Spaanse voetbal lijdt onder problemen in de bouw.

De meeste Spaanse ploegen hebben midden juli de trainingen hervat. Vaak met lood in de schoenen, omdat op de achtergrond heel wat financiële problemen dreigen. Bij het ondertussen naar de Segunda División gedegradeerde Levante verkocht de geplaagde voorzitter PedroVillarroel vorig seizoen 70 procent van zijn aandelen aan een andere ondernemer, JulioRomero. Maar die kon de spelers niet meer betalen, zodat ze midden het seizoen vertrokken of in staking gingen. Voor al die problemen moeten de clubverantwoordelijken nu voor de rechter verschijnen.

Ook bij Valencia, dat op de valreep zijn seizoen redde met een bekerzege, blijft het rommelen. Voorzitter JuanBautistaSoler moest zich onlangs in zijn huis verstoppen om te ontsnappen aan de woede van de fans. Ook zijn ondernemingen lijden onder de problemen in de Spaanse vastgoedsector. Daarom heeft hij de volledige leiding van de club nu overgedragen aan JuanVillalonga, de vroegere grote baas van Telefónica.

Dat is lang niet alles. Naast de vele clubs uit de tweede, derde en vierde klasse die een staking van betaling hebben aangevraagd, dreigen nog diverse andere eersteklassers het slachtoffer te worden van de bouw- en vastgoedcrisis. Zo vroeg de bouwgroep Seop Obras y Proyectos, een van de sponsors van Racing Santander, in april een herkapitalisatie aan om het gebrek aan liquiditeiten door betalingsproblemen bij de klanten te kunnen opvangen.

Bij Mallorca joeg VicenteGrande, de voorzitter en belangrijkste aandeelhouder – met een belang van 93 procent -, midden juni iedereen de stuipen op het lijf met de melding dat hij alle betalingen opschort. De groep Drac, waarvan hij eigenaar is, geldt als de belangrijkste van de Balearen en overkoepelt een twintigtal bouw- en vastgoedbedrijven. De economische problemen versnelden het vertrek van een aantal spelers, onder wie topschutter DanielGüiza.

De voorzitter van Recreativo Huelva, FranciscoMendozaTabeada, zag zich enkele jaren geleden al verplicht om de deuren van een van zijn ondernemingen te sluiten. Ook de clubs uit Sevilla blijven niet gespaard. JoséMariaDelNido, de preses van FC Sevilla, heeft ook een aantal activiteiten in de bouwsector. Maar dat geldt nog meer voor ManuelRuizdeLopera, de sterke man van Betis. Die wordt er bovendien van beschuldigd geld van de club te hebben gebruikt om een van zijn bedrijven in moeilijkheden ter hulp te snellen. In meerdere of mindere mate treft de bouw- en vastgoedcrisis ook Deportivo La Coruña, Villarreal, Espanyol en Osasuna. De grote clubs, zoals Real Madrid of Barcelona, ontsnappen aan de malaise omdat ze niet worden geleid door professionals uit de bouwsector en geen nv-structuur hebben.

Sébastien Squillaci – die 28 wordt op 11 augustus – ruilt de Franse landskampioen Lyon voor FC Sevilla, dat naar verluidt iets minder dan zeven miljoen euro voor hem betaalde. Het is al de vijfde transfer van de Andalusische club, die eerder ook al de Argentijn Lautaro Acosta (Lanus), de Ivoriaan N’Dri Romaric (Le Mans en vroeger Beveren), de Spanjaard Fernando Navarro (Mallorca) en de Fransman Abdoulay Konko (Genoa) als versterking binnenhaalde. Overigens kampt die laatste ondertussen al met zware knieproblemen.

Tom De Mul (21) aarzelt: FC Sevilla, waarbij hij nog een contract heeft voor vier jaar, wil hem graag uitlenen. Málaga en Valladolid toonden belangstelling. Na zijn terugkeer van de Olympische Spelen zal hij beslissen.

Carlos Coto, de 20-jarige flankspeler die vorig seizoen aan de slag was bij Moeskroen en eerder met de Spaanse selectie van -19-jarigen Europees kampioen werd, speelt volgend seizoen bij Sevilla Atlético, de satellietclub van FC Sevilla en het enige reserveteam dat in de tweede klasse speelt.

Robinho (24) heeft bijgetekend bij Real Madrid, maar mag desondanks weg als Cristiano Ronaldo toch nog zou komen.

Petronor wordt dit seizoen shirtsponsor van Bilbao. Op zich geen opzienbarend nieuws, ware het niet dat voor het eerst in 110 jaar reclame zal staan op de truitjes van de Baskische club.

Javier Aguirre, de Mexicaanse trainer van Atlético Madrid was aangenaam verrast door het enthousiaste onthaal dat hij in zijn thuisland kreeg bij de voorbereiding die zijn club er afwerkt. Jammer genoeg verloor hij er zijn middenvelder Axel Quillo. In de oefenpartij tegen Puebla liep die een sleutelbeenbreuk op.

David Garcia (27), de verdediger van Espanyol, moet als gevolg van een spierscheur in het linkerbeen zes tot acht weken aan de kant blijven.

Yordi (33), die bij Jérez topschutter werd in de tweede klasse, gaat volgend seizoen aan de slag bij Córdoba, een andere tweedeklasser.

Ruben De La Red, de 23-jarige middenvelder die Real Madrid vorig seizoen uitleende aan Getafe, is terug bij de landskampioen, die hem na zijn sterke seizoen bij de club uit de Madrileense voorstad graag opnieuw in de kern wilde opnemen.

DANIEL DEVOS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier