Mallorca ging in beroep tegen Europese schorsing.

Toen de UEFA enkele weken geleden de voorlopige lijst bekendmaakte van de clubs die deelnemen aan de Europa League kwam Real Mallorca daar niet op voor. Sinds vorige week is het verdict definitief: de eilandclub, die vorig seizoen vijfde werd in de Primera División, mag omwille van financiële problemen niet aantreden op het Europese toneel.

Dat nieuws kwam bij de clubleiders toch nog bijzonder hard aan. Ze willen alle rechtsmiddelen gebruiken om hun recht op deelname aan Europees voetbal te doen gelden. Afgelopen maandag ging de club al in beroep. De advocaten van Real Mallorca vroegen meteen aan de UEFA om alle licenties die aan Spaanse clubs werden toegezegd te herbekijken. De financiële toestand van Mallorca is in ieder geval precair: de club torst een schuldenberg van 60 miljoen euro en ging eind vorig seizoen vrijwillig over tot staking van betaling. De UEFA had nochtans op 14 mei een Europese licentie toegekend, maar die werd weer ingetrokken. Bij de lottrekking op 6 augustus zal dus niet Real Mallorca in de urne zitten, maar Villarreal, dat als zesde eindigde en zo dus toch nog voor de zesde opeenvolgende keer Europees zal kunnen spelen.

Voor Real Mallorca komt er zo nog geen einde aan enkele bewogen maanden. Pas toen FC Sevilla in de 94e minuut van de laatste wedstrijd van vorig seizoen scoorde tegen Almería raakte de ploeg zijn vierde plaats kwijt die recht geeft op een CL-ticket.

Gisteren riepen de fans een protestmanifestatie samen. De nieuwe voorzitter, JosepPons, diende ondertussen bij de diplomatieke instanties een aanvraag in om te worden ontheven van zijn post als Spaans ambassadeur in Oostenrijk om zich beter om het beleid van de club te kunnen bekommeren. Toptennisser RafaelNadal engageerde zich door een belang te nemen in het kapitaal van de club. Ondertussen probeert de Deense oud-aanvaller Michael Laudrup (46), die als coach in de plaats kwam van Gregorio Manzano, op een oefenstage in Zweden de sereniteit te bewaren. Dat lukte aardig, want Mallorca won zijn eerste twee oefenwedstrijden tegen Djurgarden en IFK Nörrköping telkens met 1-2. Tegen Feyenoord werd een 0-1-zege behaald, waarna Laudrup liet weten dat hij sterk hoopt op de eerlijkheid van UEFA-voorzitter Michel Platini, zijn gewezen ploegmaat in de jaren tachtig bij Juventus. De spelers droegen een shirt met het opschrift ‘UEFA Fair Play please’.

Raúl (33), boegbeeld en aanvoerder van Real Madrid, de club waarbij hij in 1994 debuteerde, nam maandag afscheid. De ex-international zal normaal voor twee jaar tekenen bij Schalke 04. Guti(33), die eveneens voor altijd bij de Koninklijke leek te blijven, trekt wellicht naar Besiktas.

Real Madrid neemt dan toch Maicon (28) niet over van Inter. De onderhandelingen over het gevraagde transferbedrag van 28 miljoen euro en de persoonlijke eisen van de Braziliaanse rechtsachter, die 7 miljoen euro per jaar wilde verdienen, slepen te lang aan.

Alfredo di Stefano (84), de erevoorzitter van Real, werd met hart- en ademhalingsproblemen opgenomen in het ziekenhuis.

Manuel Pellegrini wordt wellicht de nieuwe bondscoach van Mexico.

Carlos Busquets, de vroegere doelman van Barcelona en de vader van Sergi Busquets, wordt de nieuwe keeperstrainer van de Catalanen.

Adriano, de 25-jarige Braziliaanse linkerflankspeler van FC Sevilla, stapt voor 10 miljoen euro over naar Barcelona.

Marcelo Silva, een 21-jarige Uruguayaanse jeugdinternational van Danubio, tekende bij Almería. Hij moet er de vervanger worden van de naar FC Genoa vertrokken Chico.

Aritz Aduriz (29), de Baskische spits van Real Mallorca, stapt over naar Valencia om er een tandem te vormen met Roberto Soldado. “Maar ik ben niet de opvolger van Davd Villa“, houdt hij nu al handig de verwachte druk af.

Dudu Aouate (32), de Israëlische doelman van Real Mallorca, verlengde tot 2013.

Filipe Luis Kasmirski (24), de Braziliaanse linksachter van Deportivo La Coruña, trekt voor 13,5 miljoen euro naar Atlético Madrid. Uit de medische tests bleek dat hij volledig herstelde van zijn beenbreuk.

Racing Santander-Barcelona en Real Mallorca-Real Madrid worden het laatste weekend van augustus de openingswedstrijden van het seizoen 2010/11. Barça speelt op 28 november thuis tegen Real, op 17 april in Madrid.

Ivica Dragutinovic (34, ex-AA Gent en Standard) blesseerde zich aan de achillespees. De Servische verdediger van FC Sevilla hoopt slechts een maand aan de kant te moeten blijven.

DANIEL DEVOS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier