De Profvoetballer van het Jaar neemt ons mee naar zijn favoriete plekjes in de hoofdstad.

1 Restaurant Le Nil

Mbark Boussoufa is een van de habitués van restaurant Le Nil in de Maurice Lemonnierlaan. Eigenaar Faouzi El Haddouti: ” Bous drinkt hiernaast in café Tetouan wel eens een frisdrank of een muntthee. Hij ontbijt er ook wel eens of verorbert er ’s namiddags weleens een pannenkoek of een gebakje. Bij ons komt hij twee of drie keer per week ’s avonds iets eten. Vaak komt er iemand van zijn familie of vrienden mee. Toen de Egyptenaar Ahmed Hassan bij Anderlecht speelde, zaten ze hier bijna elke dag. Hassan was zot van vis. Boussoufa heeft het meer voor schelpdieren of een filet pur. Als hij iets drinkt, is het altijd limonade of water. Dat wordt opgediend door zijn neefje Mustapha, die sinds een paar maanden bij mij werkt.”

2 De Brabantstraat

Deze bekende Brusselse straat verbindt het Rogierplein met het Liedtsplein, en loopt door de gemeentes Sint-Joost-ten-Node en Schaarbeek. Boussoufa komt hier geregeld met zijn familie. Amsterdam heeft namelijk geen winkelstraat waar mensen uit de Maghreblanden zo aan hun trekken komen.

3 The Bowling Stones

Dit gigantische bowlingcentrum bevindt zich op de steenweg op Brussel in Wemmel. Er zijn maar liefst 36 pistes, verschillende restaurants, een lounge club enz. Om zich te ontspannen komt Boussoufa hier geregeld een balletje gooien met zijn neven Mustapha en Nordin, die samen met hem een huis in Sint-Pieters-Leeuw betrekken.

4 Beenhouwerij Badr

Marokkaanse slagerij in de Wayezstraat in Anderlecht. Boussoufa is er vaste klant. De slager heeft er zelfs zijn slogan van gemaakt: ‘Een superspeler voor een superslagerij.’

5 Restaurant L’Emir

Boussoufa noemt dit het beste Marokkaanse restaurant van Brussel en omstreken. Hij smult hier graag van de tajineschotel met vis, met als drankje een cola. U merkt het: een driegangenmenu is aan Boussoufa niet besteed.

6 Moskee Al Amal

Elke vrijdag komt Mbark naar deze moskee in Anderlecht. Vroeger was dit vreemd genoeg de hangar van een groothandelaar in … wijnen. Vandaar dat de moskee binnenkort waarschijnlijk van locatie zal veranderen.

7 Café Savio Molenbeek

Dit café in de Picardstraat in Molenbeek is een instituut voor alle Marokkaanse voetballers in België. Boussoufa, Nabil Dirar, Hocine Yajour, Abdessalam Benjelloun, … allemaal komen ze hier thee drinken en palaveren over van alles en nog wat. Aan de muur hangen verschillende krantenknipsels en een door Boussoufa gesigneerd T-shirt. Ook de wedstrijduren van Barcelona, de lievelingsploeg van de habitués, zijn geafficheerd. Savio Molenbeek is ook de naam van een veteranenploeg, die dit seizoen zelfs kampioen werd. Misschien is dat te danken aan de voetballes die Boussoufa hen eens op een winteravond is komen geven …

8 Kapper Tetouan

Mbark gaat ongeveer twee keer per maand naar de kapper. En dan is Tetouan op het Jamarplein in het centrum van Brussel de gelukkige die zijn schaar in Boussoufa’s haar mag zetten. Voor de anekdote: op de dag van zijn fameuze arrestatie ging Mbark normaliter naar de kapper gaan. Toen hij echter belde naar de patron van de zaak, wist die hem te zeggen dat hij toch nog even zou moeten wachten voor hij aan de beurt was. Daarop is Mbark dan maar wat verder naar café Tetouan gegaan om er te ontbijten. De gevolgen zijn genoegzaam bekend …

9 Restaurant Twins

Op een steenworp van zijn huis in Sint-Pieters-Leeuw bevindt zich restaurant Twins, gespecialiseerd in de Franse keuken. Het wordt uitgebaat door een koppel: Michèle Beydts en Roland Vandersteen. Boussoufa komt hier vaak eten met zijn familie uit Amsterdam. Mbark apprecieert de rust en de ligging, ver van alle pottenkijkers. Zijn enige eis: dat de gerechten niet met alcohol gemaakt worden.

10 Westlandshoppingcenter

Dit shoppingcenter ligt vlak bij het stadion van Anderlecht. Vandaar dat Mbark en zijn ploegmaats hier geregeld te vinden zijn.

11 vzw Déclik

Sinds 2009 is Mbark peter van de vzw Déclik in Sint-Gillis. Via deze vereniging engageert Boussoufa zich voor ‘Les Enfants de la Lune’. Dat zijn kinderen met Xeroderma Pigmentosum, een ziekte die bij zonlicht hypergevoeligheid van de huid en oogproblemen veroorzaakt. In Marokko hebben veel kinderen de ziekte, waardoor ze verplicht zijn om uit het natuurlijke licht te blijven en alleen ’s nachts buiten te komen.

12 Café Tetouan

Dit café op de Lemonnierlaan vlakbij het Zuidstation kwam plots in de media toen Boussoufa hier op 26 april gearresteerd werd. Mbark komt er ’s zondags vaak ontbijten en thee drinken.

door thomas bricmont beelden: reporters

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier