Bart De Roover (21 augustus 1967) speelde voor Lokeren, AA Gent en Lierse, waarmee hij in 1997 landskampioen werd. Het leverde de centrale verdediger promotie tot Rode Duivel en een transfer naar NAC Breda op. De vreugde was van korte duur. “Ik raakte geblesseerd door een zware tackle. Er kwam vocht in de heup en ik leed veel pijn. De revalidatie verliep niet rimpelloos. Ik speelde nog een paar wedstrijden, maar niet meer op niveau. De tackle had de slijtage aan mijn heup versneld. Ik kon en mocht niks meer doen, liep van dokter naar dokter en liet me uiteindelijk opereren. Ik wilde vooruit en niet bij de pakken blijven zitten, dus zat er niks anders op. Via bondsdokter Marc Goossens kwam ik bij Koen De Smet terecht, die een nieuwe heup plaatste. Dat is vier jaar geleden. Nu voetbal ik zelfs weer mee op training. Als ik lees over spelers met heupproblemen, zoals Enzo Scifo en nu ook Thomas Caers, kan ik alleen maar zeggen : ik ben blij dat ik geopereerd ben. Ik raad het iedereen aan.

“Ik behoorde tot de nationale ploeg in de voorbereiding op het WK 1998. Daar kwam abrupt een einde aan. Dat was een harde periode, maar gelukkig heb ik privé altijd in een heel goede omgeving gezeten. We zijn er samen door gemoeten, want onderschat het niet : de mensen rond jou hebben er evenveel mee te maken, soms zelfs meer. Mijn contract bij NAC liep nog twee jaar door en de club heeft dat perfect gerespecteerd. Ik engageerde me in de verhuur van seats, boarding en de organisatie van bedrijfsbijeenkomsten. Anders zat ik toch maar thuis. Maar toen mijn contract ten einde was, koos ik ervoor om naar België terug te keren.

“Ik werk nu bij Donckers Autobanden. Verkoop en distributie, perfect te combineren met het trainerschap. Ik trainde twee seizoenen Wuustwezel in vierde klasse en ben nu begonnen aan mijn tweede jaar bij derdeklasser Cappellen. Volgend jaar wil ik meedoen aan de Pro License. Gewoon omdat het me boeit. Ambitie ? Nee, dat vind ik te ver vooruit kijken. Toch steek ik er nu als trainer veel meer tijd in dan als speler. Want speler zijn is toch het mooiste, al moet je er ook veel voor laten. Twee uur afzien, douchen, eten en naar huis. Nu ben ik continu bezig.”

Enkele maanden geleden kwam hij even in het nieuws wegens veroordeeld tot het terugbetalen van 210.000 euro aan Lierse. “Een bijzonder spijtige zaak, die me erg agressief heeft gemaakt en waar ik weinig over kwijt wil. Behalve dit : recht is niet altijd recht. Dat weten ze in Lierse zelf maar al te goed. Maar ik heb mijn plicht gedaan.” (JH)

JH

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier