Monaco stevent opnieuw af op een kwakkelseizoen.

Door zijn speciale statuut, ligging en traditie zou AS Monaco een van de grootste glamourploegen van het Franse voetbal moeten zijn, maar sinds Didier Deschamps het er als coach voor bekeken hield, gaat het met de ploeg uit het Prinsdom van kwaad naar erger. Het ziet er zelfs meer en meer naar uit dat Monaco dit seizoen tegen de degradatie zal moeten strijden. Op papier zag het er enkele weken geleden nog goed uit, want de club kon rekenen op een stevige verdedigende organisatie en op de klasseflitsen van FrédéricNimani en de Koreaan Chu Young Park. De jongste vijf wedstrijden haalde de ploeg echter maar 2 op 15 en de afgelopen maand kon het team slechts één keer scoren.

Het transferbeleid van de jongste jaren, dat gebaseerd was op het aantrekken van veel buitenlanders en van jeugdige talenten uit heel Frankrijk, bracht niet wat ervan verwacht werd. Sterker nog, de club lijkt op een toren van Babel waar niemand elkaar begrijpt. En de jeugdige kern mag dan misschien een wissel op de toekomst zijn, er is duidelijk een tekort aan ervaring. “Het is voor heel wat jongeren het eerste jaar op dit niveau”, zegt Camel Meriem. “We moeten proberen om hen zo goed mogelijk te begeleiden, maar dat is niet evident.” Het gewicht van de aanval rust bijvoorbeeld eigenlijk helemaal op de schouders van Nimani, een jongen van amper 20.

Bovendien blijft het in de bestuurskamer rommelen. Lang niet iedereen staat achter Jérôme de Brontin, de man die sinds vorig seizoen in de voorzittersstoel zit. Hij bespaarde weliswaar op de loonmassa die de club moet betalen, maar hij logeert wel al zes maanden in een van de chicste hotels van Monaco op kosten van de club en hij sneed alle banden met het rijke verleden door, zoals onlangs nog bleek toen de vroegere doelman en technisch directeur Jean-Luc Ettori de toegang ontzegd werd tot het trainingsveld waar zijn zoon aan het oefenen was.

Ook het transferbeleid wordt nu door de mangel gehaald, want Monaco heeft geen flankspelers, geen linkermiddenvelder en geen ervaren spits. De nochtans met veel poeha binnengehaalde Amerikaanse spits Freddy Adu blijkt een flop en ook de veel te defensieve aanpak van de Braziliaanse trainer Ricardo wordt steeds luider gehekeld.

Monaco haalde de Colombiaan Juan Pablo Pino terug nadat die zes maanden was uitgeleend aan Charleroi. De ploeg uit het Prinsdom beleefde er echter nog geen plezier aan. Ondanks een basisplaats kon hij nog geen enkele keer scoren. Volgens France Football “wordt hij geloofd om zijn techniek, zijn creativiteit en zijn dribbels, maar gaat hij zo sterk de persoonlijke toer op, dat het iedereen frustreert.”

Lyon charmeerde heel Frankrijk met de prachtige 3-5-overwinning in het Champions Leagueduel tegen Steaua Boekarest. Telkens haalden de rood-blauwen een achterstand op om uiteindelijk de drie punten mee naar huis te nemen. Volgens voorzitter Jean-Michel Aulaswas het een wedstrijd die de Europese voetbalfans van Lyon zal doen houden.

Saint-Etienne, dat in de competitie hoogten en laagten afwisselt, debuteerde sterk in de poulefase van de UEFA Cup: het ging in de poule van Club Brugge winnen op het veld van Kopenhagen met 1-3. PSG, dat duidelijk voorrang verleent aan de competitie, speelde bij Schalke 04 met een B-elftal, dat dan ook een logische nederlaag leed. Nancy had dan weer weinig moeite met het zwalpende Feyenoord: het won met 3-0.

José Mourinho, de coach van Inter, uitte onrechtstreeks kritiek op de Franse nationale ploeg met zijn verklaring dat zijn Franse internationals altijd geblesseerd terugkeren van hun interlands.

Loris Arnaud, de 21-jarige spits van PSG, scheurde de buitenste kruisbanden van de rechterknie.

Kader Keita, de spits van Lyon, verklaarde dat hij Alain Perrin, de coach van vorig seizoen, absoluut niet mist: “Met hem kon je eigenlijk niet praten.”

Kevin Mirallas speelde zijn eerste minuten voor zijn nieuwe club Saint-Etienne.

STéPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier