Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Glenn Verbauwhede en Hein Vanhaezebrouck werken weer samen. Dat deden ze al eens eerder bij KV Kortrijk, in het seizoen 2008/09, maar toen liet Vanhaezebrouck Verbauwhede vallen omdat hij toenmalige KV Mechelenspits Björn Vleminckx op de kwetsbaarheid van KVK-doelman Peter Mollez gewezen zou hebben. Kort daarna ontsloeg het bestuur de door Club Brugge voor een jaar ter beschikking gestelde keeper zelfs. Maar na de competitie vertrok hoofdtrainer Vanhaezebrouck naar Racing Genk, kreeg Mollez geen nieuw contract en bracht Georges Leekens, de opvolger van Vanhaezebrouck, zowaar Verbauwhede mee naar het Guldensporenstadion. Nu keert dus ook Vanhaezebrouck naar Kortrijk terug, nadat Verbauwhede er voor een jaar bijtekende.

Uitgepraat werd de zaak nooit en tot een verzoening kwam het evenmin. Vanhaezebrouck weigerde vorig seizoen zelfs om samen met Verbauwhede in het Canvasprogramma Extra Time te zitten en toen KV Kortrijk Racing Genk klopte, het begin van de ‘zwanenzang’ van Vanhaezebrouck bij de Limburgse club, bleek er ook bij Verbauwhede nog iets op de lever te liggen. Tijdens play-off 1, toen Vanhaezebrouck geregeld thuiswedstrijden van zijn vroegere werkgever kwam bekijken, liepen ze elkaar wel eens tegen het lijf, schudden elkaar de hand en sloegen een praatje.

“Ik moet bekennen dat het voor mij een enorme verrassing was toen ik op vakantie in Saint-Tropez mijn computer opstartte en er op het scherm verscheen dat Hein Vanhaezebrouck de nieuwe trainer was,” zegt Verbauwhede, “want voor mijn vertrek was mij gezegd dat hij niet in aanmerking kwam. Dus dat was toch twee keer slikken. Iedereen was benieuwd wie Leekens zou opvolgen en iedereen in de groep heeft dan wel zijn voorkeur, maar als het bestuur het zo beslist, is het zo en moet je daar mee kunnen omgaan. Ik denk dat we beiden volwassen en professioneel genoeg zijn om wat er in het verleden is gebeurd aan de kant te schuiven om op een gezonde basis te kunnen vertrekken en er voor de club en onszelf een win-winsituatie van te maken.

“Uiteindelijk kreeg ik hier ook een tweede kans, dus waarom zou ik hém die niet gunnen?! Mocht ik echt rancuneus geweest zijn, dan had ik alleen willen bijtekenen onder de voorwaarde dat hij niet de nieuwe trainer zou worden. Bovendien, Hein gaf in de media zelf al aan dat hij veranderd is en dat is ook wat ik na ons gesprek kan concluderen: hij staat nu meer open voor dialoog en voor andere standpunten. Het was een positief, maar eigenlijk al overbodig onderhoud, want op reis kreeg ik twee weken de tijd om over zijn terugkeer na te denken en dingen te relativeren. De tijd kunnen we niet terugdraaien om gebeurtenissen uit het verleden te veranderen, dus moeten we daar ook geen energie meer in steken. Wat gebeurd is, is gebeurd. We schudden elkaar de hand en willen allebei vooruit. Ik ben er dankbaar voor dat ik gezond ben en de leukste job ter wereld kan uitoefenen, ik wil hard werken om mijn eerste, sterke seizoen als titularis te bevestigen en misschien ooit zoals Simon Mignolet nog een stap hoger te kunnen zetten. Het belangrijkste is nu dat we een nieuwe groep smeden en een sfeer creëren die dicht aanleunt tegen die van vorig seizoen, want dat was de grote sterkte van KV Kortrijk.”

Belangrijk is ook dat keeperstrainer Philippe Vande Walle voor een jaar bijtekende. “Nochtans was hij in de running om keeperstrainer van Standard te worden”, zegt Verbauwhede. “Zowel voor mij als voor Club Brugge was het heel belangrijk dat hij bij KV Kortrijk bleef. Ik moet het zelf waarmaken natuurlijk, maar Philippe speelde vorig seizoen toch een aanzienlijke rol in mijn ontwikkeling op en naast het veld.” S

CHRISTIAN VANDENABEELE

‘Hein is veranderd, hij staat meer open voor dialoog en andere standpunten.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier