Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Liverpool mikt in de uitbouw eerst op zekerheid.

Terwijl Manchester United en Chelsea volop nieuw talent inslaan, blijft het bij Arsenal en Liverpool, de dichtste twee achtervolgers vorig seizoen, vrij stil. Van Arsenal is er amper nieuws, tenzij dat Milan aan de mouw trekt van Thierry Henry. Bij Liverpool regeert dan weer de stabiliteit. Doelman José Reina, verdediger Jamie Carragher en de middenvelders Steven Gerrard en XabiAlonso tekenden vorige week een nieuw contract.

Reina (25) kwam in juli 2005 voor 9 miljoen euro van Villarreal. De Spanjaard werd de held van de fans door het stoppen van strafschoppen : in de finale van de FA Cup tegen West Ham in 2006 en tegen Chelsea in de halve finale van de CL. Rafa Benítez vindt hem een van de beste keepers van de wereld. Reina tekende bij tot 2012, net als XabiAlonso (25). Die laatste was een van de vaste pionnen van het team, tot in januari de Argentijn JavierMascherano verscheen en de Spaanse middenvelder meer op de invallersbank terechtkwam. Her en der werd een terugkeer naar Spanje (Barcelona) of zelfs een verhuis naar Italië (Juventus) verwacht, maar Alonso wil de strijd om een basisplaats aangaan.

Die status hebben Carragher (29) en Gerrard (27), respectievelijk de vice-aanvoerder en de kapitein. Beiden verlengden tot 2011 en zijn echte clubproducten. Onder Gérard Houllier was Carragher nog flankverdediger : eerst op rechts, daarna op links, ook al begon hij op het middenveld. Maar Benítez haalde hem al snel naar het centrum van zijn defensie, waar hij door zijn no-nonsenseaanpak uitgroeide tot één van de publiekslievelingen. Hij heeft er al ruim vierhonderd wedstrijden met de A-ploeg op zitten. Al hadden dat er nog veel meer kunnen zijn, want blessures teisterden Carragher al flink : het WK in 2002 miste hij door een knieoperatie en in de zomer van 2003 brak hij zijn been in de match tegen Blackburn. Benítez koppelde hem aan Sami Hyppiä en de wat anonieme nuttige verdediger werd plots een ster. Leuk detail : een jaar later tekende Carragher samen met Gerrard een nieuw contract voor vier seizoenen. Twee jaar later breken ze dat samen open.

Engeland

Met doelpunten van Joe Cole, Peter Crouch en Michael Owen – de laatste twee op voorzet van David Beckham – deed de Engelse nationale ploeg wat hij moest doen, namelijk winnen in Estland. Na de EK-kwalificatiewedstrijd liet Beckham (32) verstaan dat hij voor Engeland wil blijven uitkomen, ook na zijn transfer naar het Amerikaanse LA Galaxy. Medische experts waarschuwden in de kranten al voor de invloed die veelvuldig reizen tussen Los Angeles en Londen op het gestel van Beckham kan hebben.

Joey Barton verhuist naar Newcastle. Barton was bij Manchester City uit de gratie na een vechtpartij op training en kostte bijna 8 miljoen euro. Ook Mark Viduka tekende voor de Magpies, die geld hebben nu een lokale miljardair bijna 200 miljoen euro in de club stak en meerderheidsaandeelhouder werd. Ze willen graag ook de Tsjechische centrale verdediger David Rozehnal (26, ex-Club Brugge) contracteren. PSG verwierp eerder een bod van Borussia Dortmund. Middenvelder Scott Parker verhuist voor 10 miljoen euro naar West Ham.

Aston Villa deed een bod van 10,5 miljoen euro op Nigel Reo-Coker, de 23-jarige aanvoerder van West Ham en de Engelse beloften. Ook Tottenham, Arsenal en Newcastle willen de speler.

Britse tabloids linkten Arjen Robben (23) aan Real Madrid, maar zijn vader ontkende. Robben is zo goed als rond met Chelsea over een nieuw contract voor vijf jaar.

Jonathan Evans, tot Nieuwjaar nog bij R. Antwerp FC en daarna een essentiële factor in de promotie van Sunderland, mag niet terug naar die ploeg. De Ierse verdediger moet van manager AlexFerguson zijn plaats bij United proberen af te dwingen.

SirAlan Sugar verkocht zijn aandelen in Tottenham voor een goeie 50 miljoen euro. ENIC, een holding, bezit nu 66 procent van de club. Sugar was van 1991 tot 2001 voorzitter.

Floribert Ngalula (20) krijgt geen nieuw contract bij Manchester United.

Stoke City kocht voor 9 miljoen euro het volledige eigendomsrecht van zijn stadion. De ploeg van Carl Hoefkens wil dat nu verder commercialiseren, in de hoop zo fondsen te verwerven.

PETER T’KINT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier