Vijf mediawatchers geven beurtelings hun mening over de voetbalactualiteit : Peter Vandenbempt (VRT-radio), Gui Polspoel (Canal +), Dirk Deferme (VTM), Frank Raes (VRT-tv) en Marc Delire (RTBF-tv). Deze week is Frank Raes aan de beurt.

Woensdag won Club Brugge van La Louvière in de beker. Trond Sollied hield Bosko Balaban, vorig weekend heel zwak, uit de ploeg en bracht zo de scherpte terug.

Frank Raes : ” Balaban is, als ik het goed begrepen heb, een beetje ziek zoals al die Kroaten die er bij Club Brugge al geweest zijn, Spehar, Anic… Blijkbaar kunnen die de lijn niet doortrekken. Balaban aan de kant houden, Sollied doet dat niet voor niks en Brugge heeft natuurlijk met de nieuwkomers erbij een ruime kern waardoor het zich dat kan permitteren. Je hebt van die mensen die belangrijke goals maken en Gert Verheyen is zo’n type : geen topschutter, maar iemand die een ploeg erdoor kan sleuren. Soms denk ik : was hij nog maar bij de nationale ploeg. Anderlecht heeft de eerste helft van het seizoen zijn dip gekend, Club heeft die nu gekregen. Brugge blijft meer een machine dan een frivole ploeg, wat Anderlecht toch nog altijd een beetje meer is. Het zou vreemd zijn, mochten ze panikeren, waardoor ze de titel nog verliezen.”

Zondag verloor Club punten tegen Standard : de titelstrijd is nog niet beslist.

“Anderlecht loopt in op Brugge en uit op Standard, en is zo goed als zeker van de tweede plaats : dat is de belangrijkste conclusie. De Schwung is er bij Club toch wat uit, er zit een soort spanning op. Balaban deed mee van in het begin, maar hij is toch iemand die veel ballen verliest. Hij maakt niet meer het verschil zoals bij het begin van het seizoen, en dat missen ze. Club zit wel nog in de driving seat. Het is een heel stevige ploeg, maar niet gebouwd op ontploffen en creativiteit. Sollied laat zich ook nooit opjagen en maakt zich blijkbaar nooit zenuwachtig en dat straalt af op die ploeg. Maar af en toe zouden ze wel eens mogen uitpakken, dat doen ze niet genoeg. Maar ja, dat is het Brugge onder Sollied en dat rendeert in België.

“Club kreeg een mentaal tikje, maar we mogen niet vergeten dat Standard dé ploeg is van na nieuwjaar. Ze hebben wel wat als je weet dat Roussel en Kovalenko op de bank zitten. Standard krijgt weinig goals tegen, waardoor het goed dicht- zit achterin. Vooral de laatste tien wedstrijden pak je daar punten door. Ze lachen wel eens met Italiaanse ploegen, maar ook bij Chelsea bijvoorbeeld is de basis : geen goals pakken . Petr Cech is wéken niet gepasseerd. Standard kan ook die nul houden.

“Anderlecht moet nog tegen Standard en Brugge : dan gaan we het weten.”

Anderlecht won van Lokeren, met zoals op RC Genk, alweer een iets meer behoudende aanpak.

“Wat ook opvalt, is dat Tihinen er weer bij is. Dat wordt wel eens onderschat. Hij is geen wereldspeler, maar wel iemand die leiding geeft en de boel dichthoudt. Bovendien heeft Kompany wel een knop omgedraaid : hij is veel soberder geworden. Het centrum van de verdediging, wat in het begin van het seizoen niet goed zat, staat er wel. Plus dat Vanderhaeghe die Verheyen-dimensie heeft : ik sta ervoor en komaan. Met Lovre is er een werker op het middenveld bij, waardoor de defensieve balans achteraan en op het middenveld hersteld is. De ruimtes die voordien alleen Hasi of Vander- haeghe moesten dichtlopen, zijn er nu minder door dat evenwicht. Vercauteren bouwt een soort zekerheid in die de ploeg voordien niet had. Maar de beste vier ploegen staan ondertussen wel bovenaan. Het is te zien welke de vier zijn met het grootste budget. En die moeten het ook doen, dat hoor je aan de druk die JosVaessen legt. Als die vier het niet halen, is er iets mis.”

Genk won de derby tegen Sint-Truiden en Vandereycken maakte amok met de vierde scheidsrechter.

“Maar, pas op, René weet altijd wat hij zegt. Hij kent het reglement soms beter dan de scheidsrechter. Dat is zoals John McEnroe destijds : in 99 procent van de gevallen hebben ze gelijk. Mourinho û dat is nu een wat uitvergroot type û is ook zo’n gelijkhebber. En uiteindelijk hebben ze dat ook vaak. Nu blijkt bijvoorbeeld dat Rijkaard wel degelijk bij Frisk is geweest. Alleen moet je af en toe wat diplomaat kunnen zijn. Op den duur ga je anders tegen je eigen in en krijg je een soort spanning die ook niet meer goed is. Bij Mourinho zie je na de overwinning tegen Barcelona dat er enorm veel druk op hem staat. Hij gaat dan in conflict met zijn club dat ze hem niet steunden in zijn problemen met de Uefa. Dat koppeke staat nooit stil, hij wil altijd de controle houden en af en toe komt die stress eruit. Dat Vandereycken uitvalt naar die vierde scheidsrechter heeft niet alleen met gelijk te maken, maar ook met druk die op zo iemand zit.”

La Louvière was de afgelopen week in het nieuws : de ontslagen Stéphane Pauwels waarschuwde voor financiële problemen, Albert Cartier zou naar Lokeren gaan, het ligt uit de beker, Bergen kon afgelopen weekend nogal makkelijk winnen…

“Dat zijn van die ploegen waar geld ingepompt wordt, maar in the long run pardonneert dat niet en moet je oppassen dat de club nog bestaat. Dat is geen stabiliteit en dat heeft een ploeg nochtans altijd nodig. Maar zoals Gent Sollied en Remy ging halen, ontdek je soms nog mensen, zoals Cartier. Bij Anderlecht zullen ze niet zo rap een onbekende als trainer nemen. Daar zal het bij wijze van spreken eerder Houllier dan Cartier zijn. Maar het is soms goed dat die kleinere clubs creatief zijn.”

Laten we het ook even over het Europees voetbal hebben. Je was bij Liverpool-Juventus : wat vond je van de prestatie van Frank De Bleeckere ?

“Mja, goed. Hij had het onder controle, praatte even met Ibrahimovic, geen gemakkelijke jongen, in het Nederlands, en heeft geen enkele gele kaart getrokken. Terwijl de eerste helft toch in een ongelooflijk tempo werd gespeeld. Dat waren van de snelste 45 minuten die ik al gezien heb. Maar De Bleeckere heeft het goed gedaan. Er waren een paar dingen, maar die kwamen door de lijnrechter. Door het afhaken op het eind van het seizoen van een aantal scheidsrechters – Nielsen, Collina, Frisk… – komen er misschien wel plaatsen vrij. Hij is jong, fris, heeft ambitie en ik heb de indruk dat hij in Europa losser en meer ontspannen fluit dan in België. Hier in tweede klasse fluiten is, denk ik, soms moeilijker dan in Europa fluiten. Maar je moet ook wat geluk hebben. Met pech moet je al een goeie reputatie hebben om overeind te blijven.”

Vooral Lampard van Chelsea en Gerrard van Liverpool deden zich opmerken op het middenveld. Wie is de beste ?

“Heel moeilijk te zeggen. Ze zijn beiden ontiegelijk sterk, maar Lampard speelt iets meer naar voren dan Gerrard, die nog meer allrounder is, heeft ook al in de spits gestaan bij Liverpool, zelfs al als libero. Hij is meer een aanjager en Liverpool heeft dat ook nodig omdat hun kern zeker in de breedte zwakker is dan die van Chelsea. Lampard heeft daarentegen vijftien keer gescoord als middenvelder in de Premier League, wat enorm is. Hij heeft de timing om in de zestien op te duiken en ondertussen nog leiding en passes te geven. Maar wie de beste is ? Zet ze maar samen. Volgend seizoen zúllen ze ook wellicht samen spelen bij Chelsea. In de Engelse ploeg spelen ze al samen en dan moet Beckham, die anders vaak centraal staat, toch uitwijken naar rechts ( grijnst).”

Raoul De Groote

‘Soms denk ik : was Gert Verheyen nog maar bij de nationale ploeg.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content