K enneth Brylle-Larsen (46) speelde bij Anderlecht van 1979 tot 1984 en kwam via omwegen bij PSV Eindhoven en Olympic Marseille in 1986 voor vier seizoenen in het Brugse Jan Breydelstadion terecht. “Anderlecht ligt me erg nauw aan het hart”, vertelt hij. “Mijn allereerste voetbalmomenten liggen daar. Anderzijds ben ik ook Club nog niet vergeten. Ik woon sinds vorig jaar in Brugge en heb dus de kans af en toe naar een match te gaan kijken. Zowel Frank Vercauteren als Jan Ceulemans, ex-collega’s, behalen successen door op hun eigen typische manier te coachen. Daar kan ik alleen respect voor opbrengen.”

Tomislav Ivic is de trainer die bij hem de diepste indruk naliet. De Joegoslaaf, op dat moment bij Anderlecht, gaat met zijn 5-4-1-systeem de geschiedenisboeken in als tactisch vernieuwer van het voetbal. Dat hij de doorbraak van de tot Belg genaturaliseerde Deen tegenhield, daar praat Brylle liever niet over. Hij ziet hem nog steeds als zijn grote leermeester. “Ivic was een harde man, maar met een klein hartje. In de loop van de week sloot hij de spelers in de armen en in het weekend brulde hij ze toe. Hij predikte collectief voetbal. Discussie tussen spelers kon, maar niet als het teamgevoel daardoor geschaad werd.” Brylle werd met paars-wit kampioen in 1981 onder Ivic en won de UEFA-beker na winst tegen Benfica in 1983, toen met trainer Paul Van Himst. De thuiswedstrijd werd gewonnen met 1-0, na een goal van Brylle, en op verplaatsing luidde het resultaat 1-1.

Zijn ervaringen als profvoetballer probeert hij nu zelf als trainer over te brengen. Zijn theorie is duidelijk : “Elke speler moet zich schikken naar de rest van de ploeg.” Nadat hij al bij FC Knokke, KV Oostende en Eendracht Aalter aan de bak kon, begint hij in juli aan een seizoen bij de eersteprovincialer KSC Blankenberge. “Mijn ambitie bestaat erin mezelf als trainer te bewijzen op hoger niveau, maar daarvoor wacht ik nog op mijn Pro Licence, het noodzakelijke trainersdiploma.” Dan zal blijken of de clubs uit de hogere klassen wel op de voormalige spits zitten te wachten. Voorlopig zit Kenneth Brylle dus even op zijn nieuwe voetbaluitdaging te wachten en brengt hij zijn tijd door in Brugge. Zo af en toe spreekt hij eens af met voetbalvrienden Dennis van Wijk en Marc Degryse om golf te spelen en verder helpt hij zijn nieuwe vrouw met de nieuwe kledingzaak.

AS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier