De transfercarrousel draaide vorige week op maximaal vermogen in Eindhoven. Terwijl Jan Kromkamp (overbodig bij Liverpool) en de omstreden Patrick Kluivert (niet meer gewenst bij Valencia) hun handtekeningen zetten onder respectievelijk een vijfjarig en eenjarig contract, nam PSV opnieuw afscheid van enkele overbodige spelers. De Amerikaan DaMarcus Beasley wordt verhuurd aan het Engelse Manchester City, de overeenkomst van Lindsay Wilson werd ontbonden, terwijl ook de transfer van Michael Ball naar Blackburn Rovers werd afgerond. Deze ontwikkelingen volgden op het eerdere vertrek van Jan Vennegoor of Hesselink (Celtic) en André Ooijer (Blackburn Rovers). De nieuwe Braziliaan Diego Tardelli wordt deze week verwacht op trainingscomplex De Herdgang. De spits wordt voor een jaar gehuurd van Sao Paulo, terwijl er ook een koopoptie voor vier jaar werd bedongen. Ook de Ecuadoraanse international Edison Mendez sloot ondertussen aan bij de groep.

Alles raakte in een stroomversnelling na de aankondiging van voorzitter Rob Westerhof dat hij in oktober, na amper twee jaar, vertrekt. Sinds 1928 heeft PSV geen president meer gehad die zo kort deze functie bekleedde. De zware belasting, in combinatie met zijn overige verantwoordelijkheden, geeft hij als verklaring van zijn vrij onverwachte beslissing. Westerhof ontkende op de officiële clubwebsite dat zijn opstappen te maken heeft met het moeizame vertrek of de discutabele komst van Kluivert. Na 1 oktober neemt vicevoorzitter Frits Schuitema van de raad van commissarissen de functie tijdelijk waar. Hij is bestuurlijk al tien jaar betrokken bij PSV, maar liet al weten dat hij de job niet permanent wil doen.

“Ik maakte de inschatting dat ik twee tot tweeënhalve dag per week met PSV bezig zou zijn. In de praktijk ben je zestig tot zeventig uur bezig”, verklaarde Westerhof. PSV overweegt nu voor de dagelijkse leiding een directeur aan te stellen. Oud-voorzitter Harry van Raaij zette zich twee jaar geleden zeer in voor de komst van zijn opvolger, tot dan toe werkzaam voor Philips in de VS. Westerhof moest vooral veel energie steken in de financiële gezondmaking van de club. Bovendien moest hij opboksen tegen de bestaande sterke machtspositie van technisch directeur Guus Hiddink. Zo kon de huidige Russische bondscoach, tegen de zin in van Westerhof, de nationale ploeg van Australië onder zijn hoede nemen. Maar even vaak nam Westerhof het niet zo nauw met de waarheid, al kwam dat ook omdat hij als voorzitter soms totaal niet wist wat er zich bij zijn club afspeelde. In zijn contact met sporters wist Westerhof bijna altijd de verkeerde toon aan te slaan. De laatste weken werd dit nog eens perfect geïllustreerd door de affaire met Ooijer, terwijl hij ook openlijk zijn vraagtekens plaatste bij de fitheid van Kluivert. Het was uiteindelijk trainer Ronald Koeman die de transfer forceerde.

Het konijn uit de hoge hoed in de Kuip heet de Griek Angelos Charisteas (26). De spits, die wordt overgenomen van Ajax, tekende tot 2009 en kostte 2,5 miljoen euro. Hij is de verrassende opvolger van Dirk Kuijt. Danny Buijs (24), een middenvelder die bij de jeugd van Feyenoord speelde, verlaat FC Groningen voor de Rotterdammers, die 750.000 euro neertelden. FC Groningen was hem in 2004 bij Excelsior gaan halen.

Sparta huurt doelman Joost Terol (26) voor de rest van het seizoen van FC Utrecht, waar hij nog tot 2008 onder contract ligt.

Ryan Donk (20) maakt per direct de overstap van RKC naar AZ. De talentvolle verdediger tekende een overeenkomst tot 2009. Pius Ikedia werd door AZ uitgeleend aan RKC.

Excelsior huurt voor de rest van het seizoen rechterverdediger Henrico Drost (19, Heerenveen) en spits Guillano Grot (23, NEC).

Henk ten Cate en Ajax kregen hun zin, want Hedwiges Maduro hoefde zich van Jong Oranjebondscoach Foppe de Haan niet te melden voor de oefenwedstrijd tegen Leverkusen. De middenvelder kreeg rust.

Danny Mathijssen (23) wordt door AZ uitgeleend aan NAC, dat ook een koopoptie bedong voor de middenvelder.

Adil Ramzi (29), die geen toekomst meer had bij AZ, zette zijn handtekening onder een tweejarig contract bij Roda JC.

Sergio Hellings (21) gaat als amateur voetballen bij AGOVV Apeldoorn. De oud-speler van Anderlecht zat zonder club nadat Heracles weigerde zijn aflopende contract te verlengen.

Naast Pascal Bosschaart (Feyenoord, tot 2010) stapt ook Richard Knopper (Vitesse, huur) over naar ADO Den Haag.

FV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier