Reading presteert behoorlijk goed in debuutseizoen.

Zaterdag won Sheffield United zijn eerste wedstrijd van het seizoen. Maar met Watford, een andere nieuwkomer, blijft de ploeg uit de staalstad op de sukkel. Anders vergaat het Reading, de club ten westen van Londen, in de Thamesvallei. Deze absolute nieuwkomer in de Premier League draait behoorlijk mee in de middenmoot. Leuk, want met thuisduels tegen Chelsea en Arsenal en een bekerwedstrijd bij Liverpool hebben de fans een oktobermaand om naar uit te kijken.

Hun avontuur doet denken aan het sprookje van Wigan vorig seizoen. Reading is geen ploeg met grote namen of fijne voetballers, maar het speelt fast football. Tempo mag dan wel een impressionistisch gegeven zijn, in Engeland helpt het om te overleven. Het was maar door de klasse van Cristiano Ronaldo dat Manchester United onlangs in extremis aan een gelijkmaker raakte. Net als Wigan is Reading sterker thuis dan uit. Manager Steve Coppell laat zijn mannen hard werken, maar kijkt toch uit naar bijkomend vernuft. Zo staat voor januari de komst van de amper zeventienjarige Amerikaanse belofte Freddy Adu, op veertien de jongste prof in de States, op het verlanglijstje. Met doelman MarcusHahnemann en middenvelder Bobby Convey heeft Reading al twee Yankees.

Drie bij ons bekende namen maken deel uit van de kern : invallersdoelman Graham Stack, samen met linksachter John Halls destijds nog als jonge Arsenal-producten een tijdje actief bij Beveren. En in de spits loopt Ki-Hyeon Seol (ex-Antwerp en Anderlecht). In 2004 vertrok de Zuid-Koreaan naar tweedeklasser Wolverhampton, waar hij in 76 wedstrijden 10 keer scoorde. Deze zomer ruilde Seol de Wolves voor Reading.

De goeie start zorgt voor voorzichtige ambities bij de club. Die wil het Madejskistadion – genoemd naar voorzitter John Madejski, dat nu 24.000 plaatsen telt – met minstens 10.000 plaatsen uitbreiden. Een probleem is wel dat Reading FC zijn stadion moet delen met Rugby Unionploeg London Irish. Wat voor de staat van de grasmat niet altijd evident is.

Die John Madejski is een vreemd figuur. Eigenlijk heet de man Robert John Hurst. Maar toen zijn moeder scheidde en hertrouwde met een Poolse piloot die ze tijdens WO II had leren kennen, nam John de naam van zijn stiefvader aan. Het zakenidee waarmee hij rijk werd, pikte hij op tijdens een reis door de VS, waar hij een magazine aantrof waarin auto’s te koop werden aangetroffen. Madejski richtte bij zijn terugkeer Auto Trader op en staat nu binnen de top 200 van de rijkste Britten. Sinds 1990 is hij voorzitter van de club.

Lord Stevens, de man die al zes maanden met een commissie gesjoemel bij voetbaltransfers onderzoekt, is klaar met zijn rapport. Stevens werd in januari door de Premier League gevraagd om nieuwe aanbevelingen. Hij onderzocht 362 transfers, gedaan tussen januari 2002 en januari 2004. Een vijftigtal overgangen wil de man verder onderzoeken.

Sam Allardyce berraadde zich vorige week over juridische stappen tegen de BBC vanwege de beschuldigingen van het accepteren van smeergeld. Inmiddels blijft zijn ploeg, Bolton Wanderers, het goed doen. Zaterdag ook tegen Liverpool, dat al tegen zijn derde uitnederlaag dit seizoen aankijkt. De goals kwamen van Gary Speed en Ivan Campo.

Arsène Wenger vierde op 28 september tien jaar management van Arsenal. De Fransman, in 1996 nog Arsène Who ? voor de Londense supporters, is 57 en wil nog een tijd doorgaan. Vicevoorzitter David Dein liet al weten dat hij na zijn actieve carrière als manager een bestuursplaats krijgt.

Newcastle ontsloeg assistent-trainer Kevin Bond, die werd genoemd in de BBC-reportage over smeergeld bij transfers. Pavel Srnicek keert verrassend terug tot januari om de geblesseerde Shay Given te vervangen. Hij is 38 en speelde van 1991 tot 1998 al voor de Magpies.

Carl Hoefkens, die dit seizoen met Stoke City nog maar één van de negen matchen won, heeft er een nieuwe middenvelder bij. Stoke leende Lee Hendrie (29) van Aston Villa. Hendrie was één keer international en een sleutelfiguur toen Villa drie jaar geleden zesde werd. Maar hij viel toen terug door blessures.

PTK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier