Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Als het van Fred Vanderbiest afhing, moesten de T2 en de keerperstrainer weg bij OHL. Onder Emilio Ferrera zaten ze gewoon op de bank.

Over alles waren Fred Vanderbiest en Oud-Heverlee Leuven het woensdag, een dag na het ontslag van Jacky Mathijssen, eens. Alleen de handtekening van de coach ontbrak nog. Na een nachtje piekeren besloot Vanderbiest hem niet te zetten en bij Cercle Brugge te blijven. Niet omdat hij zijn assistent Chris Janssens niet mocht meebrengen, want daar had OHL mee ingestemd, maar wegens een privéreden. Voor OHL was dat een tweede keer schrikken. Tijdens de onderhandelingen had Vanderbiest de club al tot op het bot gefileerd. Zo vroeg hij onder meer de verwijdering van assistent Hans Vander Elst en keeperstrainer Jurgen De Braeckeleer uit de technische staf. OHL verschool zich achter een gebrek aan financiële armslag voor bijkomende ontslagen. Vander Elst zou worden gehandhaafd, maar nog slechts videoanalyses mogen maken.

Vanderbiest was de eerste keus van Luc Denteneer, de sportief verantwoordelijke die nog altijd in nauw contact staat met zijn weggestuurde voorganger Eddy Vandezande. Voor Vanderbiest, die zich als speler in het seizoen 2008/09 erg populair maakte bij OHL, is Vandezande nog altijd ‘nonkel Eddy’. Een gemeenschappelijke vriend is Bjorn Ruytinx en die is nauw betrokken bij het vorige week opgerichte OHL2020, een ‘beweging voor een nieuw, ambitieus, open en gedragen OHL, voor en door de fans’. Vanderbiest wist perfect waar het rot zit in de club en hield zijn ex-club een compromisloze spiegel voor tijdens de onderhandelingen.

Kort voor op vrijdag tweede optie Emilio Ferrera als opvolger van Mathijssen werd voorgesteld, was het assistent Sven Vandenbroeck die van Denteneer zijn ontslag vernam. Vandenbroeck moest plaats maken voor de door Ferrera meegebrachte Patrick Asselman. Als uitleg kreeg hij te horen dat Vander Elst ‘untouchable’ is. Vandenbroeck weigerde zijn ontslag van Paul Van der Schueren te vernemen en liet de CEO buiten staan. Ook over Van der Schueren, voor wie er overigens geen plaats was aan de onderhandelingstafel, was Vanderbiest scherp geweest. Uiteindelijk besloot de Brusselaar zijn carrière niet op het spel te zetten. Voor de tien jaar oudere Ferrera, noodgedwongen al tot derde klasse afgedaald, was OHL een onverwachte kans om bij de elite terug te keren. Twee dagen later coachte hij tegen Anderlecht, met Vander Elst gewoon weer op de bank.

JAN HAUSPIE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier