Na veel perikelen tekende de nieuwe bondscoach Marcello Lippi uiteindelijk toch zijn contract.

Vandaag speelt Italië in de IJslandse hoofdstad Reykjavik zijn eerste wedstrijd onder leiding van de nieuwe bondscoach Marcello Lippi. De afgelopen drie weken was het bij de Italiaanse bond alles behalve peis en vree. Niet zozeer omwille van de verrassende selectie van de nieuwe coach, die onder meer Alessandro Del Piero aan de kant liet. Wel omdat het heel wat voeten in de aarde had eer de zilvergrijze ex-Juventus-coach zijn contract kon tekenen. Hoewel er nooit echt sprake was van een vertrouwensbreuk, leek een en ander toch op een heuse vaudeville.

Enkele dagen na de uitschakeling van de squadra azurra op het EK onthulde de Italiaanse bond de naam van de nieuwe bondscoach, van wie al maanden tevoren bekend was dat hij het roer in handen zou nemen. Zeventien dagen voor de oefenwedstrijd tegen IJsland en 34 dagen voor het eerste duel in de kwalificatiegroep voor de wereldbeker 2006 tegen Noorwegen moest de bond echter bekennen dat Lippi zijn contract nog niet had getekend. Meer zelfs, de vergadering die was belegd om alles in orde te brengen, moest worden uitgesteld. Lippi weigerde te tekenen vooraleer de contracten van de leden van zijn staf in orde waren.

Voor zijn technische staf eiste Lippi vijf mensen : Narciso Pezzotti als adjunct, Ivano Bordon als keeperstrainer, ClaudioGaudino als fysical trainer, professor Enrico Castel-lacci (een befaamde orthopedist die verantwoordelijk is voor de medische structuur bij Empoli) en dokter MicheleGemignani, een fysiotherapeut die met homeopathie werkt en bekendheid verwierf toen hij de gehavende knie van Gabriel Batistuta weer in orde wist te krijgen.

Met de eerste drie namen had de bond geen problemen, wel met die van de twee dokters. Lippi moest begrijpen dat de bond geen club is waar je zomaar je eigen mensen binnen brengt. Bovendien waren er al twee gereputeerde dokters in dienst van de federatie. Eerstgenoemde hield echter voet bij stuk en wilde enkel zijn eigen vertrouwensmensen.

Enkele dagen later stuurde de bond alle contracten op, behalve die van de twee dokters. Ook nu hield Lippi het been stijf. Na bemiddeling van Innocenzo Mazzino, de vice-voorzitter van de bond, kwam er een compromis uit de bus. Paolo Zeppilli en An-drea Ferretti blijven de dokters van de Italiaanse selectie, terwijl de twee Lippi-dokters als consultant aan de slag kunnen. Het akkoord, waarmee nu iedereen tevreden lijkt, kwam er uiteindelijk pas tien dagen voor de Italiaanse selectie naar IJsland afreisde.

Bij Inter is Andy van der Meyde niet met zijn ploegmaats afgereisd naar Zwitserland voor het duel in de voorronde van de Champions League. Volgens de clubleiding gaat het om een tactische keuze omdat de speler naar verluidt wil terugkeren naar Ajax. Als hij in Bazel had meegespeeld, zou hij later op het jaar niet meer voor Ajax kunnen uitkomen in de Champions League. Carmine Gautieri (34), de spits die een groot aandeel had in de promotie van Atalanta Bergamo naar de serie A, tekende een contract voor twee jaar bij Lecce. Demetrio Albertini liep een verrekking op aan de linkerenkel en moet twintig dagen langs de kant blijven. Juventus sloot het boekjaar 2003-2004 af met een verlies van 17,2 miljoen euro. Het jaar voordien konden de wit-zwarten nog een winst van 2,2 miljoen euro inschrijven. Fabrizio Casazza (34), de tweede doelman van Lazio, tekende bij tot het einde van het seizoen. Alberto Gilardino, de door veel clubs gewilde 23-jarige spits, verlengde zijn contract bij Parma tot in 2007. De ex-club van Georges Grün haalde bij Sao Paulo ook de 24-jarige Braziliaanse middenvelder Fábio Simplício weg.

(NR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier