Het is zo goed als uitgesloten dat Frankie Vercauteren na dit seizoen weer assistent-trainer wordt van Anderlecht. Althans, dat is de persoonlijke mening van manager Herman Van Holsbeeck. Zondag keerde voorzitter Roger Vanden Stock na twee weken afwezigheid terug in het land. Tussen de voltallige directie en Vercauteren zal zo snel mogelijk een gesprek over de toekomst plaatshebben. Van Holsbeeck : “Als het hoofdtrainerschap niet zijn ambitie is, moeten we nu al uitstippelen wat we gaan doen. Ik denk niet dat we hem volgend seizoen opnieuw als tweede man kunnen nemen. Volgens zijn contract kan het, maar ik denk dat het moeilijk is.”

Grote namen als Vahid Halilhodzic, Ronald Koeman en Leo Beenhakker werden door makelaars aangeprezen, maar Vercauteren is Van Holsbeecks prioriteit. “Hij is de man die Anderlecht weer op de rails kan zetten. Voor mij is Frankie the right manon the right place. Het enige waar ik mee zit, is dat als hij voor het hoofdtrainerschap gaat, je weet dat er een moment komt dat hij niet meer op Anderlecht zal zijn. Daarom moeten we praten over welke oriëntatie hij zelf aan zijn carrière wil geven. Hij heeft nog drie jaar contract als hulptrainer, maar ik denk dat Frankie op een punt is gekomen in zijn carrière dat hij meer mag beogen. Je moet daar zelfs niet over praten : dat zié je. Dat voél je.”

Vercauteren is verbaasd. Hij zegt geen reden te zien om voortijdig af te stappen van zijn planning om tot 2008 hulptrainer te zijn. “Ik ben er niet op uit om in de kijker te lopen. Pas op, ik ben ambitieus, maar ik amuseer me en er is werk genoeg te doen op Anderlecht. Ik moet daar dus nog eens goed over nadenken. Het punt is dat de club in een overgangsperiode zit, met jongens als De Boeck en Zetterberg die ze ook probeert in te passen.” Niet iedereen is het erover eens dat Zetterberg, die na zijn spelersloopbaan een functie in de club is beloofd, het profiel van een technisch directeur heeft. Van Holsbeeck ziet Vercauteren ook functioneren in die rol. “Ik sta nog graag op het veld,” reageert de trainer, “maar als je goed omringd bent, moet de combinatie met nog wat veldwerk kunnen. Ik zeg dus niet neen tegen zo’n bureaujob, maar opnieuw tweede trainer kan dus ook, al zal ik het dan misschien op een andere manier invullen. Wat het ook wordt, het mag niet ten koste gaan van mijn vriendin en mijn kinderen. Daar zijn we thuis ook over aan het praten.”

Anderlecht vroeg Vercauteren al een evaluatie te maken van de huidige spelerskern. Deze week zitten hij en de directie daarvoor samen. Het belooft een harde evaluatie te worden, weet Van Holsbeeck : “Talent is één, maar mentale weerbaarheid is belangrijk in het moderne profvoetbal.” Zelfs iemand als Walter Baseggio past beter op zijn tellen. “De staf en heel de club verwachten een reactie van Walter en voor het ogenblik komt die niet. Frankie probeert de groep te prikkelen en de meesten pikken dat goed op. Bij Walter zitten we daar nog op te wachten. Het komt er niet uit. Als het probleem zich blijft stellen met verschillende trainers, moet de speler zichzelf in vraag stellen.”

Vercauteren is 48. In 1998 keerde hij van tweedeklasser KV Mechelen, waar hij eerst jeugdcoördinator en daarna een jaar hoofdtrainer was, terug naar Anderlecht. “Er is nog veel te doen op Anderlecht”, besluit Van Holsbeeck, “en alles hangt af van Frankie : de sleutel ligt bij hem.” ( JH)

door dr. Joost Hutsebaut, psycholoog

‘Ik ben ambitieus, maar ik amuseer me en er is werk genoeg te doen op Anderlecht.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier