Udinese zet topschutter Vincenzo Iaquinta onder druk.

Met een hattrick tegen Panathinaikos maakte de Italiaanse international Vincenzo Iaquinta het Champions League-debuut van Udinese tot een feest. Maar held of niet, de aanvaller is niet langer onaantastbaar. Voor het competitieduel vorige week woensdag tegen Juventus werd hij verrassend genoeg verwezen naar de tribune. In de Italiaanse media heette een koortsaanval de oorzaak van zijn afwezigheid. Maar later kwam aan het licht dat zijn verbanning alles te maken heeft met de onwil van Iaquinta om zijn aflopende contract in 2007 tussentijds te verlengen.

Door Udinese wordt die houding gezien als een gebrek aan loyaliteit. “Hij is de enige speler die zichzelf niet ziet als onderdeel van ons project”, stelde algemeen directeur Pietro Leonardi. “Vincenzo heeft zich op deze manier buiten de selectie geplaatst.” Maar de bekendmaking dat Iaquinta in januari eventueel wordt verkocht, wekte nog meer verbazing. “De speler ontbeert het verlangen hier langer te blijven”, verklaarde Udinese-directeur Gianpolo Pozzo. “Hij wil blijkbaar absoluut vertrekken.”

Tot die tijd wordt Iaquinta veroordeeld tot het afwerken van een individueel programma. De aanvaller, die in verband wordt gebracht met Juventus, moet op last van de clubleiding afstand houden van zijn ploeggenoten. “Het blijft bijzonder vreemd”, zo reageerde Intervoorzitter Massimo Moratti op de gang van zaken. “Zijn contract loopt pas af in 2007. Er is dus nog genoeg tijd. Het is zelfs opvallend omdat het allemaal plaatsvond kort voor het duel tegen Juventus.” Ook Milan-trainer Carlo Ancelotti deed zijn duit in het zakje. “Ik denk dat er flink wat vreemde zaken gebeuren. Het kan toch niet mogelijk zijn dat een speler met nog een tweejarige overeenkomst in deze positie wordt gebracht ?” (FV)

De Griekse international Traianos Dellas verlaat AS Roma voor twee seizoenen AEK Athene. l Marco Zanchi, een verdediger van Messina, werd betrapt op het spierversterkende metilprednisolone, een corticoïde. l Cagliari vond met Davide Ballardini (41) een opvolger voor de doorgestuurde Daniele Arrigoni. Vorig seizoen coachte hij Sambenedettese. l Paolo Maldini (37) speelde voor AC Milan zijn 571ste wedstrijd in de Serie A. De verdediger verbrak daarmee het record van Dino Zoff uit 1983, die op 570 bleef steken. l AS Roma kan de komende drie maanden geen beroep doen op Leandro Cufre (dij), Inter moet het minstens een maand stellen zonder middenvelder Cristiano Zanetti (spierscheur), terwijl Lazio vijf weken Roberto Baronio (verrekking) mist. (FV)

TOPSCHUTTERS : 1. Toni (Fiorentina) 5 goals ; 2. Bonnazzoli (Sampdoria), Chiesa (Siena), Shevchenko (Milan), Terlizzi (Palermo) 4 goals.

FV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier