Martin Jol trekt voor vier jaar naar Ajax.

Vorige week dinsdag bereikten de Amsterdammers met het Duitse Hamburger SV, waar hij nog een jaar onder contract stond, een akkoord over de overgang van coach Martin Jol (53). Hij krijgt bij Ajax een omvangrijk takenpakket voorgeschoteld. “Dit is een heel mooie kans met oog op de lange termijn”, verklaarde de man die ook in 2005 al eens in beeld was bij de werkgever van Thomas Vermaelen, Toby Alderweireld en Jan Vertonghen. “Ik krijg een zeer uitgebreide taak, met veel verantwoordelijkheid. Ajax is een fantastische club. Ik heb ontzettend veel zin om er aan de slag te gaan.”

Volgens algemeen directeur Rik van den Boog moet Jol zich de komende weken en maanden bezighouden met het aan- en verkoopbeleid, de scouting én de jeugdopleiding. Hij zal daarbij worden geassisteerd door Danny Blind en beloftetrainer Pieter Huistra (ex-Lierse). “Hij vervult straks de belangrijkste positie binnen een voetbalclub”, reageerde hij opgetogen. “Martin beschikt over alle kwaliteiten, hij heeft ervaring, deed die op in binnen- en buitenland. Hij werkte bij topteams, maar ook bij minder grote clubs en toonde aan dat hij het maximale uit zijn voetballers kan halen. Daarnaast bleek hij iemand van wie bleek dat hij bereid is talentvolle jeugdspelers een kans te geven, wat voor ons van elementair belang is. We zijn als clubleiding nog niet zo lang in deze samenstelling aan het werk, maar ik ben heel blij met de manier waarop we samenwerkten om dit te bewerkstelligen. Een spannende en boeiende periode, met een uitstekend resultaat voor Ajax.”

Met HSV streed Jol afgelopen seizoen lange tijd om drie prijzen, maar aan het einde van de rit stond hij met lege handen. Bij Ajax moet de drievoudige international proberen zijn karig gevulde trofeeënkast aan te vullen. Zijn enige hoofdprijs pakte hij immers in 1997, toen hij met Roda JC de KNVB-beker won van Heerenveen (4-2). “Het toverwoord is ontwikkeling”, stelde Jol. “We moeten de huidige selectie beter kunnen maken. Er is voldoende talent aanwezig.”

Na interne evaluatiegesprekken besliste de clubleiding van kampioen AZ om geen nieuw contract te geven aan Kees Luijckx en Graziano Pellè. De verhuurde Kemy Agustien, Simon Cziommer, Ryan Donk, Milano Koenders en Boy Waterman mogen ook weg. Men hoopt aanvoerder Stijn Schaars (25) te kunnen behouden. De middenvelder ligt nog onder contract tot 2010.

Bruno Appels (20), een doelman van Willem II, verhuist transfervrij naar FC Den Bosch.

Vitesse nam verdediger Jeroen Drost (22) definitief over van Heerenveen. Hij tekende voor vier seizoenen.

Onze landgenoot Serdal Güvenc (25), een rechterverdediger, verlaat het Turkse Akhisarspor voor TOP Oss, waar hij zijn broer Emrullah terugvindt.

Alfred Schreuder (36) verlaat Vitesse en keert na een jaar terug naar FC Twente, waar hij voor drie seizoenen tekende als assistent-trainer.

Donovan Slijngard (21), een linkerverdediger van Ajax, speelt de komende drie seizoenen voor Sparta. Emmanuel Boakye (24), een Ghanese rechterverdediger van Heracles, kreeg een overeenkomst voor twee seizoenen.

Ricky van Wolfswinkel (20), een beloftevolle spits van Vitesse, verhuist voor vier jaar naar FC Utrecht. Jacob Mulenga (25), een Zimbabwaanse aanvaller, komt transfervrij over van het Franse Châteauroux.

Ibad Muhamadu (27, ex-Cercle Brugge) kreeg net als Kiki Musampa (31, ex-Ajax) van Willem II te horen dat hij geen nieuw contract krijgt.

Hans Vonk won op 39-jarige leeftijd de KNVB-beker met Heerenveen. De doelman, 43-voudig international van Zuid-Afrika, liet weten dat hij volgend jaar graag het WK in eigen land ook nog wil meemaken.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier