Het heeft niet mogen zijn : Duitsland werd geen wereldkampioen in eigen land. We moeten niet te lang treuren over die gemiste kans, maar koesteren hetgeen we bereikten. Want het voetbal dat we brachten en een plaats bij de laatste vier, dat was toch onverhoopt. Duitsland mag terugblikken op een goed toernooi. Ik treurde ook na het verlies tegen Italië, maar als mens ben ik blij dat de hele wereld nu zag dat er ook bij ons gefeest kan worden. Het motto Die Welt zu Gast bei Freunden werd perfect uitgevoerd. We mogen daar terecht fier op zijn, want onze voetballers brachten ook op het veld deze boodschap naar buiten. Het was zeker niet het WK van het mooiste en meest attractieve voetbal. De meeste ploegen maakten gebruik van een onoplettendheid bij de tegenstander op stilstaande fasen. Maar Duitsland heeft meer dan ooit duidelijk aangetoond dat het, na de val van de Muur, een ééngemaakt land is. Het werd een groot feest, ook voor de supporters. Want op enkele kleine relletjes na, stond verbroedering voorop. Voetbal kan nog mooi zijn.

Italië was een maatje te groot voor dit Duitsland, dat zich verder moet ontwikkelen en van het EK in Oostenrijk en Zwitserland een doel mag maken. Zij beschikken over jongens die op twee minuten tijd een wedstrijd in een beslissende plooi kunnen leggen, plus het feit dat ze met Alberto Gilardino, Alessandro Del Piero en Filippo Inzaghi een aantal luxe-invallers achter de hand hebben. Daar kon Jürgen Klinsmann alleen maar van dromen. Je merkte dat het verlies van Torsten Frings moeilijk kon worden opgevangen. Bij Fabio Cannavaro moest ik spontaan denken aan Simply the best, het lied van Tina Turner. Het typevoorbeeld van de echte leider, die als aanvoerder het goede voorbeeld geeft. Ik zag hem geen enkele bal in de tribune trappen, maar altijd zoeken naar de voetballende oplossing. Pure klasse, de beste verdediger in de wereld. Net als doelman Gianluigi Buffon was hij onklopbaar. Ik zag hem alleszins weinig duels verliezen. Ook in de lucht, wat toch opmerkelijk is, want hij is zeker niet de grootste. Maar hij compenseert dat perfect door zijn veerkracht en spelinzicht. Indrukwekkend. Ook de discipline bij de andere verdedigers : bikkelhard en moeilijk voorbij te geraken. Typische Italiaanse verbetenheid.

Mocht Jürgen Klinsmann niet verder gaan als bondscoach, dan denk ik dat de Duitse voetbalbond zal overschakelen naar zijn B-plan. In plaats van assistent-bondscoach Joachim Löw acht ik de kans groter dat Matthias Sammer, momenteel technisch directeur, zal worden ingezet. Ook een grote persoonlijkheid, die al Europees kampioen werd, uitstraling heeft en met de jeugd wil werken. Hij heeft vanaf de zijlijn alles goed kunnen aanschouwen en kan meteen inspringen. Maar een ding is duidelijk : dezelfde lijn moet worden doorgetrokken. Philipp Lahm, Bastian Schweinsteiger en Lukas Podolski moeten het vertrouwen blijven krijgen.

Wat me verder opviel, is dat je volledig blessurevrij aan een groot toernooi moet kunnen beginnen. Dat merkten we toch aan de prestaties van Michael Ballack en zelfs Francesco Totti, die nooit hun beste niveau haalden. Ook Ronaldinho bleef sterk onder de verwachtingen, maar dat heeft eerder te maken met het lange en slopende seizoen bij Barcelona. Verder merkte ik ook dat David Beckham stilaan over zijn hoogtepunt heen is. Het inleveren van die aanvoerdersband mag je als een duidelijk signaal naar de buitenwereld zien. Alleen bij vrije trappen en hoekschoppen zorgt de Engelsman nog voor een toegevoegde waarde. Ik was ook bijzonder teleurgesteld door de houding van de grote vedetten bij Engeland, die schrik hadden om een penalty te trappen. Als je persoonlijkheid en klasse hebt, dan neem je je verantwoordelijkheid op. In positieve zin denk ik aan Jens Lehmann. Hij speelde een foutloos WK, was de grote winnaar bij de nationale ploeg. De redding die hij op een bepaald moment deed tegen Argentinië in de kwartfinale bleek cruciaal. Lahm is dan weer de shooting star van Duitsland. Hij zal zich komend seizoen, bij Bayern München of elders, moeten bewijzen.

Hans-Peter Lehnhoff

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier