Terwijl zijn makelaar er al eerder van op de hoogte was dat zijn eind juni 2007 aflopend contract niet zou worden verlengd, kreeg Günther Vanaudenaerde van Emilio Ferrera ook nog te horen dat hij niet veel meer aan spelen toe zou komen. Toen de trainer in de voorbereiding Grégory Dufer als alternatief voor Olivier De Cock op de rechtsachter begon uit te spelen, werd duidelijk dat het Brugge menens was hem te laten afvloeien. “Je moet tegen een profspeler durven zeggen dat hij misschíen niet veel zal spelen, dan kan hij later niet klagen dat hij niet verwittigd was”, zegt Ferrera.

Maar het heeft er de schijn van dat ook extra-sportieve redenen aan de basis van Vanaudenaerdes vertrek liggen. De rechtsachter, die leden van Clubs harde supporterskern tot zijn vrienden mag rekenen, bleek niet alleen óp het veld een vechter.

Marc Degryse wenst er niet dieper op in te gaan, “maar bij een topclub”, zegt hij, “wordt op en naast het veld verwacht dat je als een prof leeft. Op zeker moment moet je dan keuzes maken en beslissen of iemand nog een toekomst heeft bij Club Brugge.”

Waarom zulks dan niet geldt voor die andere notoire stapper, Jason Vandelannoite ? Die is, klinkt het in Brugge, twee jaar jonger en, voegt Marc Degryse daaraan toe, “het is ook een vergelijken van talenten en bij de ene heb je dan wat meer krediet en geduld dan bij de andere die hardleers is.”

Mentaal bekeken heette Vanaudenaerde het ook moeilijk te hebben de voeten op de grond te houden. De drang om zoals andere voetballers in de competitie een persoonlijk contract bij Nike te kunnen bemachtigen, deed hem een paar maanden geleden ook al van makelaar veranderen.

Club Brugge houdt nu rechts achteraan Olivier De Cock over en schoolt Grégory Dufer, die in zijn verleden bij Charleroi op een van de flanken of achter de spitsen speelde, positioneel om. Jason Vandelannoite blijft in eerste instantie een centrale optie, maar kan als het moet ook rechts achteraan staan, een positie waar een foutje bovendien niet noodzakelijk met een doelpunt afgestraft wordt. Dufer blijft in geval van nood ook als rechtermiddenvelder mogelijk, naast Englebert, Van Heerden, Roelandts en Yulu-Matondo.

Dinsdag stond een gesprek op het programma waarin normaliter Vanaudenaerdes transfer naar NEC in Nijmegen werd afgerond. “Aan ons om aan te tonen dat Club Brugge door overroepen vooroordelen een beetje te vroeg is geweest met hem weg te doen”, zegt Guy Bonny, zijn makelaar. “Dat was voor Karel Geraerts ook een overwinning op zichzelf.”

RDG

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier