Een klein jaar geleden verkaste Jacky Peeters (35) van AA Gent, waar hij aanvoerder was, naar tweedeklasser Heusden-Zolder. Op het eerste gezicht een wat vreemde keuze. “Midden 2005 zou ik einde contract geweest zijn bij AA Gent”, zegt de 17-voudige international. “Met de verjongingspolitiek die Gent voerde, wist ik dat ik sowieso moest uitkijken naar een nieuwe club. Toen Heusden-Zolder kwam aankloppen, moest ik niet lang nadenken. We woonden ook al in Limburg, en dat speelde mee in mijn keuze.”

Dat het een stap terug is en hij sindsdien haast vergeten is, stoort Peeters hoegenaamd niet. “Af en toe moet je gewoon die knop omdraaien en zeggen : oké, ik speel een niveau lager. Eigenlijk kan je mijn carrière mooi in een grafiek gieten. Ik begon in derde provinciale (bij SK Lozen, nvdr), ik ben helemaal tot boven geraakt (Peeters speelde vier jaar voor RC Genk, twee jaar voor Arminia Bielefeld en vier jaar voor AA Gent, nvdr). Daarna gaat de grafiek weer neer beneden. Het absolute hoogtepunt was het WK in Japan en Korea, die wedstrijd tegen Brazilië. Marc Hendrikx, die zelf ook op een lager niveau is begonnen, en ik zeiden regelmatig tegen elkaar : allez, zie ons hier staan, de boerkes. Ik ben er best wel fier op dat ik het zo ver geschopt heb.”

Heusden-Zolder is een semi-professionele ploeg. Betekent dit dat Peeters meer tijd heeft voor zaken buiten het voetbal ? “We trainen overdag, maar waar ik vroeger veel langer in de auto zat en vaak moe thuis kwam, kan ik nu toch meer tijd besteden aan mijn gezin. De trainingen bijwonen van mijn drie kinderen bijvoorbeeld. Mijn zoon Cisse (10) voetbalt bij de preminiemen van Bocholt. Senze (9) volgt dans en Rune (5) tennist.”

Op dit moment zit Jacky Peeters in volle voorbereiding voor het nieuwe seizoen met Heusden-Zolder, waar hij nog een contract heeft tot het einde van dit seizoen, met een optie voor 2006/07. “Als ik gezond blijf en niveau haal, dan wordt die optie automatisch gelicht. Fysiek kan ik het niveau zeker nog aan, ik hoef bijna nooit een training over te slaan. Veel hangt ook af van het komende seizoen. Stel dat we promoveren en in eerste klasse spelen, dan zou ik kunnen zeggen : ik neem afscheid op het hoogste niveau. Maar dat is toekomstmuziek.”

Toch is Jacky Peeters ook al bezig met wat daarna komt. “Ik ben iets aan het opstarten met een vennoot, maar dat is nog niet helemaal rond, dus kan ik er weinig over kwijt. Het is in ieder geval iets buiten het voetbal.” Toch sluit Peeters niet helemaal uit dat hij in het voetbal blijft. “Op mijn dertigste zei ik : ik zal nooit trainer worden. Terwijl ik nu denk : als er een aanbod komt, leg ik dat niet zomaar naast me neer. Ik zit nog veel te graag tussen voetbalmensen.” (LG)

L.G.

‘Zie ons hier staan, de boerkes.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier