Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Opnieuw bij de nationale ploeg: Sébastien Pocognoli (21). Voor de linksachter van AZ is de dubbele confrontatie met Bosnië (heen op 28/3 in Genk, terug op 1/4 in Zenica) amper zijn tweede en derde selectie voor de Rode Duivels.

Je eerste cap voor de nationale ploeg dateert al van mei vorig jaar, een oefeninterland tegen Italië. België verloor daar 3-0, heeft dat in je nadeel gespeeld denk je?

“Het belangrijkste blijft toch dat je presteert bij je club, het zou zeer spijtig zijn, mocht je op basis van één slechte interland afgeschreven worden. Ik moet toegeven dat ik wel wat ontgoocheld was dat ik er tegen Spanje niet bij hoorde, na mijn sterke campagne op de Spelen had ik daar stilletjes op gehoopt. Maar ik behield alle vertrouwen, René Vandereycken vertelde me tijdens de stage in Malta dat ik eerst een basisplaats bij AZ moest zien te bemachtigen als linksachter en dat hij me dan kon oproepen. Hij hield woord.”

Voor de oefenpot tegen Slovenië vorige maand zou je ook geselecteerd worden, maar toen liep je net ervoor een hamstringblessure op tegen Roda. Een domper?

“Absoluut. Vooral omdat ik in de periode tussen Spanje en Slovenië een basisplaats had afgedwongen bij AZ en ik stond te popelen om me te bewijzen tegenover de bondscoach. Tegen Slovenië had ik bovendien belangrijke automatismen kunnen opdoen met het oog op de confrontaties met Bosnië.”

Wat verwacht je van de komende wedstrijden tegen Bosnië?

“Ik denk dat de trainer in de thuiswedstrijd vol voor de drie punten zal gaan en dus iets offensiever voor de dag zal komen dan in Bosnië, waar we misschien in de eerste plaats op een punt mikken.”

Een veel gehoorde stelling onder de analisten luidt dat jij in een meer offensieve aanpak past en Thomas Vermaelen in een meer defensieve. Kan je je daarin vinden?

“Neen, want dat zou betekenen dat ik niet kan verdedigen en dat Vermaelen niet kan aanvallen.”

Maar toen je Genk verliet voor AZ was de verdediging wel je grote werkpunt.

“Dat is waar, maar daarom koos ik ook voor AZ en Louis van Gaal, ik wist dat ik daar veel zou leren. Bij AZ krijg ik elke dag defensieve training van twee daartoe gespecialiseerde trainers. Ik maakte dit seizoen nog geen enkele blunder en we krijgen met AZ amper doelpunten tegen, dat zegt toch genoeg over onze verdediging? Vergeet ook niet dat ik nog altijd maar 21 ben, binnen twee jaar zal ik nog sterker zijn. We hebben bij de Rode Duivels een jonge groep, maar stilaan kweken we ervaring. Bijna alle jongens hebben al meer dan honderd competitiematchen in de benen.”

Ondertussen heeft Moussa Dembélé een nieuwe positie verworven bij AZ: die van links- of rechtsmidden, zoals hij eigenlijk eerst bij de Rode Duivels gebruikt werd. Vandereycken krijgt dus gelijk.

“Ik moet zeggen dat Moussa mij als rechtsmidden ongelooflijk verbaasd heeft. Ten eerste omdat hij heel veel meewerkt, wat je niet zo vaak ziet bij zulke technische spelers, ten tweede omdat hij vanop rechts voor zo veel gevaar kan zorgen. Hij snijdt heel gemakkelijk naar binnen, waarmee hij al dikwijls een defensieve organisatie ontwrichtte. Dat kan ook een troef zijn tegen Bosnië.”

MATTHIAS STOCKMANS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier