ONZE MENING

De voorbije maanden loofde AA Genttrainer Hein Vanhaezebrouck geregeld Nana Asare, de hybride linkerflank van Gent die niet alleen in de verdediging zijn plan trekt, maar ook op het middenveld. Materiaal van internationaal niveau, vindt de trainer, en onze waarnemers vallen hem bij. Voor hen is Asare de regelmatigste verdediger. Het succes van KVK en KVO steunt duidelijk op een zeer goeie defensieve organisatie, want beide clubs hebben verdedigers in de top tien. Al valt hier ook dit op: de ploeg met de collectief minst gepasseerde verdediging (Anderlecht) heeft geen individuele vertegenwoordiger in dit klassement. Noë Dussenne scoort als verdediger van een staartploeg ook hoog, zijn vijf goals hebben daar ongetwijfeld iets mee te maken.

HET OORDEEL VAN DE KENNER

Alex Teklak speelde 343 wedstrijden in eerste klasse voor Charleroi, Moeskroen en La Louvière. ‘Asare op één, voor mij is dat verrassend, omdat hij niet beantwoordt aan het profiel van een klassieke verdediger. Hij speelt in Gent aan de linkerkant van een verdediging met drie, maar ook als middenvelder. Hij staat zo hoog in dit klassement, denk ik, dankzij het systeem. Ik vind het een mooie speler, maar als je over de pure kwaliteiten van een verdediger spreekt, zouden dat toch moeten zijn: sterk in de duels, goeie tackle, snel draaien, goed kopspel en anticiperen. Asare’s belangrijkste kwaliteiten zijn: intelligent positiespel, goed in de opbouw en een zeer groot loopvermogen… Maar, vergis je niet, het is zéér moeilijk spelen in dat systeem met drie. Je moet oog hebben voor wat er in de ruimte tussen jou en de zijlijn gebeurt en je moet naar binnen dekken. Asare heeft een soort perifere visie , een zeer breed gezichtsveld.

Rozehnal is meer een old-school verdediger. Goeie spelintelligentie, bescheiden, niet meer van de snelste, maar dat compenseert hij door een goed positiespel. Geen slechte relance, maar wel iemand die duels overlaat aan de man naast hem. Hij is geen libero, maar speelt wel vaak in de dekking. Hij compenseert meer dan de man naast hem.

Chanot is nog een ander type. De oude klassieke verdediger, zoals je die in Engeland vroeger vaak zag. Aan de zijde van Poulain, eerder het type Rozehnal, klikt dat goed. Chanot is een beer, fysiek sterk, goed kopspel, zowel offensief als defensief, maar iemand die niet zo snel is en het duel nodig heeft, iemand die de spits moet voelen. Een beetje meer, en dat is absoluut niet denigrerend bedoeld, ‘beest’. Ik weet dat hem in het verleden werd verweten dat hij soms overhaast in het duel ging, het misschien iets te veel zocht. Wat wijken is soms niet slecht.

Kosanovic, ook aan de linkerkant in een verdediging met drie, heeft de specifieke eigenschappen van een verdediger uit de Balkan. Sterk aan de voet, zijn diagonale trap is fantastisch. Zet hem onder druk en hij redt zich, een kwaliteit. Nadelen: niet supersnel en zijn defensieve spel is voor verbetering vatbaar. In het begin van het seizoen had KV Mechelen het moeilijk om stabiliteit te vinden en hij ging toen mee ten onder. Nadien ging het beter.’

Opvallend: geen Kara Mbodj en Thomas Meunier in de top tien, toch twee ‘grote’ namen. Teklak: ‘Kara was onregelmatig. Speelde zeer goeie wedstrijden, maar ging ook een paar keer totaal onderuit. Hij heeft fysiek zeer veel kwaliteiten, maar soms ook wat té veel vertrouwen, als je begrijpt wat ik bedoel. In theorie kan hij iedereen in zijn zak steken, maar soms moet je niet altijd op je kracht spelen. Niet altijd dat fysieke contact zoeken en wat wijken, zeker als de tegenstander sneller is. Tegen Cyriac was dat bijvoorbeeld het geval. OlivierDeschacht is op dat vlak slimmer. Diens seizoen is misschien niet zo goed als vorig jaar, maar hij kan zijn goeie punten beter uitspelen en zijn zwakkere beter camoufleren.

‘Meunier heeft het nadeel dat hij van tweede aanvaller omgeschoold is tot rechtsachter. Op defensief vlak merk je het gebrek aan bagage, aan gewoonte. Het instinct van de verdediger is er niet. Hij moet nog te veel kijken naar de ander en dan reageren, wat maakt dat je soms wat te laat bent, of positioneel niet goed staat. Zeker tegen andere topploegen is dat het geval. Als Brugge dominant is, is er veel minder aan de hand. Eigenlijk zou Meunier beter geleerd hebben te verdedigen bij een ploeg uit de tweede zone, die minder dominant is. Maar bon, hij zit nu in Brugge en dan moet je bekijken of zijn inbreng in dominante wedstrijden op het offensieve vlak opweegt tegen de eventuele tekortkomingen op defensief vlak in die paar topwedstrijden.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier