De Nederlandse competitie boeit.

FC Twente werd winterkampioen, PSV volgt op de voet, Ajax op een afstandje en Feyenoord herrees, althans in sportieve zin. Maar er is meer aan de hand in de Nederlandse Eredivisie: de competitie van de val van de kampioen (AZ) en de opkomst van een nieuwe titelhouder en revelatie uit de provincie (FC Twente en nummer vijf Heracles, beide uit Enschede). Maar het is ook het seizoen van de financiële zorgen bij Roda JC, Willem II en ADO Den Haag.

Wie had er immers gedacht dat Dirk Scheringa, in september nog lustig fotograferend in Athene bij het CL-debuut van zijn AZ, een maand later via de achterdeur zou verdwijnen na het faillissement van zijn DSB Bank? Van Bryan Ruiz (ex-AA Gent) en Miroslav Stoch hadden onze buren nog nooit gehoord, maar ondertussen overtreft dit duo in rendement hun uitstekende voorgangers Eljero Elia en Marko Arnautovic.

De onvoorspelbaarheid behoort stilaan tot de schoonheden van de Nederlandse competitie, waar goed voetbal redelijk zeldzaam is door de jaarlijkse uittocht van talent. Maar spektakel is er meestal genoeg te beleven op de velden. De topspitsen uit Nederland emigreerden, waardoor de topschutterslijst wordt bevolkt door buitenlanders. Bas Dost (Heracles) is de beste Nederlander, met slechts acht treffers. Ook inzake doelmannen heersen de buitenlanders tussen de palen. Alleen de internationals Maarten Stekelenburg (Ajax), Michel Vorm (FC Utrecht) en Piet Velthuizen (Vitesse) houden als jongeren nog stand, want Rob van Dijk (40, Feyenoord) en Sander Boschker (39, FC Twente) kun je moeilijk als wissels op de toekomst beschouwen.

De meeste clubs beseffen ook dat jongeren opleiden een goudader is. Feye-noord, Sparta en Ajax zetten zwaar in op de jeugd, maar of dat uit principe of eerder noodgedwongen is, is niet duidelijk.

“Je bent blind als je denkt dat het voetbal geen last krijgt van de geldcrisis”, verklaarde directeur betaald voetbal Henk Kesler. Het is al van 1992 (Wageningen en VCV Zeeland) geleden dat er nog een club over de kop ging, maar sommige staan aan de rand van het ravijn.

Kenny Steppe (21, ex-Germinal Beerschot) was bijna hersteld van een breuk in zijn middenhandsbeentje eind juli. Maar nu blijkt dat de Heerenveendoelman opnieuw een operatie aan zijn hand moet ondergaan. Zijn seizoen zit er mogelijk al op, want er is sprake van minstens acht tot tien weken revalidatie. De Zweedse middenvelder Philipp Haglund (22, IF Brommapojkarna) werd voor vier en een half seizoen vastgelegd.

Hendrie Krüzen (45, ex-KV Kortrijk), assistent-trainer van Heracles, verlengde zijn aflopende verbintenis met drie seizoenen.

FC Groningen huurt tot het einde van het seizoen middenvelder Darley Blind (19) van Ajax. Tim Sparv (22), een Finse international van Halmstads BK, werd ook voor die linie vastgelegd.

Na vier seizoenen stuurt Rode Duivel Moussa Dembélé (22) aan op een snel afscheid bij AZ, ondanks een contract tot 2011.

Feyenoord verlengde de overeenkomsten met verdediger Bart Schenkeveld (18, 2012) en assistent-trainer Leon Vlemmings (2011).

Centrale verdediger Kees Luijckx (23) verruilt komende zomer transfervrij AZ voor NAC. Hij tekende voor drie seizoenen. Het huidige seizoen maakt hij af bij ADO Den Haag.

Tiny Sanders is de opvolger van Jan Reker als algemeen directeur van PSV. Hij zal vanaf 1 april drie maanden meelopen met zijn voorganger.

Ibrahim Kargbo (ex-RWDM), die drie dagen later dan voorzien terugkeerde uit Sierra Leone, moet voorlopig zijn conditie onderhouden bij de beloften van Willem II. George Mourad en Josimar Lima mogen weg.

FC Twente verhuurde linksachter Jeroen Heubach (35) voor de rest van het seizoen aan NEC.

VVV-Venlo vond met de aangeworven Uruguayaanse Spanjaard Gonzalo García (26), die wordt gehuurd van FC Groningen, een opvolger voor de aan CSKA Moskou verkochte sterspeler Keisuke Honda.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier