Met zeventien punten achterstand op Anderlecht beëindigde Standard de reguliere competitie. Als de Rouches zondag in het Astridpark winnen, staan ze twee punten voor op de kampioen. De play-offs zorgen voor een heerlijke spanning en lijken op grond daarvan steeds meer voorstanders te vinden, maar dat soort cijfers blijft niettemin aantonen dat het systeem de essentie van de sport aantast. Er is niets mis met de play-offs op zich, wel met de halvering van de punten na de eerste schijf van de competitie. Los daarvan valt het op hoe moeilijk het voor de clubs is om naar deze epiloog van het kampioenschap te pieken. Mario Been stelde zaterdag in Lokeren vast dat RC Genk al zijn 55e wedstrijd van het seizoen had gespeeld.

Been is niet de enige trainer die constateert dat de frisheid uit het spel van zijn ploeg is gevloeid. Het ritme is moordend en er zijn grote, maar vooral volwaardige kernen nodig om goed te kunnen roteren. Verbazend is het anderzijds wel dat Zulte Waregem met een relatief kleine selectiegroep het seizoen doorkomt en dat er nauwelijks blessures zijn. De fusieclub hoefde geen Europese wedstrijden te spelen en heeft met Francky Dury een coach die als een van de eersten wetenschappelijke bevindingen in zijn trainingsopbouw integreerde.

Opmerkelijk van welke rust de trainer van Zulte Waregem in deze cruciale fase van het kampioenschap blijk geeft. Ook na de 0 op 6 tegen Standard waarin Zulte Waregem werd benadeeld door arbitrale dwalingen: na de twee afgekeurde doelpunten in de thuiswedstrijd ging een buitenspelsituatie zondag de (beslissende) penalty van de Luikenaars vooraf. Dury repte er aanvankelijk nauwelijks over, tot hij zich voor de camera’s van Be TV toch even liet gaan.

Daar kan John van den Brom een voorbeeld aan nemen. De trainer van Anderlecht moet zijn voorzitter Roger Vanden Stock haast een beroerte hebben bezorgd toen hij de scheidsrechter als schuldige aanduidde voor de nederlaag van paars-wit op Zulte Waregem. Vanden Stock blijft een man van etiquette en als dusdanig wil hij zijn nog altijd met een zweem van aristocratie omgeven club ook presenteren.

Zondag, na de 2-1-nederlaag op Club Brugge, wikte en woog Van den Brom nauwgezet zijn woorden. Hij roemde het naar zijn mening goede spel van zijn ploeg. Anderlecht maakte inderdaad indruk door Club Brugge in de aanvangsfase resoluut naar de keel te grijpen. Zelden werd blauw-zwart zo weggedrukt. Maar na het compleet uit de lucht gevallen tegendoelpunt kreeg Anderlecht een tik. Het resultaat is ontluisterend: vijf punten op achttien. En een nieuwe week van turbulentie in het Astridpark, van analyses en mentaal oplapwerk. Paars-wit houdt alle kaarten in eigen handen maar als het zondag niet van Standard wint, wordt het pas goed ondergedompeld in een diepe crisis. En rijst nog maar eens de vraag waarom het sprankelende voetbal van weleer zo snel werd ingeleverd voor het wapen van de lange bal.

Met veel turbulentie moest ook Standard dit seizoen omgaan. In het begin van het seizoen dreigde er een opstand van de supporters en werden er spandoeken ontvouwd die het beleid van voorzitter Roland Duchâtelet hekelden. Niemand die daaraan nog wenst herinnerd te worden. Want anderhalve week na de pijnlijke 4-1-nederlaag op Lokeren wordt van de titel gedroomd. Dat zou een onwaarschijnlijk scenario zijn.

Met vallen en opstaan slaagde trainer Mircea Rednic erin een ploeg te metselen. In de 36 competitiewedstrijden die werden gespeeld stelde Standard liefst 33 spelers op. Uiteindelijk belandde de ploeg na de Nederlandse passage onder Ron Jans weer bij zijn huisstijl: een team met passie en power.

Engagement zit ook verankerd in de ziel van Club Brugge en als dusdanig voetbalde blauw-zwart ook tegen Anderlecht. Met veel werkers en minder verfijning. Het spel was niet betoverend, maar de blokvorming frappeerde. En de explosie van vreugde was achteraf enorm.

Trainer Juan Carlos Garrido reageerde kregelig toen er hem op de persconferentie aanvankelijk geen vragen werden gesteld. Het toont hoe de stress door alle clubs giert. Garrido had nog maar eens aan zijn elftal gesleuteld. Het lijkt bij vele clubs wel de rode draad doorheen deze play-offs: het is een zoektocht naar de juiste veldbezetting en het juiste evenwicht. Alleen Zulte Waregem is de uitzondering op de regel.

DOOR JACQUES SYS

Anderlecht houdt alle kaarten in handen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier