Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Op paasmaandag om 15 uur staan in de Sportplaza in Leuven Spirou Charleroi en Dexia Bergen tegenover elkaar in de finale van de beker van België. Beide finalisten voor u gewikt en gewogen door vier coaches die het onderspit moesten delven.

Charleroi schakelde Wevelgem (1/16 finales), Oostende (kwartfinale) en Pepinster (halve finale) uit om zich zo te plaatsen voor de bekerfinale van komende maandag 17 april in de Sportplaza in Leuven. Bergen deed hetzelfde met achtereenvolgens Essor Charleroi, Luik en Leuven, de bekerwinnaar van vorig jaar. Sport/Voetbalmagazine laat de vier coaches uit het verliezende kamp aan het woord over de sterktes, de zwaktes, de beste speler en de winstkansen van beide finalisten. Giovanni Bozzi (Luik) en Eric Buis (Leuven) ontleden Bergen, Michailo Uvalin (Oostende) en Eddy Casteels (Pepinster) leggen voor u Charleroi op de rooster.

Over Bergen… STERKTES

Giovanni Bozzi : “De grootste troef van Bergen is dat ze als enige club in België over een ploeg van elf professionele topsporters beschikken. Alle posities zijn dubbel bezet. Door hun brede kern kunnen ze blessures of mindere periodes opvangen. Bovendien hebben ze met Niksa Bavcevic een tactisch geslepen coach in huis. Spelverdeler Omar Cook is de katalysator op het veld, zeer belangrijk in het systeem van Bavcevic. Bergen speelt simpel, maar zeer efficiënt basketbal. Het duo Cook en George Evans speelt vooral pick and roll, een basistactiek, maar ze doen dat op een zeer intelligente manier. Wanneer je de penetraties van Cook wil afremmen, passt hij de bal naar buiten, waar een heel leger scherpschutters klaarstaat om de zaak af te maken. Jim Potter, Mathias Desaever, Kevin Houston : dat zijn drie sterke afwerkers. Samen met Bree en Oostende torent Bergen nu boven de rest uit, vooral omdat hun verdediging een pak consistenter werd. Agressiever ook, het handelsmerk van de ploegen onder Bavcevic. Ze schermen uitstekend de passlijnen af, waardoor je als tegenstander verplicht bent om vaak geforceerde acties te ondernemen.”

Eric Buis : “Hun shotkracht. Zowel in man-to-mansituaties als tegen een zoneverdediging knallen ze uiterst precies. Dat komt vooral door het individuele talent van alle vijf de spelers op het veld. Ze brengen bovendien heel veel geduld op, waardoor er uiterst intelligente en goede shotkeuzes gemaakt worden. Tegen ons komen ze op een bepaald moment ook achttien punten achter, maar ze raken niet in paniek en blijven gecontroleerd spelen.”

ZWAKTES

Bozzi : “Moeilijk te zeggen. Door hun ruime kern hebben ze niet echt een zwakke plek. Akkoord, ze zijn zeer afhankelijk van Cook, maar achter hem staat nog altijd Gerrit Major klaar. Het enige nadeel dat ik voor Bergen in de finale zie, is dat ze een nogal fysieke en agressieve speelstijl hanteren, balancerend op de limiet van het toelaatbare. Thuis mag dat, maar in uitwedstrijden wordt dat sneller bestraft. Een andere bedenking is de stressbestendigheid. Bergen kan de eerste beker uit zijn bestaan halen. Hoe gaan ze met die druk om ?”

Buis : “De sterkte van Bergen ligt vooral in hun offense, niet in hun defense. Hun defense is hard, maar zou ik vanuit baskettactisch oogpunt zeker niet goed noemen. Ze spelen altijd op het randje, maar wanneer de tegenstander zelf over een sterke aanval beschikt, komen ze in moeilijkheden. Dat zag je ook in de Europese competitie, waarin ze makkelijk punten slikten. Veel zal afhangen van hoeveel de scheidsrechters toelaten in de finale. Houden ze het strikt, dan dicht ik Charleroi de grootste kansen toe. Qua individueel talent schat ik hen hoger in dan Bergen en de motivatie zal zeker aanwezig zijn. Voor de Spirous – die ook stilaan uit een dal kruipen – is die beker waarschijnlijk de enige kans op een prijs én kwalificatie voor Europees basketbal.”

BELANGRIJKSTE SPELER

Bozzi : “Omar Cook. Samen met Jean-Marc Jaumin behoort hij tot de sterkste spelverdelers uit de competitie. Het beste bewijs is dat sinds zijn komst ( oktober 2005,nvdr) Bergen echt beginnen draaien is.”

Buis : “George Evans. Een slimme, ervaren center die een streepje voor heeft bij de refs. Hij verdient dat door zijn faire manier van spelen. Akkoord, voor een center is hij aan de kleine kant, maar dat is tegenwoordig een beetje de mode in het Europese basketbal. Volgens mij is Evans ook naast het veld zeer belangrijk : hij zorgt voor de chemistry.”

Over Charleroi… STERKTES

Michailo Uvalin : “Ze hebben genoeg ervaring en talent in de ploeg. Ze beschikken over goede spelers, niet over een goede ploeg. Armands Skele, Andre Riddick en Ralph Biggs kunnen iets forceren op hun eentje. Maar zoals Charleroi dit seizoen speelt, verdienen ze eigenlijk geen finaleplaats. Ze kennen meer geluk dan kwaliteit. Het enige waar ze van kunnen profiteren, is de druk op Bergen in de finale : aangezien zij de beste ploeg zijn van het moment, zijn zij de grote favoriet.”

Eddy Casteels : “De breedte van hun kern. Als je hun starting line up ziet tegen ons : Akpomedah, Massot, Riddick, Biggs, Moors en dan hun bank met Jorssen, Bayer, Krupalija en Skele, dat is nog altijd indrukwekkend. Inzake spelerspotentieel behoren ze nog steeds tot de top van België. Maar hun ploeg is fragiel, dat merk je. Charleroi heeft me absoluut niet geïmponeerd, ze laten snel de kopjes hangen. Toch merk je dat ze op de weg terug naar boven zijn. Sommige spelers voelen dat hun moment eraankomt : Charleroi kan dan wel een heel seizoen slecht spelen, ze maken in theorie nog altijd aanspraak op de dubbel. Het is een kwestie van er op het juiste moment te staan. In de finale zal veel afhangen van het scheidsrechterlijke trio. Wordt het een veldslag en mag Bergen foutief screenen en bumpen, dan maakt Charleroi geen kans. Wordt er daarentegen écht gebasket, dan zie ik Charleroi winnen.”

ZWAKTES

Uvalin : “Om eerlijk te zijn : volgens mij heeft Charleroi in de finale geen schijn van kans tegen Bergen. Als Bergen een beetje op niveau speelt, moeten ze die beker zonder problemen pakken. Beide ploegen spelen met druk. Bergen omdat ze favoriet zijn, Charleroi omdat ze hun seizoen moeten redden.”

Casteels : “Opnieuw het mentale aspect, dat zo belangrijk is in de topsport. Het hangt er maar van af hoeveel tijd David Desy krijgt om zijn ploeg weer op de rails te krijgen. Ik heb het zelf meegemaakt bij Oostende destijds, waar ik in de loop van het seizoen overnam : het is verre van eenvoudig om ineens voor een ommezwaai te zorgen. En Desy is op de koop toe een onervaren coach. Op tactisch gebied is er in ieder geval weinig veranderd sinds het ontslag van Savo Vucevic.”

BELANGRIJKSTE SPELER

Uvalin : “Ralph Biggs, zonder twijfel. Hij kan het verschil maken en wanneer hij niet draait, zitten ze in de problemen. Biggs wordt de sleutelfactor in de finale.”

Casteels : “Andre Riddick. Domineert hij de bucket, dan kan Charleroi mee, maar doet hij dat niet, dan stuiken ze in elkaar. Want dat is de achilleshiel van Charleroi : inside kunnen ze enkel op de aanwezigheid van Riddick steunen, Damir Krupalija en Cyril Akpomedah zijn immers geen échte insidespelers. Riddick scoort misschien niet veel, maar hij maakt altijd zijn puntjes en zijn présence is al voldoende.”

MATTHIAS STOCKMANS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier