Zaterdag besliste het Uitvoerend Comité (UC) van de Belgische voetbalbond dat er met René Vandereycken, nog onder contract tot medio 2008, zal worden onderhandeld met het oog op een nieuwe verbintenis tot het WK 2010. De discussie van ongeveer een uur verliep heel sereen. Zelfs Guy Lambeets, de schoonvader van de in Wallonië naar voren geschoven Marc Wilmots, hield zich gedeisd. Dat deden ook de voorstanders van Michel Preud’homme of Jean-François de Sart, om de eenvoudige reden dat het niet tot een open discussie over alternatieven kwam. In de coulissen viel eerder op de week informeel wel een aantal namen, maar die werden (in het geval van een buitenlander met faam) onbetaalbaar geacht of om diverse redenen (timing, kwaliteit) geen valabel alternatief gevonden.

De tendens in het UC was: zij die Vandereycken van nabij kenden en een duidelijk idee hadden van de manier waarop hij twee jaar te werk is gegaan, bleken pro de Limburger; zij die amper of geen contact met hem hadden en louter oordeelden op basis van perceptie en naakte resultaten, waren contra. De vergadering begon met een verrassing doordat de Technische Commissie (TC), die voorafgaand samenkwam, geen unaniem advies uitbracht aan het UC. Daarvoor was de interne verdeeldheid te groot. Ook in het UC kwam het uiteindelijk op een (geheime) stemming aan. Drie leden, onder wie Georges Ingelbrecht en Pierre Friob, beiden bekend als geen fans van Vandereycken, waren verontschuldigd, zodat uiteindelijk 21 man een stem uitbracht. De bondscoach haalde het, met dank aan de afwezigen, nipt: 11-10. Nog voor de persconferentie bracht voorzitter François De Keersmaecker Vandereycken telefonisch op de hoogte.

Of dat betekent dat Vandereycken straks aanblijft als bondscoach, is lang niet zeker. Vorige week maandag had hij in de TC de EK-kwalificatiecampagne nog tot in detail overlopen. Iedereen was onder de indruk. Voorbereiding, scouting, zijn nationale en internationale relaties met de clubs: nergens viel wat op aan te merken. Op de vraag of hij in geval van een consensus wilde doorgaan als bondscoach, antwoordde hij dat hij “positief zal reageren”. Maar ook dat hij dan eerst over een aantal zaken wil “praten”. Duidelijk is dat er van beide kanten voorwaarden zullen worden verbonden aan een eventuele verdere samenwerking. Dat maakt een akkoord bereiken er niet makkelijker op.

Deze week nemen enkele bondslui contact op met Vandereycken voor een afspraak. De Keersmaecker verwacht duidelijkheid tegen uiterlijk 15 januari 2008. Normaal wordt op 9 januari 2008 vergaderd met de tegenstanders van de Rode Duivels over de kalender voor de WK 2010-voorronde. Vandereycken zegde al toe daarop aanwezig te zullen zijn. Met of zonder nieuw contract.

PETER T’KINT EN JAN HAUSPIE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier