Het was een klein berichtje in de vrijdagkranten : Sergio Brio, ontslagen in oktober 2004 door Bergen, kreeg van de arbeidsrechter 120.000 euro : 100.000 euro schadevergoeding en 20.000 euro commissieloon op inkomende transfers. Brio had in zijn rol van ‘adviseur’ recht op dat geld. Is het voor trainers voortaan een nieuw agendapunt bij hun contractbespreking ?

Herman Helleputte (Wes-terlo) : “Niet bij mij. Dit kan niet. Nooit. Op die manier kan je niet sereen oordelen. Ik praat veel met andere collega’s en volgens mij was Brio de enige met zo’n clausule.” Kan het op uitgaande transfers ? Helleputte : “Ook niet, spelers beter maken behoort tot het normale takenpakket van de trainer. Daarvoor wordt hij al vergoed.”

Jos Daerden (nu Germinal Beerschot, toen Brio’s opvolger) : “Ik ben duidelijk niet slim genoeg geweest, want ik had die clausule niet. Voor zover ik weet, is dit uitzonderlijk. De voorzitter heeft het me wel verteld. Het had gevolgen, Brio en zijn maat waren meer bezig met transfers dan wat anders. Ik heb het destijds eens uitgerekend, van al die jongens die ze naar Bergen haalden, hadden er voordien amper wat in hun ploeg gespeeld. Dat Wam-berto een meerwaarde was, had jij ook kunnen zeggen, daarvoor was zijn advies niet nodig. Commissie op uitgaande transfers ? Je moet de rol van een trainer niet overschatten, een speler maakt in mijn ogen zichzelf.”

Wat vindt een voorzitter hiervan ? Ivan De Witte, profes-sioneel bezig met rekrutering op de arbeidsmarkt, maakt een onderscheid tussen inkomende en uitgaande transfers. De Witte : “Laat ons niet rond de pot draaien. Het gebeurt. Ik heb er geen bewijzen voor, maar weet het. In dit geval is het officieel en in die zin open. Dat de rechter hem die vergoeding toekent, bewijst twee dingen : dat hij niks van voetbal kent, maar ook dat het contract rechtsgeldig was. In feite is het een verborgen verloning, een verhoging van inkomen. Ethisch is het niet goed te praten, het beïnvloedt gedragingen. In theorie moet je de duurste transfers dan promoten. Bij uitgaande transfers zou het eventueel kunnen. Die zijn door een trainer minder rechtstreeks te beïnvloeden, want het is een derde partij die de aankoop doet. De transfer kan mee het gevolg zijn van zijn werk. Puur bedrijfsmatig zou je de trainer daarvoor kunnen verlonen. Een soort aandeel in de winst. Ik heb één keer zo’n clausule bij een trainer getekend. Ik heb dat van nabij gevolgd en kan, zonder zijn naam vrij te geven, zeggen dat het niet tot vreemde transferbewegingen leidde.”

PTK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier