FC Utrecht geniet van Jacob Mulenga.

De loopbaan van deze 25-jarige Zambiaanse aanvaller ontwikkelt zich als een komeet. Jacob Mulenga droomde er als kind niet van om als voetbalprof op tv te komen. Nee, zoiets achtte hij totaal onmogelijk. Want waar hij woonde, in Kitwe, daar was het hebben van een radio al het grootste goed.

Mulenga voetbalde alsof hij danste: hoe sierlijker, des te beter. Frêle bewegingen, met het lichaam van een reus. Hij baarde opzien bij vrienden en familie, niet alleen door zijn kunstjes met de bal. Als een Afrikaanse geestelijke propageerde Mulenga de waarde van de hoop. In zijn ogen werp je alleen door positief te zijn het juk van de ellende af. Een liefhebber van voetbal was hij altijd, maar eigenlijk droomde de spits van een leven in de voetsporen van zijn vader en opa. Zij waren immers priesters. Het woord Gods lijkt door de aderen van zijn omgeving te stromen.

Maar amper zes jaar nadat hij voor het eerst in clubverband uitkwam, verwondert hij FC Utrecht én geheel Nederland. Mulenga is heel geliefd bij de fans, hét idool. Het bleek toch even wennen. Zijn roots, waarin armoede, honger en ziekte een hoofdrol speelden, ruilde hij in voor een bestaan van luxe en weelde. Maar Mulenga geniet vooral van de aandacht die hem nu te beurt valt. “Ik weet dat er mensen zijn die raar opkijken over mijn carrièreverloop”, opperde de spitsbroeder van Kevin Vandenbergh in VI. “Hard werken en veel bidden, dat is mijn geheim.”

Mulenga speelt gretiger dan ooit. Hij zou echter niet doeltreffend genoeg zijn, zo klinkt de kritiek. En soms lijkt de Zambiaan, door zijn postuur, een dolle stier. Maar dankzij de steun van Kalusha Bwalya (ex-Cercle Brugge), gelooft Mulenga. In God, maar zeker ook en vooral in zichzelf. Zich opstellen als onderdaan, dat gaat hem dan weer iets te ver. Hij wil maar wat graag een vedette worden, zijn voetafdruk achterlaten in een Wall ofFame. Een vertrek komende zomer staat al vast.

Tijdens het NOC*NSF Sportgala werd Louis van Gaal door 51 collega-trainers uitgeroepen tot Coach van het Jaar. Hij dankt die uitverkiezing aan zijn successen vorig jaar met AZ.

Feyenoord kwam in het seizoen 2008/09 17 miljoen euro te kort op een budget van ongeveer 45 miljoen euro. Gelukkig inventariseerde de club uit Rotterdam de opleiding van eigen talent. Noodgedwongen, zo blijkt nu. Trainer Mario Been wil ook na de winterstop nog beschikken over de (duurbetaalde) routiniers Roy Makaay, Kevin Hofland en Denny Landzaat. Hij prijst vooral hun professionaliteit.

Luis Suárez (Ajax) bereikte een bijzondere doelpuntengrens in de Eredivisie. De Uruguayaanse spits maakte al dertig doelpunten in 2009. De laatste vijftien jaar slaagden ook Ruud van Nistelrooy, Mateja Kezman en Dirk Kuijt daarin.

Sparta is in rouw, want scout Jan Nijman (76) overleed. Hij werd levenloos in zijn wagen aangetroffen na een bezoek aan Germinal Beerschot-Charleroi. Spits Romano Denneboom werd vanwege een onprofessionele houding teruggestuurd naar FC Twente.

Jan de Jonge maakt het seizoen af als hoofdtrainer van Heerenveen. Directeur Yme Kuiper sprak op de website zijn vertrouwen uit in het gewezen hoofd opleidingen, dat in augustus Trond Sollied opvolgde. Gert Heerkes (ex-Heracles) blijft aan als assistent.

PSV kan pas na de winterstop opnieuw beschikken over Orlando Engelaar (ex-RC Genk). De middenvelder onderging een operatie aan de linkerachillespees.

Op verzoek van Wesley Sneijder zullen de Oranje-internationals met elkaar om de tafel zitten. Onderwerp van gesprek is de relatie met de pers, want de Intermiddenvelder is van oordeel dat er te veel wordt gelekt.

De Japanner Keisuke Honda speelde vrijdag zijn laatste duel voor VVV-Venlo. De aanvallende middenvelder vertrekt zeker.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier