Vier media-watchers geven beurtelings hun mening over de voetbalactualiteit : Peter Vandenbempt (VRT-radio), Gui Polspoel (Canal+), Dirk Deferme (VTM) en Frank Raes (VRT-tv). Deze week is Frank Raes aan de beurt.

Club Brugge won van Moeskroen.

Frank Raes : “Dat was toch wel een beetje het moment van de waarheid voor Brugge. Ze moeten toch altijd blijven mikken op de tweede plaats en dat wordt knokken tegen Standard. Geen Champions League zou toch een stap terug betekenen. Saeternes is een tegenvaller, dus als Mendoza geblesseerd raakt, hebben ze voorin problemen. Simons speelt bovendien ook zijn beste seizoen niet, in tegenstelling tot Clement. Rozenahl vind ik trouwens op topniveau wat tegenvallen. Goed in de Belgische competitie, maar Europees gaat het allemaal nog wat snel voor hem.”

Eerder op de week speelde Club al 1-1 gelijk in en tegen Celta de Vigo.

“Het blijft spannend. Brugge heeft nog geen enkele echt goeie Champions-Leaguewedstrijd gespeeld, behalve in Mi-laan en dat was dan nog op de counter. Maar ze hebben vijf punten en zijn nog in de running, wat ik wel straf vind, dat er nog een soort power van die ploeg uitgaat. Een achter-stand goedmaken in Vigo, ook al speelt dat op dit moment niet goed, is toch een sterke prestatie.”

Ook al omdat Club en zijn trainer door een moeilijke periode gaan.

“Maar wat ik wel schitterend vind, is dat Sollied er op een bepaalde manier wel heel onverstoorbaar onder blijft. Heeft toch Degryse in zijn nek zitten die alle trainingen bijwoont, D’Hooghe die een andere voorzitter is dan de vorige : er is toch wat meer druk van bovenaf, maar Sollied blijft onverstoorbaar zeggen dat hij de beste trainer is voor de ploeg. Hij wijkt niet van zijn lijn af. Maar eigenlijk heeft hij ook nog niet zóveel bewezen bij Club : kampioen en dat is het dan. Ik denk dat de enige mogelijkheid is hem te houden tot het eind van het seizoen en dan denk ik wel dat hij zal weggaan. Dat kan bijna niet anders, want je voelt ook bij de oudere spelers veel onrust, al zeggen ze dat niet altijd.”

Sollied heeft wel zijn systeem al bijgestuurd.

“Ja, hij heeft wat meer geschipperd dan voorheen : in de driehoek op het middenveld wat gewisseld, bepaalde spelers op posities laten spelen die niet zo voor de hand liggend zijn, DeCock bijvoorbeeld verdedigende middenvelder tegen Milan. Maar Englebert is nu terug uit blessure en dat blijft een heel belangrijke speler : verliest weinig ballen, is fysiek en technisch goed. Ik vind het, ook al was hij misschien nog niet helemaal op ritme, raar dat hij hem er zolang heeft uitgelaten. Net zoals hij die jonge spelers ook heel onregelmatig hun kans geeft. Nu plots weer die Roelandt, dan die Cornelis eens. Er zit, vind ik, weinig lijn in zijn jeugdbeleid. Blijkbaar roeren die jongeren zich nu wat. Alle clubs moeten dat wat meer in het oog houden, vind ik. Ook Anderlecht. Een speler van 23 is nog altijd jong bij ons, terwijl ze die in het buitenland al oud vinden. De gemiddelde leeftijd van Ajax is 22 jaar. Mitea, DeJong, 18, 19 jaar, die spelen allemaal mee. De linksback van Lyon, Bertot, is ook maar 19. In België is dat op Kompany na bijna onwezenlijk. Spelen is nochtans belangrijk.”

Anderlecht deed met een 1-0-overwinning tegen Lyon een betere zaak.

“Zij hebben wel al drie goeie thuiswedstrijden gespeeld in de Champions League. Tegen Bayern hadden ze het achteraf beschouwd nog het moeilijkst. Ik denk dat het ginder ook zeer moeilijk zal worden. Als je het zo bekijkt, denk ik dat Club Brugge zeker zo makkelijk zal winnen tegen Ajax als Anderlecht gelijk zal spelen in München. Maar dat zijn natuurlijk theorieën die met één goal van tafel geveegd kunnen worden. Maar Anderlecht uit en thuis in de Champions League is een heel groot verschil.”

Ook Broos stuurde zijn systeem bij en speelde met Zetterberg en Baseggio.

“Bij hem is dat natuurlijk een vrij logische aanpassing, omdat hij een paar van zijn spitsen mist : dat is dus niet afwijken van een principe. Met Kompany kan je natuurlijk echt met drie achteraan spelen, dat was voordien misschien minder mogelijk. Wil je Zetterberg inpassen, moét je met vijf in het midden spelen en drie achteraan, twee vooraan, anders kan je geen druk zetten. Maar laten we ondertussen ook niet vergeten dat Iachtchouk er weer bij liep en dat dit toch wel een man met talent is. Werker, technisch goed, maar helaas om de drie weken een spierscheur. Als die eens een jaar of zes maanden kan spelen, is dat een goeie.”

Iedereen blij, lijkt het, maar toch wil de contractverlenging van Hugo Broos niet zo vlotten.

“Nee, er zijn spanningen binnen die club ten opzichte van mekaar. Je hebt daar nog altijd de derde colonne, de catacomben, mensen met invloed. ’t Is moeilijk te doorgronden, maar dat moet eigenlijk wel eens veranderen. De neuzen moeten in dezelfde richting. Broos voelt die spanningen aan en hij wil, denk ik, ventileren dat die moeten verdwijnen. Door de goede resultaten van de ploeg kan hij dat wel naar buiten brengen. Hij is onafhankelijk, want hij heeft wel al goed verdiend in zijn leven, denk ik. Ik vind het wel goed dat hij dat zegt. Die voorkeuren voor bepaalde spelers moeten eruit, want je bent een professionele club.”

De Belgen in buitenlandse dienst maakten niet zo’n goede beurt.

“Neen, maar wat mij wel opgevallen is toen ik bij Ajax – Milan was, is dat Sonck daar echt wel beschouwd wordt als een van de vaste waarden, iemand die zeker speelt als hij fit is. Dat heeft hij op een paar maanden toch wel afgedwongen. Wat mij in dat buitenland overigens ook verbaast, is dat een SteinHuysegems û dat is dan wel geen Europees voetbal û niet bij een Belgische topclub speelt. Jong talent, sterk, technisch. Jammer dat die niet bij Brugge zit, waar ze toch wat zitten te knoeien met hun spitsen. Want wat een Saeternes kan, dat kan Huysegems ook, hé. Ik weet dat het duur is, maar Belgische clubs zouden iets meer inspanningen moeten leveren.”

Sef Vergoossen verlengde zijn contract bij Genk voor, opmerkelijk, onbepaalde duur.

“Dat lijkt het bedrijfsleven wel. Maar dat wil wel zeggen dat ze met hem door willen. Aimabele mens, goeie trainer, kan variatie brengen, maar ik krijg de indruk dat hij voor sommige supporters, die dat al lieten horen, te braaf is. Af en toe moet je doorpakken. Van de andere kant is het ook niet min wat er vertrokken is. Ze zullen wel meedraaien bij de eerste vier.”

Het lijkt een rode draad, maar tegen zijn gewoonte in veranderde hij ook al van systeem : één in plaats van twee diepe spitsen.

Anthuenis had dat ook op het eind bij Anderlecht. Dat is nooit een goed teken. Ook niet bij Sollied. Bij Broos minder omdat die, zoals ik al zei, met veel geblesseerden zit. Maar ik vind het bij de anderen eerder onzekerheid uitstralen. Wat niet wegneemt dat Genk een ploeg blijft met mogelijkheden en met een, in Belgische context, sterke aanvalslijn.”

Tot slot : welke opvallende prestaties zag je in de Champions League ?

ThierryHenry is op dit moment volgens mij wel de beste spits in Europa. Vanuit de counter is die niet te houden. Trapt ook nooit zonder te kijken, altijd heel gericht en kan heel diep gaan. Fantastische speler. Maldini speelt bij Milan beter dan ooit, vind ik. Zo energiek nog, ook al is hij er al van 1987 bij. Maar pas in de achtste finales zullen we zien of er verrassingen zijn. Maar ik verwacht dit jaar wel iets van Arsenal.”

door Raoul De Groote

Door Raoul De Groote

‘Wat Saeternes kan, dat kan Huysegems ook, hé. ‘

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier