Vorige week stelde Bergen Enzo Scifo aan als nieuwe hoofdtrainer. In diens eerste wedstrijd, met 4-2 gewonnen tegen Beerschot, legde hij al meteen een aantal nieuwe accenten. Scifo gaf de kapiteinsband aan Benjamin Nicaise en zette Tom Van Imschoot en Quentin Pottiez in de basiself. Misschien niet toevallig drie spelers die onder Dennis van Wijk haast niet aan spelen toe kwamen … Even terugspoelen.

Toen het bestuur van Bergen een tweetal weken geleden verkondigde dat nog maar vijftig procent van de spelersgroep achter coach Dennis van Wijk stond, was dat niet gelogen. Dat blijkt nu uit talrijke verhalen die opborrelen uit de buik van de Henegouwse club. Zo waren er al sinds november 2011 hevige woordenwisselingen tussen Van Wijk en Dimitri Mbuyu, die meermaals tijdens de rust of na een wedstrijd in de kleedkamer opdook om de coach te kalmeren. De sportief raadgever had het ook moeilijk met bepaalde uitspraken van Van Wijk in de pers, bijvoorbeeld dat Bergen niet professioneel genoeg is. Nu, van de Nederlander is geweten dat hij geen blad voor de mond neemt. Tegenover zijn spelers kan hij snoeihard zijn en dat was in het begin ook even wennen voor een aantal van hen. Maar met Kerstmis wist de spelersgroep volgens een ingewijde al dat Van Wijks contract niet verlengd zou worden. Nog volgens die bron zou zelfs een kwalificatie voor de bekerfinale daar niks aan veranderd hebben. Uiteraard was dat nefast voor de relatie tussen de Nederlandse trainer en zijn team. De eerder zo gevreesde uitbarstingen van Van Wijk werden daardoor de laatste tijd alleen maar op gegniffel onthaald.

Beperkte verdedigers

Ook het spelsysteem van de coach zorgde na Nieuwjaar voor wrevel. Verschillende spelers gingen aan Van Wijk vragen om niet zo gedurfd te spelen, maar hij bleef zijn Hollandse roots trouw. Of de tegenstander nu Lierse of Anderlecht heette, Van Wijk stelde drie, soms zelfs vier aanvallers op. Dat maakte dat de verdediging veel doelpunten slikte, tot vorig weekend 51 in 27 competitiewedstrijden. Dat zijn bijna twee tegendoelpunten per match. Alleen Oud-Heverlee Leuven en STVV deden op dat moment slechter. Daar staat wel tegenover dat de Draken onder Van Wijk attractief voetbal brachten, makkelijk scoorden en met Jérémy Perbet de topschutter van de Belgische competitie in de rangen hadden.

Dat Bergen zo veel goals incasseerde, was echter niet alleen te wijten aan het offensieve voetbal van Van Wijk, maar ook aan de beperkte capaciteiten van sommige verdedigers. Daar werd echter geen rekening mee gehouden tijdens de mercato. Het is geen geheim dat de coach maar matig tevreden was met de twee spelers die hij er in de winterstop bij kreeg: Aloys Nong en Mustapha Jarju, twee aanvallend ingestelde voetballers.

Dat Van Wijk niet constant aanwezig was op training, maar meestal pas vanaf woensdagnamiddag, of zelfs donderdag, het oefenveld betrad, lag sommigen ook zwaar op de maag. De uitlooptraining na een wedstrijd en de eerste trainingen in het begin van de week liet hij over aan zijn assistenten. Die momenten bracht hij liever op zijn bureau door.

Probleemgeval Nicaise

De coach had bovendien een troebele relatie met verschillende spelers, en dan vooral met Benjamin Nicaise. Nochtans had Van Wijk zelf aangedrongen op de komst van de Franse middenvelder. Hij was toen gewaarschuwd voor diens moeilijke karakter, zeker als hij op de bank belandde. En dat gebeurde ook, want Van Wijk vond dat Nicaise te zwaar was, niet goed trainde en dat er voor zijn positie betere alternatieven waren. Vanaf het moment dat Nicaise op de bank zat, begon hij echter een aantal ploegmaats tegen de coach op te zetten. De Fransman wil nu niet reageren: “Ik ga niets zeggen over geruchten.”

Toen de naam van Enzo Scifo steeds hardnekkiger begon te circuleren in en rond het Stade Tondreau, stelde Van Wijk Nicaise toch op. Hij hoopte de ‘rebel’ toch aan zijn kant te krijgen, op die manier de groepssfeer te verbeteren en een kentering te brengen in de tegenvallende resultaten van de laatste weken. Maar het was te laat: de worm zat al te diep in de appel. Met de gekende gevolgen …

DOOR PIERRE DANVOYE

Met Kerstmis wist de spelersgroep al dat Van Wijks contract niet verlengd zou worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier