Veel werk voor Bernd de bouwer

Bernd Hollerbach centraal tussen zijn manschappen. Er vertrekken er nog en er moeten er nog veel bijkomen. © BELGAIMAGE

Bernd Storck, Jürgen Röber, Selim Amallah, Mërgim Vojvoda… Zoals elk jaar loopt Le Canonnier leeg en moet Excel Mouscron van nul herbeginnen. Het belooft alweer een moeilijke zomer te worden.

Begin deze maand kwam er opeens het bericht dat Royal Excel Mouscron door de rechtbank verplicht werd om ‘Peruwelz’ opnieuw in de naam van de club op te nemen. Die rechtszaak was aangespannen door de vzw RRC Peruwelz, de vzw achter de naburige club die Mouscron in 2010 van het faillissement had gered. Toen ontstond dus Royal Mouscron-Peruwelz. Vijf jaar later werd ‘Peruwelz’ echter weer uit de naam gehaald en werd RMP weer REM. Tegen de afspraken in.

Een zoveelste naamsverandering zou Royal Excel Mouscron veel geld gekost hebben en dus werd een minnelijke schikking getroffen met de vzw. ‘Het was niet alleen vanuit financieel oogpunt belangrijk om onze naam te behouden, maar ook voor onze supporters en onze partners’, zegt voorzitter Patrick Declerck. Maar aan de vooravond van een nieuwe transferperiode is het natuurlijk zo dat elke cent telt.

Brandweerman

Met die transfers gaat Paul Allaerts zich bezighouden, de oud-scheidsrechter die in 2016 algemeen directeur is geworden bij REM. Hij draagt na het vertrek van de Duitser Jürgen Röber dus ook even het petje van sportief directeur. ‘Sinds ik naar hier ben gekomen, ben ik daar ook bij betrokken geweest’, bevestigt Allaerts. ‘Jürgen Röber deed eerder het technische gedeelte, het volgen van spelers, terwijl ik mij bezighield met het financiële aspect. De onderhandelingen heb ik altijd gevoerd. Voor het ogenblik hebben we niet de intentie om een sportief directeur aan te werven.’

Op basis van onze sterke terugronde is er veel interesse ontstaan voor veel van onze spelers.’ – Paul Allaerts

Het vertrek van Röber was verwacht. ‘Ik had getekend voor twee jaar en ik was nooit van plan langer te blijven’, zegt hij. ‘Ik ben ondertussen de 65 voorbij.’

Allaerts gaat nauw samenwerken met de nieuwe coach, Bernd Hollerbach. Bij het hervatten van de trainingen kon die over 22 spelers beschikken. Hollerbach wordt voorgesteld als een trainer die werkt in de lijn van zijn voorganger Bernd Storck. Eveneens een Duitser die het accent legt op discipline, kracht en fysiek. Al op de eerste training, op 15 juni, liet hij elf tegen elf spelen.

De beide Bernds mogen dan al dezelfde waarden aanhangen, die nogal eens met hun geboorteland worden geassocieerd, op het vlak van hun curriculum vitae zijn er minder gelijkenissen. Hollerbach was assistent van Felix Magath bij Wolfsburg, waarmee hij in 2009 kampioen werd. Nadien nam hij de teugels in handen bij de club van zijn jeugd, Würzburger Kickers, waarmee hij van de vierde naar de tweede klasse opklom. Door die prestaties mocht hij in januari voor brandweerman gaan spelen in Hamburg. Tevergeefs. Hij werd na zeven wedstrijden al ontslagen. In die periode had hij bijgedragen aan het neerhalen van een 43 jaar oud record, want HSV zette een reeks van 23 wedstrijden zonder overwinning neer.

‘Wat betreft werkwijze, strengheid en concentratie gaat het voor de spelers niks nieuws zijn’, aldus Allaerts. ‘Hij heeft hetzelfde profiel als Storck. We wilden continuïteit na onze sterke terugronde, waarin we de beste ploeg waren.’ Hij geeft nog mee dat Hollerbach, die een contract kreeg tot 2021, ‘zichzelf heeft aangeboden’, dankzij de ‘zichtbaarheid’ die Storck aan Royal Excel Mouscron gegeven heeft in Duitsland.

Röber ontkent inderdaad dat hij een rol zou gespeeld hebben bij de komst van Bernd 2.0. ‘Ik heb hem alleen als speler gekend’, zegt hij al lachend. ‘Het was een harde, een echt beest soms. Een krijger op het veld.’ In zijn tijd als linksachter reeg de nieuwe Mouscroncoach de gele en rode kaarten aan elkaar. Hij speelde niettemin 223 wedstrijden in de Bundeliga.

Reusachtige werf

De goede resultaten na Nieuwjaar betekenden voor heel wat sleutelspelers een springplank. Selim Amallah en Mërgim Vojvoda hebben getekend bij Standard. Manuel Benson, Taiwo Awoniyi en Sidney Friede keerden terug naar de club waar ze eigendom van zijn. Mbaye Leye kondigde zijn pensioen als speler aan (hij wordt assistent bij Standard), terwijl Georgios Galitsios naar Cyprus vertrokken is en Nikola Gulan zijn contract niet heeft verlengd. Ook Jean Butez, die het hof wordt gemaakt door Standard, Antwerp en Club Brugge, vertrekt allicht en het lijkt waarschijnlijk dat nog anderen zullen volgen.

‘Je moet de volledige context zien’, nuanceert Paul Allaerts. ‘Op basis van onze sterke terugronde is er veel interesse ontstaan voor veel van onze spelers. En zoals dat voor alle ploegen geldt: als wij een mooi aanbod binnenkrijgen, dan gaan we dat zeker bestuderen.’

De algemeen en sportief directeur van Excel kijkt logischerwijze in de eerste plaats naar de aanval. Die is nogal gedecimeerd en de enige overblijvende spits, Frantzdy Pierrot, is met Haïti aan de slag op de Golf Cup. Hij maakte daar in de eerste match trouwens al twee goals, wat ook weer belangstellenden gaat aantrekken. In het afgelopen seizoen, zijn eerste bij de profs, maakte Pierrot in alle competities samen ook al negen rozen. ‘Frantzdy ligt nog bij ons onder contract en ik denk dat het voor hem belangrijk is om nog minimaal een jaar te blijven’, zegt Allaerts, die verder niet wil reageren op zijn vermoedelijke interesse voor Dylan De Belder, goalgetter van Cercle Brugge. ‘Een spits vinden, zeker voor een correcte prijs, is niet het eenvoudigste wat er bestaat.’ Een goeie keeper trouwens ook niet. Om Butez te vervangen, bekijken de bestuurders van Mouscron verschillende profielen, zoals Anthony Moris, die verkozen werd tot beste speler van Virton, de ploeg die uit de eerste amateurklasse naar 1B promoveerde. Hij heeft ook het voordeel dat hij de Belgische nationaliteit bezit.

En dan heeft stamnummer 216 ook nog nood aan een rechtsachter en moet het op zoek naar enkele middenvelders. Er ligt dus een reusachtige werf te wachten op Le Canonnier en dat zal waarschijnlijk zo blijven tot in de laatste uren van de transferperiode.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier