Valenciennes en Kombouaré hebben het moeilijk.

Vorige week vond bij Valenciennes een crisisvergadering plaats. Naderhand bleek dat voorzitter FrancisDecourrière, die eerder te kennen had gegeven te willen opstappen, en coach AntoineKombouaré voorlopig op post blijven. Echt onverwacht was dat niet omdat niemand de verantwoordelijkheid op zich wil nemen voor het slechte beleid van de voorzitter, die in juni het contract van de trainer nog tot 2013 verlengde. Kombouaré is sinds 2005 bij Valenciennes aan de slag en leverde er goed werk. Precies daarom is het verrassend dat Valenciennes, dat afgelopen zaterdag landskampioen Lyon in bedwang hield, al sinds de 3-1-zege tegen Lorient van 23 augustus niet meer heeft gewonnen. De vaakst genoemde verklaring is het vertrek van sterspeler SteveSavidan naar Caen. Terwijl de spits ondertussen aan de poort van de nationale ploeg klopt, zit zijn gedoodverfde opvolger, LuigiPieroni, meestal op de bank. “Die transfer was een grote vergissing van Kombouaré”, zegt iemand van de raad van bestuur. “Voor dezelfde prijs had hij Gignac kunnen aantrekken. Die scoort momenteel bij Toulouse met de ogen dicht. De coach vond Pieroni echter een completere voetballer. Het is misschien gemakkelijk praten achteraf, maar we hadden toch meer mogen verwachten van de Belg die bij Auxerre en Nantes ook niet helemaal voldeed en ook zijn kortstondige terugkeer naar België niet echt een succes kon noemen. Bovendien is Pieroni allesbehalve een leider.

Aan de fysieke conditie van de spelers van Valenciennes schort er niets, maar de groep trekt niet aan hetzelfde zeel. Het vertrek van de verdedigers EricChelle en AbdeslamOuaddou, die vorig seizoen samen met Savidan de sfeer in de kleedkamer bepaalden, is daar niet vreemd aan. De club had het altijd lastig op verplaatsing maar kon vroeger thuis wel vaak bekoren. Dit seizoen was dat enkel gedurende twintig minuten het geval in het op 2-2 geëindigde duel van 22 november tegen Sochaux. Ook in het defensieve compartiment trok de club niet de juiste spelers aan. De nieuwkomers hebben allerminst de over-mijn-lijkmentaliteit van hun voorgangers. Zo weigerde JacquesAbardonado, die met een slechte terugspeelbal aan de basis lag van het openingsdoelpunt van Sochaux, en daarmee niet aan de eerste flater van het seizoen toe was, in de tweede helft nog op het veld te komen. Ook de andere verdedigers, MilanBisevac en RafaelSchmitz, boezemen niet echt veel vertrouwen in. Middenvelder JonathanLacourt valt dan weer vooral op door zijn gemekker en verzamelt gele en rode kaarten alsof het postzegels zijn.

Karim Benzema, de spits van Lyon, heeft last van een spierblessure in de rechterbil. In het duel tegen Valenciennes was hij niet van de partij. Zijn coach hoopt hem te kunnen recupereren voor de Champions Leaguewedstrijd van 12 december tegen Bayern. Verdediger Anthony Reveillère zal als gevolg van gescheurde kruisbanden aan de linkerknie dit seizoen niet meer in actie komen.

Juninho, de aanvoerder van Lyon, is na zijn rode kaart op het veld van PSG voor twee wedstrijden geschorst. Ook hij was er in de wedstrijd op Valenciennes niet bij.

Paulo André, de 25-jarige centrale verdediger van Le Mans, verlengde zijn contract tot in 2011.

Loïc Remy, de topscorer van Nice met zes goals, is na zijn begin november opgelopen enkelblessure normaal gezien opnieuw speelklaar.

Olivier Thomert, de linkermiddenvelder van Rennes, liep een barst in het scheenbeen op. Hij zal minstens twee maanden onbeschikbaar zijn.

Eden Hazard kwam bij Rijsel in de 72ste minuut het veld op.

De Lorientmiddenvelders Ulrich Le Pen en Christophe Jallet konden respectievelijk omwille van een voet- en een liesblessure niet spelen tegen Rijsel. Verdediger Marc Boutruche moest langs de kant blijven omwille van een kwetsuur aan de kuit.

NICOLAS RIBAUDO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier