Niet te vergeten in alle Tourdrukte: de komende dagen vindt in België het WK BMX plaats, op het Circuit Zolder. Geen kleine organisatie, want liefst drieduizend atleten uit vijftig landen strijden in leeftijdscategorieën van 5 tot +45 jaar, en dat voor de ogen van 20.000 verwachte toeschouwers. Het WK wordt zelfs live (of in samenvatting) uitgezonden op de BBC, Rai, NOS en Sporza. BMX is de laatste jaren dan ook de wielerdiscipline die het meest aan populariteit gewonnen heeft, vooral sinds het in 2008 een olympische discipline werd.

Ook in eigen land boomt de sport, mede door de aanleg van de olympische, acht meter hoge startheuvel in Zolder, waardoor onze BMX’ers niet meer naar Nederland (Papendal) hoeven te trekken. Die betere trainingsfaciliteiten en betere opleiding sorteren ook een positief effect op de resultaten van de jongeren. Op het voorbije EK in het Nederlandse Erp, begin juli, veroverden liefst zes Belgen goud in de jeugdcategorieën: Lars Bosch, Maxime Breugelmans, Kjelle Poets, Marthe Goossens, Yentl Nijs en Mathijs Verhoeven. Laatstgenoemde won bij de junioren en wordt door kenners heel hoog ingeschat. De 18-jarige student uit Dessel, nu al bijgenaamd The Belgian Bullet, mikt in Zolder dan ook op minstens een finale.

Bij de mannen elite heeft België (nog) geen wereldtoppers, alleen de pas 19-jarige nationaal kampioen Wouter Segers plaatste zich voor het WK en zal vooral ervaring moeten opdoen. Bij de dames elite droomt veertienvoudig nationaal kampioene Elke Vanhoof wel van een medaille (in het tijdrijden) en van een finaleplaats in de ‘gewone’ race. Niet onrealistisch, want de 23-jarige dame uit Dessel werd in Erp met groot overwicht Europees kampioene. Tijdens de European Games in Bakoe won de Kempense vorige maand ook de time trial, maar kwam ze in haar andere wedstrijd ten val. Op dat ogenblik reed Vanhoof in medaillepositie.

Eremetaal op haar thuispiste Zolder wordt wel een pak moeilijker, want de grootste tegenstand komt vooral van buiten Europa (Alise Post, Felicia Stancil en Stefany Hernandez uit de VS, de Australische Caroline Buchanan en vooral de Colombiaanse Queen of BMX en regerend olympisch kampioene Mariana Pajón). Die BMX’sters zijn nog constanter dan Vanhoof en vooral iets beter in de allesbepalende start. Daarom heeft de Antwerpse ook meer kans in het tijdrijden, waar ze haar eigen lijnen kan rijden. Na het WK mikt Vanhoof voluit op de Olympische Spelen. Een klinkend resultaat in Zolder, met bijhorende punten voor de wereldranking, kan haar goed op weg zetten voor een ticket richting Rio. ?

DOOR JONAS CRETEUR

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier