Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Frankie Vercauteren heeft maandag een contract ondertekend als Belgisch bondscoach voor de volgende zeven interlands. Dat gebeurde nadat vorige week de aanstelling van Dick Advocaat en diens assistent Bert van Lingen per 1 januari 2010 officieel werd. Of Vercauteren Advocaats tweede assistent wordt, is nog niet zeker.

“Die vraag is mij gesteld”, zegt hij. “Ik heb geantwoord dat ik eerst een gesprek wil met Advocaat. Daar hangt het van af, want nu is er helemaal niks omschreven. Mij is gezegd dat een gesprek voorlopig niet aan de orde is. Dat begrijp ik. Advocaat zal zich ook van commentaar op mijn werk onthouden. Dat is correct. Ik heb ook gevraagd of ik al iets moet doen in functie van zijn komst, bijvoorbeeld in het selecteren van spelers. ‘Nee’, is mij gezegd. De opdracht die ik heb gekregen, is om op de korte termijn zo goed mogelijk te presteren.”

Twee voorwaarden van Vercauteren werden ingewilligd. “De clausule dat ik weg kan, is behouden”, zegt hij. “De bond had daar geen probleem mee. En ik heb afgedwongen dat ik zal beslissen over mijn assistent. Ik ga niet samenwerken met iemand met wie het niet klikt. Ik heb al met iemand gesproken, maar houd ook andere namen achter de hand. Ik ben op alles voorbereid.”

Vercauteren zegt er niet op te hebben gerekend dat hij als assistent van de ontslagen René Vander-eycken als eerste voor de opvolging zou worden gevraagd. “Helemaal niet. Mij is wel op een bepaald moment gevraagd wat mijn ambities waren. Mijn antwoord was dat als ik zag wie er allemaal in aanmerking kwamen als bondscoach, ik niet inzag waarom ik daar niet tussen paste. Maar mijn ambities liggen daar niet nu.”

Dat Advocaat zijn eigen assistent meebrengt, vindt Vercauteren normaal. “Zoals ook dat je iemand behoudt van de oude staf. Wie ben ik om te zeggen dat ik niets meer kan leren van Advocaat? Ik zeg dus zeker niet dat ik niet met hem wil samenwerken. Maar zal de bond twee assistenten tegen dezelfde voorwaarden aanwerven? Dat weet ik niet. Ik denk dat de taak van tweede assistent wel te combineren zal zijn met iets anders. Zolang ik geen zekerheid heb, houd ik overal rekening mee.”

Zijn keepertrainer zal Vercauteren niet zelf kiezen. De bond wil iemand wiens contract net als dat van Advocaat loopt tot 31 december 2011, met optie op zes maanden extra als de kwalificatie voor het WK 2012 in Zuid-Afrika wordt afgedwongen. Eerste keus is Francky Vandendriessche, al ligt ook de kandidatuur van onder anderen Patrick Nijs op tafel. Ook maandag verlengde Jean-François de Sart zijn contract als nationaal beloftecoach met twee jaar. S

JAN HAUSPIE

‘Mijn opdracht is om op de korte termijn zo goed mogelijk te presteren.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier