Het uitvoerend comité (UC) van de KBVB is uiterst incidentrijk verlopen zaterdag. Daags voordien had de profliga Michel Preud’homme gevraagd zich kandidaat te stellen voor de opvolging van bondsvoorzitter Jan Peeters. Die treedt af op 30 juni en volgens het reglement moet zijn opvolger uit het 24-koppige UC komen. Het njet van de profliga en de tweedeklassers tegen een clubvoorzitter die tegelijk ook bondsvoorzitter is, maakte de kandidatuur van Roger Vanden Stock eerder onmogelijk. Hij trok zich twee weken geleden terug.

Opschudding zaterdag toen bleek dat de vertegenwoordigers van derde klasse, bevordering en de provincies plots eisten dat een cumul van functies wél mag. “Een oorlogsverklaring”, klinkt het stomverbaasd bij de profs. Wiens verborgen agenda hier werd gediend, werd snel duidelijk. Roger Vanden Stock haalde zwaar uit naar de tegenstanders van een cumul : met slechts acht stemmen in het UC horen zij zich neer te leggen bij de meerderheid, vond hij. De man die zich met de G5 steevast doof opstelt voor de dertien andere profclubs, schaarde zich nu wél achter een meerderheid van kleintjes. Niet toevallig zit Vanden Stock slechts als vertegenwoordiger van de provincie Brabant in het UC.

Ineens roken ook de tweedeklassers hun kans. Met twee tenoren uit het profvoetbal (Preud’homme en Vanden Stock) lijnrecht tegenover elkaar, schakelden zij de lobby voor hún kandidaat in een hogere versnelling : Guy Lambeets, schoonvader van Marc Wilmots en oud-voorzitter van Sint-Truiden. Hij zou de steun hebben van onder andere Michel D’Hooghe, die vreest dat met Preud’homme het Belgische voetbal de facto door Standards sterke man Luciano D’Onofrio zou worden geleid. Lambeets echter heeft weinig geloofwaardigheid : de Limburgse advocaat dankt zijn postje in het UC aan een sterk staaltje opportunisme. Toen er enkele jaren geleden een Franstalige vacature was, sloot hij zich snel aan bij een Waals-Brabantse club, waarna hij als Franstalige werd verkozen.

De verwachting bij het ter perse gaan zondagavond was dat Preud’homme zich inderdaad kandidaat zou stellen. Hij zou niet zo hechten aan Standard, waardoor het probleem van de cumul zich niet stelt. Bovendien is hij einde contract in Luik en krijgt hij er wellicht nooit de vier jaar werkzekerheid die hij wél zou hebben als bondsvoorzitter. Financieel moet hij waarschijnlijk inleveren, maar een netto maandloon van 6250 euro (plus wagen etcetera) is nog altijd niet slecht. En hij zou in Brussel meer te zeggen kunnen hebben dan bij Standard, waar hij – eerlijk is eerlijk – vooral een uitvoerder van D’Onofrio’s politiek is.

Preud’homme als bondsvoorzitter zou een sterk signaal zijn naar de (internationale) buitenwereld, maar meer ook niet. Van de in Keerbergen woonachtige Luikenaar wordt gezegd dat hij een sterke omkadering nodig heeft. Die heeft de KBVB niet. Van het fameuze hervormingsplan van Vanden Stock, dat daaraan zou verhelpen, is al lang niks meer vernomen. Bestáát de KBVB eigenlijk nog wel ?

JH

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier