Cercle Brugge wisselde noodgedwongen van hoofdtrainer-technisch directeur: Glen De Boeck, die de voorbije drie jaar stevig zijn stempel drukte op de vereniging, vertrok zes weken na de ondertekening van een nieuw contract tot 2014 naar Germinal Beerschot. Met Bob Peeters (36), beloftetrainer van AA Gent, koos Cercle net als met De Boeck in 2007 voor een jonge, beloftevolle coach zonder ervaring als hoofdtrainer. De spelersgroep onderging geen ingrijpende wijzigingen. De samenwerking met Sporting Lissabon levert dit seizoen drie beloften van de Portugese topclub op: Nuno Reis (19), Renato Neto (19) en sinds afgelopen weekend William Owusu Acheampong (20). Reynaldo (20) en Olivier Mukendi (19), sinds januari door Anderlecht ter beschikking van Cercle gesteld, blijven een jaar langer. Linksback Kristof D’Haene (20) komt transfervrij over van de beloften van Club Brugge. Jelle Vossen keerde na een jaar op uitleenbasis terug naar Genk, Olivier Claessens vertrok definitief naar Dender en voor Igor Gjuzelov en Bojan Bozovic is er geen plaats meer in de A-kern.

ï VERDEDIGING

Bram Verbist start als nummer één. Jo Coppens en Rubin Dantschotter liggen met elkaar in balans voor de plaats op de bank. Peeters drong hard aan op de komst van centrale verdediger Reis, volgens hem een jongen die durft te coachen, rust uitstraalt en heel goed is één tegen één, maar kon nog geen beroep op hem doen. Momenteel is hij met Portugal actief op het EK U19 in Frankrijk. Tot nu toe wisselde de bezetting in het centrum van de viermansdefensie geregeld. Alleen al in de dubbele confrontatie tegen TPS Turku in de tweede voorronde van de Europa League werden er drie verschillende duo’s uitgeprobeerd: Denis VianeAnthony Portier, Viane- Dejan Kelhar en Portier-Kelhar. De backs bleven dezelfden: Hans Cornelis (rechts) en Bernt Evens (links).

ï MIDDENVELD

Eén nieuwkomer op het middenveld: Neto, volgens Peeters een moderne stofzuiger van het type Fellaini. Tegen TPS Turku toonde de jonge Braziliaan dat hij met zijn voetballend vermogen en zijn infiltratiekracht een interessante speler is. Ook Lukas Van Eenoo, Cercleproduct en Belgische U19-international, solliciteert nadrukkelijk naar een basisplaats. De plaatsjes in de driehoek op het middenveld worden duur voor de routiniers Arnar Vidarsson, Tony Sergeant, momenteel nog revaliderend van een enkelblessure, Sergiy Serebrennikov en Frederik Boi.

ï AANVAL

Zonder Vossen en Bozovic telt de A-kern twee centrale spitsen minder en bovendien is Oleg Iachtchouk geblesseerd. Na de heenwedstrijd tegen TPS Turku benadrukte Peeters dat er voorin kwaliteit te kort is, in het centrum en op links. Eind vorige week, na de terugwedstrijd, werd de komst van de Ghanese centrumspits Owusu aange-kondigd. Certitudes in de drie-mansvoorhoede waren in de voorbereiding Dominic Foley (centraal) en Reynaldo (rechts of links). Ook de middenvelders Boi (rechts) en Vuza Nyoni (links) werden er al ingezet. Yang Wang en Mukendi speelden nog maar weinig. Honour Gombami is nog niet hersteld van de complexe knieblessure die hij begin november 2009 opliep.

ï CONCLUSIE

Cercle, vorig seizoen een middenmoter die de bekerfinale bereikte, wou verjongen en ís verjongd. Of het ook sterker zal zijn, moet nog blijken. Door de late komst van Reis en Owusu en de onbeschikbaarheid van vooral Iach-tchouk is de werkelijke waarde van de ploeg nog niet kunnen blijken. Hoe dan ook werd er nu al geschiedenis geschreven: tegen het Finse TPS Turku plaatste het zich voor de derde voorronde van de Europa League. Het is de eerste keer in zijn bestaan dat Cercle in Europa een ronde verder raakt.

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier