De schaduw van Francky Dury zal nog een tijdje in het Regenboogstadion hangen en voelbaar zijn voor de spelers en entourage. Maar Bart De Roover – die straks zijn vuurdoop beleeft in de Jupiler Pro League – beseft dat even goed doen als zijn voorganger nagenoeg onmogelijk is. De gewezen Rode Duivel blijft dan ook voorzichtig en gebruikte de voorbereiding om veel te schuiven en te zoeken naar de juiste veldbezetting.

ï VERDEDIGING

Dat geen enkele club concrete interesse toonde voor doelman Sammy Bossut wekte verbazing. Want de 24-jarige goalie heeft weinig zwakke punten. Als hij dan eens een foutje begaat, is de West-Vlaming mentaal sterk genoeg om er zich snel over te zetten. Met Tom Muyters werd er een goede doublure aangeworven. Op de rechtsachter is Stijn Minne de vaste keuze, omwille van zijn soberheid en het feit dat hij op de juiste momenten inschuift. Nicholas Tamsin, overgekomen van KV Turnhout, speelt en reageert nog wat te impulsief. Aan de linkerzijde heeft Bart Buysse als enige weinig concurrentie. Hij is technisch sterk, zorgt voor diepgang en constante dreiging. Centraal wordt er gerekend op de ervaring en het goede overzicht van Karel D’Haene. Hij zal worden bijgestaan door David Vandenbroeck, die vorig seizoen een van de sterkhouders was bij KV Kortrijk. Hij heeft een goed positiespel, is sterk met het hoofd en kan zijn mankementen goed camoufleren. De rechtsvoetige Miguel Dachelet en de polyvalente Steve Colpaert zijn ook in het centrum inzetbaar.

ï MIDDENVELD

Als er voor twee recupererende spelers wordt geopteerd, dan wordt in eerste instantie teruggegrepen naar aanvoerder Ludwin Van Nieuwenhuyze en Khaleem Hyland. Door zijn loopvermogen en corrigerende kwaliteiten blijft Van Nieuwenhuyze van onschatbare waarde. Hyland is fysiek sterk en bijzonder complementair. René Sterckx, gehuurd van Anderlecht, is een ander type: technisch verfijnder, heel mobiel en iemand die de bal veelvuldig opeist. Hij werd zelfs uitgeprobeerd centraal in de verdediging. Voor de drie posities ervoor zijn er verschillende opties. Door de onbeschikbaarheid van Teddy Chevalier (brand-wonden na ongeluk thuis met wagen) werd zelfs aanvaller Ernest Nfor, omwille van zijn snelheid en beweeglijkheid, op rechts al eens getest. Maar Jonathan Delaplace, een pocketvoetballer die gemakkelijk de een-tegen-eenduels opzoekt, lijkt een betere mogelijkheid. Centraal ligt Kevin Roelandts in balans met Thomas Matton. Beide ex-voetballers van Club Brugge zijn technisch sterk, infiltreren gemakkelijk en hebben een goeie (doorsteek)pass in de voet. Routinier Stijn Meert staat er altijd op het juiste moment, toont de juiste (winners)mentaliteit en blijft een karakterspeler. Steffen Ernemann bezit een grote actieradius, maar kon zich vorig seizoen niet volledig doorzetten. Ook Zakaria Gueye, een lenige en snelle flankspeler, is een mogelijkheid.

ï AANVAL

Aangezien Moussa Traoré tijd nodig heeft als centrumspits, werd er geanticipeerd met de aanwerving van Mahamadou Habib Habibou. Iemand die misschien beter beantwoordt aan het profiel: fysiek sterk, goed met het hoofd en heel balvast. Jeremy Bokila, met de nodige referenties overgekomen van AGOVV, is eerder iemand die graag zijn snelheid gebruikt vanop de (rechter)flank.

ï CONCLUSIE

Opnieuw meedoen aan play-off 1 zou een buitengewoon succes zijn, zeker na het vertrek van leidersfiguur en steunpilaar Franck Berrier plus de onverwachte langdurige blessure van revelatie Teddy Chevalier. De club bleef zijn transferbeleid trouw, maar het is nog zoeken naar iemand met een directe sportieve meerwaarde. Voorzichtigheid is daarom geboden.

DOOR FRÉDÉRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier