Excelsior Moeskroen boert de laatste tijd niet slecht. In het klassement prijkt de Henegouwse club comfortabel in de linkerkolom en met de Bosniër Adnan Custovic levert de club mogelijk zelfs een te duchten kandidaat voor de titel van topschutter. De degelijke prestaties van Moeskroen wekken enigszins verbazing. Heel wat kenners bedeelden les Hurlus voor de competitieaanvang een plekje in de onderste regionen van de tabel toe. Trainer Gil Vandenbrouck, bezig aan zijn eerste volledige seizoen als hoofdtrainer, is nochtans niet verrast door de sterkte van zijn elftal. De coach erkent weliswaar de tekortkomingen van zijn team, maar vindt ook dat zijn ploeg sinds het competitiebegin heel wat progressie boekte.

Gil Vandenbrouck : “Of we onze ambities moeten bijstellen ? (lacht) Neen, voorlopig blijft het hoofddoel de degradatie ontlopen, de voetjes op de grond houden is aangewezen. Ik heb steeds geloofd in de kracht van mijn elftal. Onze 4-0-zege tegen Westerlo bewijst alleszins duidelijk dat we op het goede pad zijn. Je ziet dat sommige spelers zich steeds beter in hun sas voelen, Tohoua, om iemand te noemen, speelt de laatste tijd duidelijk met meer vertrouwen. Ook de gerichte transfers die we voor dit seizoen realiseerden, vormen een meerwaarde, ik ben tevreden.”

Nochtans kan ook de coach niet ontkennen dat Moeskroen de eerste tien wedstrijden met wisselend succes doorworstelde. Op de Beverse Freethiel (3-1) en bij Germinal Beerschot (6-2) werd met stevige cijfers verloren. “In uitwedstrijden hebben we het doorgaans moeilijker. Waarom ? Moeilijk te zeggen, ik vermoed dat sommige jongens – ik noem geen namen – het nog niet echt goed begrepen hebben. Je merkt dat een aantal spelers te weinig geconcentreerd naar bepaalde wedstrijden toeleeft. Ik trek daar dadelijk mijn conclusies uit, er zit genoeg kwaliteit in de kern om minder gemotiveerde spelers te vervangen.” Of Vandenbrouck onder meer doelt op Dorothée, in ’t Kuipje niet eens op de bank, wilde de coach niet gezegd hebben.

Een andere verklaring voor de Moeskroense wisselvalligheid ligt volgens de trainer in de aanpassingsproblemen die enkele buitenlanders ondervonden. Vandenbrouck vindt dat vooral de jongens uit Frankrijk zich moeizaam integreerden. “Gasten die uit de Franse competitie komen, zoals Tomou(ex-Brest, nvdr) of Alioune Kebe (ex-Tours, nvdr), zijn technisch een stuk bedrevener, maar qua duelkracht, loopvermogen en op het tactische vlak, staan jongens uit de eigen competitie vaak een stuk verder. Bovendien kennen ze de competitie niet, ze weten niet wat ze van een ploeg zoals STVV of Cercle kunnen verwachten. Die aanpassingsproblemen zijn nu stilaan van de baan.”

Tot slot stipt Vandenbrouck ook de gunstige jeugdwerking van de club even aan. Hijzelf was van ’89 tot ’96 actief als jeugdtrainer bij Moeskroen en onderstreept het belang van het prestigieuze jeugdcomplex Futurosport. “Moeskroen wil investeren in de eigen jeugd en de kansen zullen er komen, wees gerust. Een jongen zoals Haghedooren heeft heel wat in zijn mars.”

BERT BOONEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier