Indrukwekkend is het lijstje nieuwe spelers bij AA Gent : BjörnDeConinck (Westerlo), WouterVrancken (Sint-Truiden), NordinJbari (Cercle Brugge), MaâmarMamouni (La Louvière), StephenLaybutt (Moeskroen), SteveCooreman (Germinal Beerschot), AliLukunku (Rijsel), SvenVanderJeugt (Lokeren), Benjamin Maréchal (Club Luik), TimMatthijs (Zottegem), NicolasLombaerts (Club Brugge) en MoustaphaOussalah (eerder al ter beschikking gesteld door Standard). Groot de goesting van de trainer om er ter wille van de balans in het elftal voorin en vooral rechts achteraan nóg iets bij te krijgen. Maar daartoe wil Gent eerst een aantal spelers zien vertrekken. Wel balans zit er in de centrale as waarop Georges Leekens kan terugvallen met Frédéric Herpoel, Laybutt, Mamouni en Lukunku. De jongeren Van der Jeugt, Bart Goossens, Benjamin Maréchal, MatthiasGeldof, Nicolas Lombaerts en Tim Matthijs zullen zich allicht afvragen hoe zij zich een weg kunnen wurmen tussen het uitgebreide aanbod.

VERDEDIGING

Voor Sven Van der Jeugt en OlivierVanImpe aan de beurt zijn, heeft Gent met Frédéric Herpoel soberheid en ervaring in doel staan, ervaring die zich net als kracht en kopbalsterkte ook in de viermansverdediging laat noteren : TjörvenDeBrul en Stephen Laybutt zullen er, als De Brul fit is, wellicht het centrale duo vormen. Tenzij de sobere, maar degelijke DavidVanhoyweghen alsnog beter blijkt, wat ook geldt voor de revaliderende DieterDever.

Op de flanken heeft Leekens op links voor De Coninck een alternatief met de jonge Nicolas Lombaerts, maar op rechts konden noch JackyPeeters noch HamadNdikumana Leekens echt honderd procent overtuigen.

MIDDENVELD

Grootste probleem vorig seizoen bleek het creëren van kansen en een echte spelmaker werd daarvoor dit seizoen niet aangetrokken. Eerder zal Gent het van de collectieve drang naar voren moeten hebben. Kiest Leekens, ook nieuw bij Gent, daartoe voor een 4-4-2 of een 4-3-3, hij liet er zich vooraf liever niet op vastpinnen, maar SandyMartens zal daarin met zijn loopactie eerder vanop de linkerkant worden uitgespeeld, waar ook Steven Ribus een mogelijkheid is. Rechts wordt van Steve Cooreman stevigheid in de duels verwacht. Een en ander maakt dat Oussalah op links harder zijn best zal moeten doen voor een basisplaats. Centraal is de keuze ruimer met Matthieu Verschuere, Mamouni, Vrancken, Madjid Adjaoud en de qua speelstijl en lichaamsbouw niet bepaald verfijnde Ersin Mehmedovic. Vooral van Mamouni worden impulsen naar voren verwacht. Bovendien bezit hij een voor een ploeg dankbare strijdlust, al kan dat in zijn geval ook al eens omslaan naar een teveel aan temperament.

De competitiestart missen wegens schorsing zullen hoe dan ook Martens (één wedstrijd) en Mamouni (twee).

AANVAL

Honger, zegt Ali Lukunku, toont hij door de sterk verminderde loonvoorwaarden waarvoor hij ondanks een lucratief contract bij Galatasaray en nadien in mindere mate Rijsel, bij AA Gent kwam voetballen. Van hem wordt dan ook verwacht dat hij, eens hij de conditie weer heeft opgebouwd, het gewicht van de aanval zal dragen. Lukunku weegt op een verdediging, maar kwam de laatste jaren wel niet veel aan spelen toe . Dat gekoppeld aan de vaststelling dat Jbari het, zoals vorig seizoen, na de winterstop (egoistischer geworden vond de spelersgroep en ook maar drie goals meer gemaakt) kan laten afweten, maakt dat Gents voorlijn risico’s inhoudt. Temeer daar Ivica Jarakovic het na een teleurstellend seizoen moeilijk lijkt te zullen krijgen een basisplaats af te dwingen.

CONCLUSIE

Naar de individuele kwaliteiten van zijn spelers gemeten ziet de versterking van AA Gent er opmerkelijk uit en het zou verbazen mocht Georges Leekens er, gedragen door een sterke centrale as, geen ploeg van kneden. Een ploeg die een aantal mindere seizoenen kende, maar ondertussen wel is opgebouwd uit nieuwe elementen die merendeels elders al zekerheid gaven over hun waarde, een club die geen aan een plaats in de rangschikking gebonden ambitie heeft uitgesproken en het vooruitzicht van een nog ambitieuzere toekomst met de bouw van een nieuw stadion over twee jaar heeft : ontwaren we daar een bij Leekens’ eerdere clubs al succesvol gebleken recept voor resultaten ?

door Raoul De Groote

Raoul De Groote

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier