In de schaduw van de grote drie, zijn ook Robin van Persie (30), KarimBenzema (26) en MarioBalotelli (23) hun WK in stijl gestart. De ene in duikvlucht, de andere, de held van Italië op het voorbije EK, met een belangrijke rol in de winst tegen Engeland. En de derde rammend, een bonk.

Van Persie oogde in de voorbereiding op dit WK voor geen enkele Oranjevolger topfit. Een lichte liesblessure, zo bleek. Nochtans rekende Louis van Gaal sterk op hem, want de tijd dat Van Persie voor Van Gaal maar de tweede, “misschien zelfs slechts derde spits” was, is voorbij. Dat laatste concludeerde de bondscoach na een teleurstellend EK in 2012, toen Van Persie afzijdig bleef tijdens een door Van Gaal geforceerd groepsgesprek. In de met 4-2 verloren oefenwedstrijd tegen België zat Van Persie dan ook gewoon op de bank.

Inmiddels zijn de tijden veranderd en is hij met ArjenRobben en WesleySneijder (Rafael van der Vaart, de vierde uit het kwartet van Zuid-Afrika, is er niet bij), opnieuw het uithangbord van Oranje. Bij andere toernooien werd er nog wel eens getwijfeld tussen hem en Klaas-JanHuntelaar, maar die twijfel is weg. Het klikt met Van Gaal, ze kunnen er na een moeilijk seizoen bij United slechts blij mee zijn. Overigens nog dit, om de hele heisa rond het afstappen van een traditie van veertig jaar (4-3-3) een klein beetje te nuanceren: vier jaar geleden, toen Oranje de WK-finale speelde, speelde het ook maar met één spits (Van Persie, die na een lange blessure net op tijd fit raakte) en had je daarachter drie aanvallende middenvelders. Van Gaal is dus niet zo’n traditiemoordenaar, niet meer (of minder) dan Bert van Marwijk.

Bij de Italianen stond Mario Balotelli ook al in de eerste wedstrijd pal. Dat mocht wel, met de dreiging van Ciro Immobile (24) in zijn rug. De nieuwe spits van Borussia Dortmund, die daar Robert Lewandowski (Bayern) moet opvolgen, kostte de Duitsers 19 miljoen euro. En dan verwacht je van zo iemand toch wel iets op een WK. Zeker na de goeie cijfers in de Serie A, 22 goals in 33 wedstrijden voor Torino. Snel, dribbelvaardig, een concurrent voor Balotelli (ze zijn allebei in 1990 geboren). Maar Immobile zal nog even immobiel op de bank mogen blijven zitten. En na wat Karim Benzema zondag liet zien, mogen de Fransen ook gerust zijn: hun aanvalsleider staat scherp.

Voor twee andere sterren is het vandaag/donderdag het uur van de waarheid. Zonder Luis Suárez is Uruguay, vier jaar geleden vierde, een gewone ploeg. Geblesseerd in de laatste actie van de laatste match van het seizoen met Liverpool, raakte hij niet fit voor het duel tegen Costa Rica. Met kwalijke gevolgen. Vandaag staat overleven op het spel, tegen Engeland, waar Wayne Rooney onder vuur ligt. Weggeblazen door het aanstormende jonge talent: DanielSturridge, DannyWelbeck en vooral Raheem Sterling. Naar de kant verdreven. Voor Rooney is dit zijn derde WK en nog nooit scoorde hij in een eindronde.

Tip: volg ook maar met veel plezier het WK van James Rodríguez, bij Colombia uit de schaduw van Radamel Falcao.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier