Valencia strijdt mee voor de derde plaats.

UnaiEmery probeert in zijn tweede seizoen bij Valencia realistisch om te gaan met de hoge verwachtingen. De amper 38-jarige coach is blij dat hij over spitsen van het kaliber van DavidVilla, DavidSilva en JuanMata kan beschikken. Maar omdat Real Madrid en Barcelona normaal buiten categorie zijn, mikt hij op de derde plaats in de Primera División. “Natuurlijk willen we het hen zo lastig mogelijk maken, maar dat is echt niet evident.”

De enkele punten achterstand die Valencia – na een vrij goede start – op Barcelona en Real Madrid heeft, gingen vooral thuis verloren. “We speelden nochtans goede wedstrijden op Mestalla, maar Sporting Gijón en Atlético Madrid maakten hier nog gelijk in blessuretijd. Dat is echt pech. Vorig seizoen was het net omgekeerd. Toen lieten we vaak op verplaatsing kostbare punten liggen. We moeten in ieder geval proberen te profiteren van onze aanvalssterkte en achteraan de organisatie iets beter uitbouwen.”

Verdediger AngelDealbert, die overkwam van tweedeklasser CD Castellón, ontpopt zich alvast tot een van de revelaties. “Door de concentratie en de intensiteit waarmee hij speelt, compenseert hij zijn gebrek aan ervaring”, geeft zijn trainer aan. Ook de metamorfose die de Argentijn EverBanega onderging, is een positieve verrassing. “Vooral zijn eigen verdienste, omdat hij zich inmiddels aanpaste aan Spanje en ontdekte dat hij dankzij het voetbal een zekere status kan verwerven als sportman en als mens. Zijn wil om vooruitgang te boeken, brengt duidelijk zijn kwaliteiten naar voren.”

Doelman Miguel Angel Moyà kwam over van Mallorca hoewel Renan Brito Soares vorig seizoen tot ieders tevredenheid had gefunctioneerd. “Meer concurrentie tussen de palen, dat hadden we nodig”, zegt Emery, van wie alle spelers zeggen dat hij heel veeleisend is. “Ik weet welke verantwoordelijkheid ik heb. Ik doe zelf veel meer dan ik strikt zou moeten. Zo ga ik veel wedstrijden in lagere afdelingen bekijken. En als ik er tijd voor zou hebben, zou ik daar zelfs ook de trainingen bijwonen.”

Pepe, de 26-jarige Portugese verdediger van Real, heeft de kruisbanden van zijn rechterknie gescheurd. Hij zal zes maanden out zijn.

Lionel Messi (22) liep in het Champions Leagueduel in Kiev een verrekking op na een contact met Leandro Almeida. Afgelopen weekend kwam hij in de derby tegen Espanyol dan ook niet in actie, maar hij toonde vóór de aanvang van de match wel zijn Gouden Bal aan de fans. Zijn afwezigheid belette niet dat Barça met 1-0 won, dankzij een strafschop omgezet door Zlatan Ibrahimovic. De zege was meteen goed voor de evenaring van het clubrecord van 15 opeenvolgende wedstrijden zonder nederlaag.

Ituralde Gonzalez floot tijdens die Catalaanse derby trouwens al de 95e strafschop uit zijn carrière. Daarmee is de Baskische referee de recordhouder in de Liga.

Kaká(27), die al sinds 29 november wordt gespaard, zal dit jaar niet meer in actie komen. De pubalgie waarvan de Braziliaan last heeft, is erger dan verwacht.

Cristiano Ronaldo (24) zou volgens een studie van het Duitse weekblad DerSpiegel met een snelheid van 33,6 kilometer per uur de snelste voetballer ter wereld zijn. Ter vergelijking: Usain Bolt haalt een snelheid van 44,7 kilometer per uur.

Marcelino Garcia Toral werd als coach van Zaragoza ontslagen na een nieuwe thuisnederlaag. De blauw-witten beten immers met 1-2 in het zand tegen Bilbao.

Ander Herrera, de 20-jarige middenvelder van Zaragoza, liep in die wedstrijd een schedelbreuk op. Hij had problemen met zijn zicht, maar er zijn gelukkig geen zenuwen geraakt.

Barcelona neemt het vandaag in het wereldkampioenschap voor clubelftallen op tegen het Mexicaanse Atlante.

DANIEL DEVOS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier