Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Zaterdagavond is het Cercle Brugge-Germinal Beerschot en de kans is groot dat Bram Verbist het duel tegen zijn ex-club weer vanuit de dug-out zal moeten volgen. Hij miste de voor hem speciale wedstrijd al eens omdat hij de dag ervoor te laat op training was verschenen, maar nu is er meer aan de hand: hij zit al sinds speeldag 2 op de bank, Glen De Boeck besliste toen om Jo Coppens tussen de palen te zetten.

“Het is begonnen in de galamatch tegen Panionios”, zegt Verbist. “Er ging toen een trap van buiten de zestien meter boven mij onder de lat binnen. Tegen Gent doe ik twee goede reddingen, maar bij de goal van Stijn De Smet sta ik positioneel niet juist. Ik bekeek de beelden misschien wel al dertig keer: op het moment dat hij naar binnen komt, zet ik ook een klein stapje naar binnen en maak ik de korte hoek daardoor iets groter. Ik was beter blijven staan.”

Er was ook nog een incidentje in de Quick van Sint-Andries: op het moment dat hij er stiekem aan het kiezen was tussen een milkshake met vanille-, aardbeien- en chocoladesmaak, weerklonk door de parlofoon plots de stem van de trainer: ‘Deze bestelling gaat niet door!’ Hij bestelde dan maar een Cola Light. “Het was die dag snikheet, we trainden lang en hard en ik wou mezelf eens verwennen, maar ik kende de pech dat de trainer net passeerde en mijn auto zag staan. Ik denk dat iedere speler wel eens een pak friet haalt of wat pinten drinkt na een wedstrijd, maar het was inderdaad niet professioneel van mij om dat net na een training te doen.

“Ik lever echt wel inspanningen, hoor. Ik begon aan de voorbereiding met drie kilo minder en een vetpercentage dat drie percent lager was. Tijdens de fysieke tests bleek mijn sprongkracht verbeterd en waren ook mijn spurtproeven beter. Sinds dit seizoen zit ik ook geregeld in de fitness, twee keer per week doe ik een vetloopje en ik kocht onlangs een loopband. Maar zelfs al drink ik nooit van mijn leven nog een milkshake, toch zal ik nooit een postuur krijgen als ‘den Bio‘ ( Frederik Boi, nvdr). Als ik zie wat die allemaal eet zonder één gram bij te komen, denk ik: van mij vraagt dat toch veel grotere offers dan van anderen.”

Sinds hij op de bank zit, is zijn focus verscherpt. “Ik zei toen tegen mezelf: ‘ Bram, dees moogde nie loate gebeure.’ De enige weg is keihard te trainen en te laten zien dat ik de beste ben. Vorig seizoen kregen we op aanraden van de trainer vrijblijvend de kans om met een sportpsycholoog op het mentale vlak te werken. Ik ben daar toen op ingegaan en dat helpt mij ook in deze periode. Elke wedstrijd dat ik niet in de goal sta, is een ontgoocheling, maar als ik aan mezelf blijf werken en positief blijf ten opzichte van iedereen zal dat vroeg of laat renderen.”

Het contract van Bram Verbist bij Cercle loopt nog tot in 2012, maar is er onder Glen De Boeck wel nog een toekomst als eerste keeper voor hem? Na het eerste seizoen wou de trainer Geert De Vlieger aantrekken en na het tweede Mark Volders en nu geeft hij dus de voorkeur aan een onervaren achttienjarige. “Concurrentie hoort erbij, kijk naar Anderlecht: Schollen, Proto, Zitka. Het kan een kans zijn om verder te groeien. Toen er in de voorbereiding twee keepers werden getest, zei de trainer dat het was om mij scherp te zetten. ( lacht) Ik denk dat hij uit iedereen het beste wil halen. Uiteindelijk moet ik hem dankbaar zijn dat hij mij bij Aalst in bevordering kwam halen. De voorbije twee jaar bewees ik dat ik een degelijke eersteklassekeeper ben en ik ben ervan overtuigd dat ik dat hier voor de resterende duur van mijn contract ook nog kan zijn.”

CHRISTIAN VANDENABEELE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier