“Eigenlijk spelen we liever een gezelschapsspel dan languit voor de tv te gaan liggen, veel gezelliger”, zegt Veerle Dejaeghere. De veldloopster rijgt alweer de sportieve prestaties aan elkaar en werd tussen kerst en nieuw verkozen tot Sportvrouw van West-Vlaanderen. Ook voor haar telt het cliché dat er weinig tijd is voor televisie door de opeenvolging van trainingen en wedstrijden. De familie Dejaeghere gebruikt wel vaak de teletekstknop. “Mijn man leest er alle verslagen van de voetbalmatchen en ik volg zo cyclocross, wielrennen en atletiek.”

De West-Vlaamse heeft veel bewondering voor langeafstandslopers Bekele en Defar. “Echt prachtatleten. Ze staan op het punt om een wereldrecord te lopen, maar blijven daar rustig bij. Tijdens de opwarming gaan ze even liggen en proberen wat te slapen. Hoe ze het doen, weet ik niet. Ik ben een gigantische zenuwpees en heb dat ook nodig om te presteren.”

Rond de jaarwisseling keek de atlete naar het vierschansentoernooi. “Mijn schoonvader is een enorme fan en dit jaar hadden ze net een nieuwe schans gebouwd. Je begrijpt dat hij geen minuut wilde missen en omdat bij ons de mannen baas zijn over het bakje, keken we gezellig mee. Ik vond het wel indrukwekkend. Je moet lef hebben om van zo’n schans te springen. Ik heb zelf wat last van hoogtevrees en zou daarboven niet eens durven staan.” Naast schansspringen vindt Veerle Dejaeghere ook biatlon een straffe sport. “Langlaufen alleen lijkt al ontzettend lastig. Daarbij moeten die atleten ook nog eens hun ademhaling onder controle krijgen en dat geweer stilhouden om te kunnen mikken. Dat alles in een tijdsspanne van enkele seconden.”

Momenteel kijkt de veldloopster uit naar het EK schaatsen. “Vooral de ploegenraces waarbij ze met drie tegelijk zo snel mogelijk de finish moeten halen, vind ik heel spectaculair. De snelheid die ze halen, is ongelooflijk, zeker in vergelijking met lopen.” De rally van Dakar zal Dejaeghere dan weer niet volgen op tv. “Op training praten de mannen vaak over Dakar, maar mij interesseert het niet erg. Ik volg het wel in de boekjes, om te weten hoe de Bekende Vlamingen het er afbrengen.” In de crosscup was Veerle Dejaeghere de laatste vier edities de beste en ook nu staat ze weer bovenaan. “Jammer genoeg komen we niet zo veel op tv. Mensen zien liever voetbal of cyclocross, maar als je geen media-aandacht krijgt, word je nooit populair natuurlijk.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier