Hij lag net even op zijn bed te rusten toen de telefoon rinkelde. Didier Dhee-dene (34) heeft een trainingsachterstand in te halen nadat hij begin vorige week tekende bij Germinal Beerschot. De dag voor het interview ging hij na de groeps- training nog wat extra lopen met hulptrainer Jean-Pierre Haverhals. Terwijl zijn ploegmaats afgelopen zaterdag vrij hadden, trainde hij met een paar andere spelers nog wat bij.

Didier Dheedene : “Ik ben nu moe, maar ik heb die extra trainingen nodig. Ik miste de totale voorbereiding. Via een vriend die manager is bij Schoten trainde ik daar mee. Die spelers vingen me goed op, maar er is een verschil tussen twee tot drie trainingen per week en de belasting bij een profclub. Bovendien speelde Schoten vanaf augustus meer oefenwedstrijden dan dat ze trainden, waardoor ik toch in mijn eentje naar buiten moest. Met het slechte weer van augustus was dat niet vanzelfsprekend. Bij de medische tests bleek dan ook niet onverwacht dat ik een achterstand had. De dokter verzekerde me dat ze me in een week of drie weer bijbrengen. Ik had ook wat overgewicht, daar zijn nu al een paar kilo af, maar het moet nog beter. Stilaan voel ik hoe mijn kracht terugkomt.”

Vallen de trainingen van Marc Brys een beetje mee ?

“Ze zijn niet zwaarder, maar het zijn er meer dan ik gewend was. Ook in Oostenrijk trainde ik hard, maar zelden twee keer per dag. Met de trainingen bij 1860 München kon ik absoluut niet overweg : daar was het altijd lopen, voetballen op een groot veld, tot je alle plezier in het spelletje kwijt was. Hier gebeurt alles met de bal. Ik heb echt honger naar de bal.”

Waarom wachtte je dan zo lang om te tekenen ? Je kon toch al eerder naar Germinal Beerschot of Lierse ?

“In totaal sprak ik met een tiental clubs uit België, Nederland, Oostenrijk, Tsjechië en Israël, maar geen enkel voorstel beviel me. Het was nooit mijn volle goesting. Toen praatte ik ook met Germinal Beerschot en Lierse, maar het verschil tussen wat ik vroeg en wat zij gaven, was heel erg groot. Teken ik op dat moment, krijg ik een stuk minder dan nu. Bij Lierse was het helemaal een financieel probleem. Bepaalde spelers wogen te zwaar op het budget. Bij Germinal Beerschot ken ik nog veel mensen : niet alleen de voorzitter, ook de mensen die op de club werken, de hulptrainer. Ik heb hier een mooi contract voor twee jaar, plus de belofte dat ik een functie binnen de club krijg na mijn spelersloopbaan.”

Kon je in het buitenland niet meer verdienen ?

“Meer wel, maar echt aantrekkelijke voorstellen waren er niet. NAC was concreet, maar slechts voor een jaar. Ik had geen zin om voor één of twee jaar weer alles te verhuizen. Veel clubs vielen ook over mijn leeftijd. Ploegen die me scoutten, kregen van hun scouts een goed rapport, maar toen ze zagen hoe oud ik was, sloeg de twijfel toe. Ik wil in België ook mijn trainers- en managersdiploma halen. In dat opzicht voetbal ik beter hier.”

Ben je geschrokken van de lonen die in België betaald worden ?

“In het buitenland verdien je minimaal het dubbele of het drievoudige. Van veel managers hoorde ik dat het geld in België op is, dat werd bevestigd bij mijn contacten.”

Viel het buitenland mee ?

“Het was een openbaring. Had ik dat geweten, was ik eerder vertrokken. Je komt in contact met andere culturen, leert nieuwe mensen kennen. Voor je ontwikkeling als mens is zo’n overstap naar het buitenland een goeie zaak. Als voetballer viel München tegen, daar leerde ik niets bij, maar bij Austria Wien had ik een paar goeie trainers van wie ik veel leerde. Daar was men, net als bij Anderlecht, niet tevreden met de tweede plaats : alleen de eerste plaats telde.”

Ben jij zo’n oudere voetballer die hier nog wat komt uitbollen ?

“Dat wil ik niet zijn. Ik moet niets meer bewijzen, maar ik wil deze ploeg vooruit helpen. Ik bewaar goeie herinneringen aan de supporters van Beerschot en Germinal. Die hebben me altijd gesteund, ook als het wat minder ging. Beerschotfans kunnen best kritisch zijn, maar als je je te pletter knokt, staan ze wel achter de ploeg.”

GEERT FOUTRé

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content