Een bruin velletje krijgen is leuk, maar kan ook gevaarlijk zijn. Daarom bescherm je de broze huid best tegen de schadelijke zonnestralen – en dan liefst nog met een product dat bestand is tegen de invloed van water, zweet en zand.

Er zijn er weinig die tussen het surfen en het beachvolleyballen door even de tijd nemen om zich in te smeren. Alleen al omdat de meeste van die zonnecrèmes toch zo verdomd plakkerig kunnen zijn. Maar als je weet dat je meer zon vangt naarmate je meer beweegt en dat zij die in het water of op strand sporten twintig tot zelfs veertig procent meer zonnestralen op zich krijgen door de weerkaatsing op het water of het zand, kun je je toch maar beter insmeren. Je verbrandt immers sneller, terwijl je het minder snel voelt.

Zelfs onder water ben je niet volledig buiten schot want zonnestralen penetreren tot wel twintig centimeter onder het wateroppervlak. Net om die sportievelingen en waterratten toch te beschermen tegen de schadelijke UV-stralen zijn er nu lichte, luchtige crèmes die bestand zijn tegen water, niet kleverig aanvoelen en urenlang op de huid blijven. Een tweede huid als het ware. Een tweede huid waarvan je vergeet dat ze er is en waarvan je het niet erg vindt om ze elke twee uur even te vervangen.

Stick Zone Sensible SPF 50+ van Vichy 10,50 euro, verkrijgbaar in de apotheek

De formule met uiterst sterke UV-filter zorgt voor een comfortabele buffer tegen UVA- en UVB-stralen. De combinatie van ricinusolie, cacaoboter en de was van carnauba voedt de huid en beschermt ze tegen schadelijke stoffen. Overvloedig aan te brengen op de gevoelige zones zoals neus, oren, wangen, voorhoofd en lippen.

Anthelios SPF 50+ Spray van La Roche Posay 20,90 euro, verkrijgbaar in de apotheek

Zonder parfum en parabenen zorgt deze spray ervoor dat hij stevig op je huid blijft, in alle omstandigheden. Een must voor de sportievelingen.

Gezichts- en lichaams-crème SPF 15 van Clinique 26,50 euro

Een crème die niet vet is, geen parfum heeft en allerhande fotoallergie- en fototoxiciteittests onderging. Wie doet beter? De hightechformule verzorgt de huid en herstelt ze na blootstelling aan de zon.

Beschermende olie SPF van Payot 30,80 euro

Deze beschermende olie is niet alleen volgepropt met filters, je kunt ze ook makkelijk aanbrengen op huid en haar, zonder dat het ook maar enigszins kleverig aanvoelt. Enig minpunt: je moet de olie regelmatig opnieuw aanbrengen.

Zonnewerende spray, niet vet, SPF 15 van Shiseido 29 euro

Makkelijk te verstuiven over lichaam, gelaat en haar. De waterresistente textuur is zo licht dat zelfs zand geen kans maakt om aan je lichaam te blijven kleven.

DOOR BARBARA WITKOWSKA

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier