KV Oostende haalde tien nieuwe spelers. De Belgen Dimitri Habran (Standard), Frédéric Stilmant (Tubize), Marco Nijs (Denderleeuw), Yasin Karaca (Sebatspor) en Kristoff Van Robays (Cercle Brugge), de Australiërs Steven Bozinovski (Radnicki Nis), Adam Griffiths en Brendan Santalab (Sydney), de Braziliaan Juninho (Dudelange) en de Ivoriaan ZéphirinGhanouce Zoko (Cannes). Met Alexandre Lecomte, Bob Cousin, David Crv, Mehdi Maklouhfi en Edin Ramcic vertrokken er ook vijf niet van de minsten. Het is bijbenen voor een club die in twee jaar van derde naar eerste klasse promoveerde.

VERDEDIGING

Dimitri Habran is een spectaculaire, vliegende keeper. Durft veel risico’s te nemen, ver uit zijn doel te spelen, als een soort libero. Anticipeert, voetbalt goed mee. Stefaan Thieren deed het vorig seizoen niet slecht. Hij is minder impulsief, meer een lijnkeeper, minder hard in duel, minder ervaring. Krist Willequet, verleden jaar gehaald als eerste doelman, revalideert van een knieoperatie. Vincent Vandekerckhove komt net als Thieren uit de jeugd.

Steven Bozinovski is een snelle en agressieve rechtsachter met voldoende techniek en een goede voorzet. Jürgen Landuyt is zijn doublure. Centraal in verdediging is aanvoerder Paul Okon de organisator, rustbrenger en inschuivende man, bal aan de voet. Ervaren, prima positiespel en passing, maar veel aan snelheid en wendbaarheid ingeboet. Geschorst de eerste wedstrijd. Anthony Portier is een beenharde mandekker, vrij mobiel, prima détente en kopspel. Adam Griffiths is hetzelfde type. Atletisch, een beest in duel. Brian Vandenberghe is een jonge, zeer snelle centrale verdediger die vorig seizoen mocht debuteren en niet ontgoochelde. Steven Van Herreweghe is de enige echte linksachter in de kern. Opbouwend minder, maar verdedigend moeilijk te passeren. Kristoff Van Robays is een linkerflankspeler met karakter en loopvermogen, het best als hij de hele flank kan bestrijken.

MIDDENVELD

Als rechtermiddenvelder werd de Braziliaan Juninho gehaald. Aangekondigd als snelle, karaktersterke, dribbelvaardige en doelgerichte rechterspits, gaf hij in de voorbereiding de indruk meer een centrale middenvelder dan een echte flankspeler te zijn. Vraagt de bal in de voet, gaat niet diep. Christophe Lauwers heeft meer diepgang en is doelgerichter. Trainer Gilbert Bodart, zo lijkt het, ziet voor hem vooral een rol van joker weggelegd. Iemand die als invaller beslissend kan zijn. Defensieve middenvelder is Frédéric Stilmant. Groot, sterk, krachtig, slim, veel maturiteit. Werkkrachtig. Niet snel, maar vaak op de goede plaats. Tom Coudeville is een verdedigende middenvelder uit de jeugd. Lars Wallaeys werd vorig seizoen af en toe ingezet om in het middenveld puur op de man te spelen, om de spelmaker van de tegenstander uit de wedstrijd te houden.

Marco Nijs is een snelle linkermiddenvelder met een passeerbeweging en een goede linker, maar bleef tot nu toe op zoek naar de goede vorm. Moet na een mislukt seizoen bij Denderleeuw blijkbaar aan vertrouwen winnen. Johan Van Rumst is een technisch heel sterke centrale middenvelder die vorig seizoen toekwam met bijna tien kilogram overgewicht, maar in de eindronde een beslissende rol speelde. Technisch enorm sterk. De kwaliteit voor eerste klasse, maar ook de méntaliteit ?

Ook de eigenzinnige Yasin Karaca is aan zijn laatste kans toe. Kan de ploeg op het voetbaltechnische vlak op een hoger niveau brengen. Technisch en fysiek sterk, maar te balverliefd.

AANVAL

Brendan Santalab is een kleine, geblokte counterspits. Snel. Zoekt de diepte. Rechtsvoetig, goede balaanname. Zoko weegt op een verdediging. Fysiek sterk ; goed kopspel ; vrij snel ; rechtsvoetig, maar ook een degelijke linker. Jürgen Delrue is een jonge, snelle, rechtsvoetige aanvaller ; Jo Vermast een technisch sterke spits die aan de schouder is geopereerd en nog lange tijd out is.

CONCLUSIE

KV Oostende gaf in de voorbereiding niet de indruk sterker of stabieler te zijn dan vorig seizoen. Weinig keuze voorin, weinig infiltratie vanuit het middenveld. Kleine kern, beperkt in kwaliteit, maar veel wilskracht. Het wordt elke week knokken, met inzet van alle middelen. Een kloteploeg om tegen te spelen, aldus de trainer.

door Christian Vandenabeele

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier