Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Philippe Vande Walle is de nieuwe keepers-trainer van KV Kortrijk. Hij vervangt Gianny Devos, die bij SV Zulte Waregem Hans Galjé opvolgt. Sinds hij op 15 februari in Studio 1 schande sprak over de mentaliteit op Mambourg, was het duidelijk dat zijn vertrek er nakend was. Vorige maand trok Sporting Charleroi Michel Iannacone van Bergen aan als keeperstrainer. “Die uitspraken in Studio 1 waren vaststellingen die ook de hoofdtrainer, de assistent-trainer en de fysiektrainer deden”, zegt Vande Walle. “Feit is: ik heb het daar gehad. Voor een deel van de groep werd er te professioneel gewerkt. Als spelers die zich niet gedragen zoals het hoort gelijk krijgen van de bestuurstop, wordt de geloofwaardigheid van de trainer in vraag gesteld. Van vijf jaar Charleroi onthoud ik de schitterende relatie die ik er met mijn keepers had. En al de rest, tja, er zal in elke club wel iets zijn, zeker?”

KV Kortrijk bijvoorbeeld is evenmin een aards paradijs. “De figuur van Georges Leekens is belangrijk: hij was mijn ploegmaat én trainer bij Club Brugge en maakte mij nummer één bij de nationale ploeg. Ik kan mij goed vinden in zijn idee van professionalisme. Bovendien, als ik niet naar het buitenland kon, wou ik graag weer in Vlaanderen wonen. Voor wie als ik veel belang hecht aan discipline, orde en netheid, is de streek van Charleroi niet echt the place to be. Ik ben niet blind voor de charmes ervan, maar het je-m’en-foutisme stoorde mij steeds meer. Ten derde biedt KVK mij de uitdaging om drie talentrijke jonge keepers als Tom Vandenbossche, Kristof Van Hout en Glenn Verbauwhede klaar te stomen voor de eerste klasse.”

Vorig seizoen liep in Kortrijk de concurrentiestrijd tussen Peter Mollez en Glenn Verbauwhede uit de hand en werd laatstgenoemde zelfs ontslagen. “Ik hoorde daar van alles over, maar ik leef niet met het verleden. Dat is een van de redenen waarom ik naar hier ben gehaald, is mij gezegd. Het is een deel van mijn motivatie om zulke problemen te vermijden door van bij het begin duidelijke afspraken te maken en die mannen ook psychologisch te begeleiden. Samen met hen wil ik een professioneel keepersfamilietje creëren. Keeper zijn, is toch iets aparts. Ernst Happel zei altijd: ‘Een ploeg, dat is tien spelers en een doelman.’ En als we over een kern spreken, zeggen we: 20 + 3. Het is bijna een ander beroep.”

Ondertussen blijft hijzelf dromen van de Bundesliga. “Ik ben een germanofiel. Vanaf mijn achttiende ben ik elk jaar naar de Duitse en Oostenrijkste bergen beginnen te trekken. Ik spreek Duits, ik kan thuis 60 Duitse tv-zenders ontvangen en ik ga in Duitsland soms wedstrijden en trainingen bekijken. Ooit keeperstrainer worden van Bayern München is mijn ultieme droom. Is dat utopisch? Kijk, ervan dromen om op een dag Frank De Winne bij te staan in de ruimte is niet realistisch, maar bij Bayern werken is wel mogelijk, geloof ik. Het is wat mij drijft, ook in mijn werk bij KV Kortrijk. Netwerken is belangrijk in het voetbal, maar ik wil er graag komen door mijn mentaliteit en de kwaliteit die ik lever.”

Philippe Vande Walle (47) begon zijn carrière bij FC Gozée en was keeper van Sporting Charleroi, Club Brugge, Germinal Ekeren, Lierse, Aalst en de Rode Duivels (30 caps). Als keeperstrainer werkte hij al voor AA Gent en Sporting Charleroi. Bij Charleroi begon hij het seizoen 2007/08 als hoofdtrainer, maar in december trad hij terug. Hij geeft les aan de federale trainersschool en heeft een keepersacademie in de buurt van Namen.

CHRISTIAN VANDENABEELE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier