SV Zulte Waregem kwam vorig seizoen door de grote poort de eerste klasse binnen en kende een heus boerenjaar. De ploeg van meestertacticus Francky Dury ontpopte zich tot dé revelatie door zijn complexloze manier van voetballen, maar slaagde er ook in om de beker van België te veroveren. Visie, het is een begrip waar je in het Regenboogstadion alsmaar weer mee wordt geconfronteerd. Herkenbaar aanvallend voetbal brengen, het publiek verwennen met voornamelijk Belgen of buitenlanders die de eerste klasse kennen én een plaats in de linkerkolom veroveren blijven de doelstellingen. De bekerwinnaar verloor met targetman Salou Ibrahim (Club Brugge) en rechterverdediger Frédéric Dupré (Standard) twee basiskrachten, maar reageerde bijzonder gevat met de aanwerving van valabele vervangers.

VERDEDIGING

Pieter Merlier toonde vorig seizoen voldoende zijn klasse : goed meevoetballend, sterke reflexen en zonder vrees in de voeten duikend van de opkomende spitsen. Maar de publiekslieveling had ook vaak last van wat concentratieproblemen. De komst van Geert De Vlieger moet hem niet alleen scherper stellen, de routine van de Rode Duivel – die de afgelopen twee jaar bijna niet speelde bij Manchester City – kan ook een hulp zijn. De twee goalies liggen duidelijk in balans, wat de keuze niet vergemakkelijkt. Mocht Merlier moeten wijken en naar de invallersbank verhuizen, dan dreigt er echter – voor het eerst – gemor. Sammy Bossut, een jonge doelman die overkomt van Sporting West Harelbeke, moet leren.

Op rechts mag Stijn Minne eindelijk op zijn favoriete stek spelen, want vorig seizoen depanneerde hij met succes als linkerverdediger. De Bruggeling is een sobere voetballer, die zijn eigen mogelijkheden en beperkingen perfect kent. Loopt geen meter te veel en speelt heel secuur. Bovendien verstaat hij zich blindelings met middenvelder Nathan D’Haemers, die ook als alternatief geldt. Tjörven De Brul en Stefan Leleu kunnen centraal achterin terugblikken op een fantastisch seizoen, waarbij hun gebrek aan snelheid en wendbaarheid werd gecompenseerd door hun prima positiespel. Karel D’Haene, eventueel ook inzetbaar als verdedigende middenvelder of rechterverdediger, en Frédéric Dindeleux kunnen hun rol overnemen. Als linkerverdediger krijgt Loris Reina de voorkeur op Bart Buysse, een jong talent dat overkomt van de beloften van Club Brugge. De Fransman, einde contract bij Charleroi, is een duidelijk product van de Franse school : goede techniek en inspeelpass, iemand die zijn taken goed kent en eerder verdedigend dan aanvallend denkt.

MIDDENVELD

Ludwin Van Nieuwenhuyse is nog altijd de stofzuiger van dienst, terwijl vorig seizoen ook Lander Van Steenbrugghe bewees dat hij die functie aankan. Rechts en links wordt er geopteerd voor kilometervreters en (strakke) voorzettengevers, met D’Haemers en Stijn Meert. Het spel goed breed houden voor de opkomende middenvelders en de vrijgekomen ruimte benutten is voor hen een dwingende opdracht. Als zij door schorsing of blessure uitvallen, dan staan Tim Matthijs (rechts) en Wouter Vandendriessche (links) klaar. Voor de infiltraties moeten Tony Ser-geant en nieuwkomer Chris Janssens (kopbalkrachtig, een stevige knal in de voet vanop afstand of vrije trap) zorgen, want Matthieu Verschuere sukkelt met pubalgie, terwijl Jonas Vandemarliere nog wat geduld moet oefenen. Normaal gezien moet de kracht van Janssens, gekoppeld aan de finesse en diepgang van Sergeant, voor een meerwaarde zorgen.

AANVAL

Cédric Roussel wacht, na een kleurloos seizoen bij Standard, de zware opgave om Salou Ibrahim te doen vergeten. Dat betekent : fungeren als targetman, met de rug naar doel ballen klaarleggen of vasthouden voor de opkomende middenvelders en zelf ook nog eens scoren. De (mentaal broze) Waal zit vol revanchegevoelens en heeft nood aan een motivator als Dury. Matthijs kan Roussel, met zijn snelheid en opportunisme, eventueel steunen. Er wordt ook gerekend op de onvoorspelbaarheid van Aliyu Mohammed Datti, die een bleek jaar kende bij AA Gent en op zoek is naar een nieuwe uitdaging. Het blijft de vraag of Dury de introverte Nigeriaan, een overtuigd moslim, uit zijn schelp zal krijgen.

CONCLUSIE

Dury kan straks verder borduren op de bestaande automatismen, want het inpassen van Roussel, Janssens, De Vlieger, D’Haene en Reina vergt weinig moeilijkheden. Vasthouden aan de succesvolle 4-5-1-veldbezetting is de voor de hand liggende optie, ook al kan er gemakkelijk worden overgeschakeld naar een 4-4-2-systeem of 3-5-2-concept. Het succes van vorig seizoen motiveert iedereen om het even goed te doen. Op papier heeft SV Zulte Waregem een kwalitatief betere spelersgroep, maar dezelfde resultaten halen (beker + zesde plaats) lijkt moeilijk. Tenzij de ploeg zich opnieuw overtreft en verrast.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier