze voorwaardelijk. Van competitievervalsing was plots geen sprake meer, tot verbazing ook van de advocaat van Van Handenhoven, wel van aantasting van de sportethiek. “De betrokkenen hebben geen enkel financieel voordeel gehaald uit hun gedrag”, meende de commissie als verzachtende omstandigheid te kunnen inroepen. In juridische kringen is men verwonderd. “Ofwel zijn de feiten bewezen en leg je een sanctie op, ofwel is er niets en spreek je de spelers vrij. Nu zeg je dat er geen competitievervalsing is geweest, maar toch leg je boetes op. Je kunt toch ook niet een beetje zwanger zijn ?”

Nog volgens de controlecommissie heeft het abnormale wedstrijdverloop in Lierse-La Louvière niets te maken met Zheyun Ye. Die vaststelling is geheel in tegenspraak met de verklaring van Patrick Deman, de kroongetuige van de KBVB in het corruptiedossier rond de Chinees. Deman, toen assistent-trainer bij Lierse, getuigde voor de onderzoekscommissie hoe hij en trainer Paul Put daags voor Lierse-La Louvière bij Ye werden geroepen. “Ik denk dat je morgen gaat winnen met 5-0, minstens 5-0. Ik denk zelfs 7-0”, citeert Deman hem. Op de vraag hoe hij dat kon weten, zou Ye hebben geantwoord : “Ik heb de spelers van La Louvière. Die gaan meewerken. En die gaan beter meewerken dan dat jullie ooit meegewerkt hebben, want die gaan mee gokken.” Volgens gokexpert Karl Dhont zijn er op de bewuste wedstrijd inderdaad gigantisch hoge gokinzetten geplaatst in Azië (zie S/VM 8 maart 2006).

Patrick Deman was nog iets anders opgevallen. “Het eerste rare geval is dat Proto niet speelt in laatste instantie”, verklaarde hij aan de onderzoekscommissie. “Wil dat iets zeggen ? Ik weet het niet.” Volgens de geruchten zou Silvio Proto, wetende dat hij in een schiettent zou staan, zijn reputatie en een mogelijke transfer naar Ander- lecht niet in gevaar hebben willen brengen en daarom een lichte blessure hebben voorgewend. Eerder sloten ook sommige (ex-)ploegmaats dit scenario niet uit (zie S/VM 8 maart 2006).

JH

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier